„Možná překvapím, ale vyhrajeme dva nula a trefí se Rosický s Dočkalem," nebojí se ostrého tipu sedmadvacetiletý Vašek, nejmladší člen výpravy.

K cestě dlouhé přes 1800 kilometrů, kterou jim zkrátila i domácí slivovice, je neodradil ani změněný hrací systém, když se zápasy českého týmu odehrají v několika francouzských městech.

„Je ale pravda, že lepší je, když se všechno hraje na jednom místě, víc nasajete tu atmosféru, setkáváte se s fanoušky a podobně. Takhle zhlédnete zápasa jedete pryč. Ve Švýcarsku v roce 2008 jsme byli týden v Saint-Croix a vyjížděli do okolí, to bylo fajn. A když jsme hráli před čtyřmi lety v polské Vroclavi, udělali jsme si základnu v Jeseníkách na Rejvízu a jezdili na zápasy odtamtud," vysvětluje Václav starší, otec.

„Tam to bylo snad nejlepší, měli jsme pohodu a chaloupku jak malovanou," přidává se Petr, který pracuje na zimním stadionu v Olomouci.

Postřehy z Eura Michala Kvasnici

Francouzi umějí dobře dochucovat

Jediným, koho mohl systém „tři zápasy – tři města" potěšit, je Miloš, další z fanoušků.

Coby kuchař v menze Univerzity Palackého totiž stejnou roli plnívá právě i na fotbalových dovolených s kamarády.

Letos tak nože, koření a další pomůcky s sebou tahat nemusel, naopak ochutná francouzské speciality.

„Kamarád Jarda objednal filet mignon, k tomu salátek s dresinkem, pochutnal jsem si. Francouzi umějí dobře dochucovat. Na česká jídla to však stejně nemá," usmívá se u sklenky dobrého chardonnay.

Do Ruska i Kataru

Skupinka složená z obyvatel Olomouce, Určic a Seloutek by ráda zůstala i na další zápasy, pracovní povinnosti jí to však nedovolí.

Že by se však jednalo o poslední trip za českým národním týmem, není pravděpodobné.

Už nyní totiž přemýšlejí velcí fanoušci olomoucké Sigmy o účasti na světovém šampionátu v Rusku, poté Kataru či Euru 2020, které se bude konat napříč Evropou.

„Poslední akce? Ani náhodou, minimálně na ten evropský se ještě chystám," uzavírá Vašek, fotbalista mohelnické rezervy.

Sledujte postřehy Michala Kvasnici z Francie na twitteru twitter.com/Michal­Kvasnica nebo twitter.com/Ha­nackeSportZápisník Michala Kvasnici z EURA 2016 si můžete přečíst v pondělním tištěném Deníku.