Z posledních pěti zápasů totiž čtyři vyhráli a jednou remizovali, navíc budou mít velkou motivaci, neboť usilují o postup do evropských pohárů. „Momentálně patří do top trojky naší ligy, my jsme si ale dokázali, že můžeme hrát s každým. Jen výsledek bych si přál v Teplicích lepší než v Plzni a se Slavií,“ pousmál se trenér Slovácka Stanislav Levý.

Teplice – 1.FC Slovácko

Neděle v 17 hodin
Rozhodčí: Jílek – Vlasjuk, Kotalík
Ligová bilance: 29 zápasů – 10 výher, 13 remíz, 6 porážek, skóre 37:35

Ve zmiňovaném duelu se Slavií modrobílí favorita přehrávali, což uznali i hosté. Kouče Slovácka chvála potěšila, dodal však své obvyklé ale.
„Samozřejmě jsem rád, že jsme potvrdili vzestupný trend, ale na krásu se fotbal nehraje. Jsme málo důrazní v obou šestnáctkách, což nás připravuje o lepší výsledky. Takoví soupeři totiž dokáží trestat i sebemenší chyby,“ nechal se slyšet Stanislav Levý.

Vedle individuálních chyb v defenzívě je momentálně největší slabinou mužstva střílení gólů. „Jedna věc je dál pracovat v tréninku, cpát se do šestnáctky ve větším počtu, být agresivnější, mít hlad po gólech. Spoustu věcí totiž můžete natrénovat, něco, jako třeba výběr místa, ale střelec musí mít v sobě vrozené. Bude nutné se podívat po ofenzivních hráčích schopných dávat góly, kteří by úsilí mužstva přetavili v kýžený výsledek,“ naznačil lodivod Slovácka, co bude hlavní prioritou klubu v letní přestávce.

V Teplicích svým svěřencům naordinuje stejnou taktiku jako v předchozích dvou zápasech. „Budeme hrát aktivně, držet míč, jestli ale budeme chtít uspět, tak musíme být efektivnější,“ podotkl Stanislav Levý.

Tým ze Stínadel má podle něj stejnou kvalitu jako Plzeň či Slavia. „Velký pozor si budeme muset dát hlavně na jejich pravou stranu, kde operují Hora, Vondrášek a Fillo, ke kterým se přidává Krob. Teplice svým presinkem chtějí soupeře donutit k chybám, na to musíme být připravení,“ varuje trenér Slovácka, který ale věří, že jeho tým nepojede na sever Čech jen odevzdat body.

„Bude to těžký zápas, vždyť hrají o pohárovou Evropu. My jsme ale ukázali, že můžeme hrát s každým, a já očekávám, že to potvrdíme i v Teplicích s tím rozdílem, že bych si přál lepší výsledek,“ dodal Stanislav Levý.

Zdroj: Youtube

Celková bilance 1. FC Slovácko – FK Teplice 2000 - 2017

Celková bilance: 29 zápasů 6 - 13 - 10, 35 : 37
Domácí statistika: 14 zápasů 5 - 6 – 3, 20 : 15
Venkovní statistika: 15 zápasů 1 - 7 – 7, 15 : 22
Nejčastější výsledky: 1:1 (7x), 2:0 (5x), 0:0 a 2:1 (4x)
Nejvíc branek za Slovácko: 3 – Došek a Jiří Valenta, 2 - Činčala, Diviš, Kaspřák, Košút, Němčický, Švancara a Vajda
Nejvíc branek za Teplice: 5 – Litsingi, 4 - Mahmutovič a Verbíř, 3 - Hora
Největší návštěva na Slovácku: 5.582 - 29. října 2005 (Slovácko - Teplice 1:1)
Největší návštěva v Teplicích: 7.233 - 1. října 2000 (Teplice - Slovácko 2:1)

Zajímavosti

Slovácko nevyhrálo s Teplicemi 8 ligových a 2 pohárové zápasy v řadě a to v období od 18. 9. 2004 do 25. 3. 2010.

Slovácko nedokázalo v Teplicích vyhrát deset zápasů od roku 2000, i když několikrát k tomu mělo hodně blízko. Nejblíže asi 30. srpna 2003, když vedlo brankou Meduny a v 88. minutě mohl zvýšit z penalty Šumulikoski, ale nedal. Domácí Teplice pak v poslední minutě vyrovnaly brankou Benčíka na konečných 1:1. Pak přišel jedenáctý zápas na Stínadlech a Slovácko se konečně dočkalo dlouho očekávané výhry, navíc rekordně vysoké. Dne 10. března 2013 dokázalo zdolat domácí Teplice 4:0 a zrušit dlouholetou kletbu.

