Nejenže dvěma góly znemožnil třetí mužstvo tabulky, ale v klidu si mohl odfajknout po své druhé trefě svůj stý ligový gól. Dveře Klubu ligových kanonýrů se mu otevřely a čekání bylo u konce.

Libore, je připravena nějaká speciální oslavu vašeho stého ligového gólu?

Teď ne, na to bude čas až po skončení podzimu. Jsem hlavně rád, že už to mám za sebou a mám klid. Od vás, novinářů. (úsměv)

Boleslavský Jiří Štajner má 105 ligových branek, je to vaše další meta?

Vidím, že klid nemám (smích). Ne, ne, nejdůležitější je, aby sloužilo zdraví, potom se uvidí.

Váš stý ligový gól jste vstřelil netradičně zpoza šestnáctky, kolik jste takových dal?

Ježíš, jestli jich bylo pět, tak to bylo moc. Ale byl pěkný, asi to tak mělo být.

Když jste vystřelil, už jste tušil, že míč skončí v síti?

Jo, jo. To jsem věděl, že by to měl být gól, sedlo mi to až překvapivě dobře.

Mohl jste dát i třetí branku. Nemrzí vás trošku, že jste své parádní představení neokořenil hattrickem?

Vůbec ne, důležité bylo vítězství.

Vzpomenete si ještě na vaší první ligovou branku?

Vzpomenu. Bylo to v Blšanech v zápase proti Teplicím, trefil jsem se levačkou za vápnem. Tuším, že to bylo někdy v roce 1998 nebo 1999, to už je pravěk. (Bylo to 21. února 1999 – pozn. aut.)

Hrál jste za několik klubů, kde vám to nejlépe střílelo?

To nevím, nepočítal jsem to, bylo mně všude dobře. Brno, Liberec, Sparta nebo Teplice, dokázal jsem se přizpůsobit všude.

Liberec jste porazili po deseti letech, vy jste se vrátil po zranění, dal dvě branky a vstoupil do klubu kanonýrů. Jaký je pro vás ten nejdůležitější pocit ze zápasu?

Hlavní jsou tři body. Sezonu jsme neměli dobře rozehranou, po dnešním utkání bude relativní klid, výsledek nám musí pomoci do dalších zápasů.

Dokázal jste si představit, že porazíte silný Liberec?

Představit jsem si to dokázal, ale… Naštěstí to tak dopadlo, jsem šťastný, že jsme vyhráli.

Před zápasem nebylo Slovácko v lehké situaci, váš návrat do sestavy znamenal překvapivě jasné vítězství…

Myslím, že to nebylo o Doškovi. Hraje jedenáct hráčů, každý má svůj úkol a já jsem od toho, abych dával branky, nebo je aspoň připravoval. Je to zásluha celého mančaftu, že mi to tam padlo. Pro nás je ale důležitá hlavně výhra, protože doma jsme se trápili a moc bodů neuhráli.

Co vaše stovka znamená do pokladny mančaftu?

Žádný podobný tarif tam nemáme (smích). Ale kluci to určitě rychle doplní.

Co bylo nejdůležitější při vaší výhře? Kde lámal chleba?

Vyšel nám nástup do druhého poločasu. Dva nula, tři nula, čtyři nula. Bylo to krásné. Ale potom jsme přestali hrát a dostali jsme góly po hloupých chybách, je to škoda. Naštěstí to vyšlo a vyhráli jsme, takže to můžeme hodit za hlavu, ale ty dva góly jsme prostě dostat neměli, to si musíme rozebrat.

Mohlo být po čtyřgólovém vedením uspokojení a ztráta koncentrace?

Je to možné, už si ani nepamatuji, kdy jsme vedli o čtyři branky. Těžko říct, jestli je za tím nezkušenost nebo něco jiného. Zbytečně jsme hráli nahoru – dolů. Zkušenější mužstvo si musí s takovým náskokem daleko lépe poradit.

Dal stý ligový gól a odjel s manželkou domů

Fotbalové Slovácko může přepisovat historii. Libor Došek je první muž, který v dresu klubu z Uherského Hradiště dosáhl na metu sta ligových branek.

Dostal se do exkluzivní společnosti, ve které jsou se 447 góly nedostižný Josef Bican, Josef Adamec, Zdeněk Nehoda nebo třeba Jiří Štajner. Společně s dalšími čtyřmi fotbalisty je na 59. místě historické tabulky.

Bouchání šampaňského, připravené chlebíčky nebo nějaká podobná oslava? Nic takového se na oslavu sté ligové branky dvoumetrového útočníka po zápase s Libercem nekonalo. Klíčový muž Habancovy družiny několikrát zopakoval, že nejdůležitější jsou tři body a oslava se prý odkládá na zimní pauzu. Po zápase si užil děkovačku s fanoušky, políbil manželku, která byla v hledišti, a spěchal mezi novináře, aby mohl co nejdříve odjet s rodinou domů do Brna. „Oslavíme to v rodinném kruhu," dodal krátce.

Ligové góly Libora Doška

Blšany – 5

Brno – 29

Liberec – 7

Sparta – 28

Škoda Xanti – 3

Teplice- 4

Slovácko – 24