Slovácká legenda Pavel Němčický dal v lize jen čtyři branky, ale hned dvě do sítě Teplic, navíc s dnešním soupeřem zaznamenal i jednu vlastní branku.

V zápasech těchto soupeřů bylo nařízeno celkem 17 penalt. Slovácko zahrávalo osm a šest proměnilo. Teplice zahrávaly devět (osm doma a jednu v Hradišti) a proměnily sedm pokusů. Všechny domácí penalty Teplic rozhodovaly o podobě výsledku ve prospěch Teplic, většina pak v závěrech zápasů.

Novodobým ligovým rekordem je výkon rozhodčího Příhody, který 13. srpna 2006 nařídil ve prospěch domácích Teplic hned tři penalty! První dvě Petr Drobisz chytil Doležalovi a Jirsákovi (za stavu 0:0, resp. 0:2), na třetí v podání Džeka v 85. minutě byl však krátký. Slovácko zápas nakonec prohrálo 2:3 a to brankou Stožického v 89. minutě.

Nejlepším střelcem Slovácka je forvard Tomáš Zajíc (v bílém).
Teplice mají fazonu. My musíme dát konečně gól, říká střelec Zajíc

Téměř každé druhé vzájemné utkání skončilo nerozhodným výsledkem. Z 29 zápasů nemělo utkání vítěze v 13 případech. Sedmkrát se hrálo nerozhodně na Slovácku a šestkrát v Teplicích.

V posledních 14 vzájemných zápasech Slovácko nedokázalo skórovat do teplické sítě jen čtyřikrát. Ve zbylých devíti duelech nasázelo Teplicím 19 branek. Naopak Teplice v tomto období daly 22 branek. Statistika posledních sedmi zápasů je v režii Teplic, které čtyři vyhrály, dvakrát remizovaly a jen jednou prohrály, při celkovém skóre pro Teplice 9:16.

Slovácko protrhlo střeleckou nemohoucnost trvající 249 minut 17. března 2015, když se Jirka Valenta trefil z trestného kopu do pravého horního rohu teplické branky. Tato slovácká série 249 minut bez vstřelené branky je nejdelším úsekem ve vzájemných duelech. Teplice čekaly na vstřelenou branku nejdéle 255 minut v období od 25. listopadu 2002 do 30. srpna 2003, kdy se v poslední minutě utkání trefil Benčík a srovnal tak na konečných 1:1.

Památný duel

FK Teplice - 1. FC Slovácko 0:4 (0:1), odehráno 10. 3. 2013 v Teplicích

Slovácko vyškolilo Severočechy z efektivity, úvodní dva góly dalo z prvních dvou střel na branku. Dvakrát se trefil Libor Došek, o zbylé dvě branky se podělili Jan Trousil a Jiří Valenta. Slovácko na jaře 2013 poprvé skórovalo, po čtyřech kolech naplno bodovalo a poprvé dokázalo vyhrát na Stínadlech v Teplicích. Podařilo se mu to až na jedenáctý pokus.

Teplice se sice na začátku jara chtěly co nejdříve zbavit potíží se záchranou, ale za předchozí dvě kola získaly jediný bod. Změnu mělo přinést i nové rozestavení – jen s třemi obránci a naopak s třemi útočníky. V úvodu zápasu bylo aktivnější domácí mužstvo. V 17. minutě si Teplice vypracovali první dobrou střeleckou příležitost. Litsingi v brejku nabídnul vpravo míč Mahmutovičovi, ten však špatně zpracoval, postrčil si ho na dlouhou nohu a ve vyložené pozici pak překopl. O dvě minuty později Slovácko využilo hned první vážnou šanci. Kerbr na rohu malého vápna vybojoval míč, prostrčil skrz teplickou hradbu těl k Doškovi, který zblízka doklepl do sítě.

První střela Slovácka na bránu a hned gól. Za malou chvíli se dostal k zakončení teplický Rosa, ale ze solidní příležitosti překopl branku. Slovácko si začíná více věřit a hraje sebevědoměji. V 36. minutě se o zvýšení náskoku postaral agilní Valenta. Přímý kop tečoval Trousil tak šikovně, že se dostal napříč vápnem až k volnému Valentovi. Ten na malém vápně poslal míč tvrdou střelou pod břevno. Postaral se tak o dokonalý šok pro domácí hráče a fanoušky. Tohle nikdo nečekal. Druhý poločas začali aktivně domácí a v 50. minutě Litsingi pálil zblízka, Melichárek míč vyrazil. Po rozehraném rohu pak ještě zlikvidaval i Ljevakovovičovu ránu z vápna. V tu chvíli sílil teplický nápor.

Jenže poslední šanci na zvrat v tomto zápase zhatil kiks domácího brankaře Grigara. Ten v 53. minutě neudržel centr po rohu, míč se mu od prsou odrazil přímo k Trousilovi a ten už neměl problém se trefit do prázdné branky. Slovácko už vedlo 0:3! Hned vzápětí sice teplický Vondrášek trefil zpoza vápna tyč, to už ale teplický nápor přecházel do křeče. V 56. minutě Slovácko provedlo rychlý kontr do otevřené obrany domácího týmu. Únik tři hráčů Slovácka na jednoho domácího obránce zakončoval Hlúpik. Grigar se však vyznamenal a chytil jasnou šanci. Po 66 minutách bylo definitivně rozhodnuto. Došek dostal do vápna přesný centr, míč si zpracoval a z otočky vsítil svou druhou branku, celkově třetí proti svému bývalému klubu v jednom ročníku ligy. Stanovil tak konečnou podobu výsledku na 0:4. Čímž vyrovnal střelecký rekord Slovácka na hřišti soupeře. Stejného výsledku dosáhlo Slovácko ve 30. kole ročníku 2011-12 v Příbrami a i tehdy měl na této výhře velký podíl Libor Došek, který dokázal vstřelit hattrick a k tomu ještě zahodit penaltu…

Branky: 19. a 66. Došek, 36. Valenta, 53. Trousil
Diváci: 3.390
Žluté karty: Rosa, Vonášek, Mahmutovič, Ljevakovič - Valenta, Hlúpik
Rozhodčí: Jech - Mencl, Moláček
Sestava Slovácka: Melichárek – Reinberk, Trousil, Mezlík, Kuncl – Hlúpik (78. Hála), Hofmann, Valenta (86. Daníček), Volešák – Kerbr (71. Skalák), Došek. Trenér: Habanec.
Sestava Teplic: Grigar – Kaufman, Jablonský, Rosa – Vondrášek, Ljevakovič, Vachoušek, Chovanec (62. Vůch) – Litsingi, Mahmutovič (71. Podaný), Kerič (46. Jindráček). Trenér: Ščasný.

Poslední dva duely

1. FC Slovácko - FK Teplice 1:1 (1:1)

Odehráno: 29. 10. 2016 v Uherském Hradišti
Branky: 38. Daníček – 13. Jeřábek
Žluté karty: Šumolikoski, Košút – Fillo, Krob
Rozhodčí: Pechanec – Wilczek, Peřina
Diváci: 3 368
1. FC Slovácko: Heča - Chvátal, Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Daníček (46. Ťok) - Diviš, Havlík, Civič - Koné (61. Zajíc). Trenér: Levý.
FK Teplice: Grigar - Vondrášek, Lüftner, Jeřábek, Krob - Fillo (80. Potočný), Ljevakovič, Kučera, Hrubý (74. Vachoušek), Hora - Vaněček. Trenér: Šmejkal.

1. FC Slovácko - FK Teplice 4:2 (1:1)
Odehráno: 4. 12. 2015 v Uherském Hradišti
Branky: 19. a 62. Diviš, 57. Valenta (z pen.), 76. Šumulikoski - 34. a 82. Hora
Žluté karty: Diviš, Šumulikoski, Heča - Lüftner, Jablonský, Fillo, Táborský
Vyloučení: 88. Šumulikoski - 88. Fillo
Rozhodčí: Ardeleánu - Mencl, Nádvorník
Diváci: 3 047
1. FC Slovácko: Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Civič - Šumulikoski - Hlúpik (84. Chvátal), Daníček, Valenta (90. Sadílek), Havlík - Diviš (89. Kone). Trenér: Habanec.
FK Teplice: Slavík - Vondrášek, Lüftner, D. Jablonský, Dressler - Breite (77. Táborský), Kodeš (46. Kapolongo), Ljevakovič, Vachoušek (84. Česlák), Fillo - Hora. Trenér: Vavruška.