Uherské Hradiště – Jablonecká Střelnice je pro fotbalisty 1. FC Slovácko zakletým stadionem. Z jedenácti utkání, které zde v Gambrinus lize odehráli, se totiž pouze jednou radovali z vítězství a v jenom případě si odvezli bod. Jinak ani ťuk. V neděli se svěřenci trenéra Svatopluka Habance pokusí tuto nelichotivou bilanci alespoň trochu vylepšit.

JABLONEC NAD NISOU – 1. FC SLOVÁCKO

Neděle 17 hodin

Bilance: 22 zápasů – 10 výher, 6 remíz, 6 porážek, skóre 27:18.

V táboře Slovácka ovšem po vydřené výhře nad Jihlavou panuje dobrá nálada a Trousil a spol. chtějí pohodu prodloužit i v nedělním utkání. Ze severu Čech by si rádi odvezli nějaký ten bod.

Pohled na tabulku by mohl svádět k mírnému optimismu, neboť Jablonečtí v úvodních dvou kolech vybojovali pouze jeden bod. Jenže zdání klame. Ano, Baumit zklamal své fanoušky v prvním zápase se Zbrojovkou, od té chvíle má ale jeho forma stoupající tendenci. „Na Spartě sice prohráli, ale jejich výkon byl výborný. Podobné to pak bylo v Evropské lize při výhře se Strömsgodsetem," připomněl čtvrteční duel kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

Podle něj může toto vítězství Jablonec nakopnout i pro ligu. „Určitě to pro ně bude povzbuzení. A že teď budou mít plné hlavy evropských pohárů a zápas s námi podcení? Byl bych sice rád, kdyby tomu tak bylo, ale nemyslím si to. Určitě nastoupí v nejsilnější možné sestavě. Mají zkušený mančaft, který si uvědomuje, že musí být úspěšný na obou frontách," nedělá si hradišťský lodivod iluze.

Na předzápasové poradě bude jistě pozorně naslouchat svému novému asistentu Michalu Kordulovi, který v Jablonci dříve působil. Na Střelnici poprvé zavítá v jiné než hráčské roli. „Do Jablonce se samozřejmě těším. Atmosféra v kabině je po výhře s Jihlavou naladěna pozitivně. V poslední době jsme tam žádné body neuhráli, a tak tuto smůlu chceme prolomit," hlásí někdejší vyhlášený bojovník.

Jedním dechem ale upozorňuje na sílu soupeře. „Má kvalitní kádr, plný individualit, které ho táhnou již dlouho. Ať je to Špiťák (Michal Špit) v bráně, v prostředku Luboš Loučka s Karlem Pitákem. Mají navíc rychlé kraje a vepředu je nebezpečný Hubník," poukazuje na některé individuality Jablonce Michal Kordula.

„Velký pozor si musíme dát na zbytečné ztráty balonů, protože soupeř je ohromně silný v přechodové fázi. Po zisku míče umí bleskově udeřit. Vyrovnat se Jablonci musíme i v důrazu," přidává důležité podmínky úspěchu Svatopluk Habanec.

Vedle Michala Korduly se na návrat do Jablonce těší i Jiří Valenta, který však varuje před jarním výkonem, kdy Slovácko v Jablonci prohrálo vysoko 1:4. „Něco takového se nesmí opakovat. Jeli jsme tam něco uhrát a nakonec jsme po našem špatném výkonu dostali čtyři branky," vzpomíná záložník Slovácka, podle kterého by na Jablonec mohly platit standardní situace.

Právě díky nim modrobílí otočili duel s Jihlavou. „V poslední době nám standardky vycházejí, i v Jablonci by to mohla být naše největší zbraň. Domácí se navíc budou snažit hrát fotbal, což by nám mohlo vyhovovat a hrozit z brejků. Doufám, že domácí budou navíc přece jen unavenější z pohárového zápasu," přeje si Jiří Valenta.

Slovácko se v bitvě na Střelnici musí obejít bez dlouhodobě zraněných Libora Doška a Filipa Hlúpika, jinak je tým kompletní.

Zajímavosti ze vzájemných duelů:

Nejdelší série bez vstřelené branky Slovácka proti Jablonci trvala 284 minut v období od 3. 10. 2011 do 6. 4. 2013. Jablonec se naopak do sítě modrobílých nejdéle netrefil 309 minut od 16. 8. 2003 do 7. 3. 2005.

Jablonec nikdy nedokázal vyhrát na Slovácku, ať se hrálo ve Starém Městě nebo v Uherském Hradišti. Tato série skončila až na podzim 2012. Do té doby docílil v deseti utkáních jen pěti remíz a vstřelil pouhé čtyři branky. Vše padlo 22. září 2012, když se podruhé v tomto roce trefil do sítě Slovácka Lafata a Slovácko podruhé prohrálo 0:1.

Jablonecký ostrostřelec David Lafata se nemohl ve vzájemných zápasech dlouho prosadit. Poprvé se dočkal 1. 4. 2012 a jeho branka v 72. minutě rozhodla o konečném výsledku 1:0 pro domácí Jablonec, stejně tak už zmiňovaná branka v 57. minutě na stadionu Miroslava Valenty.

Slovácko v deseti domácích zápasech nedokázalo vstřelit branku jen ve dvou zápasech, oba se hrály v měsíci září. Poprvé to bylo 16. září 2001, utkání skončilo bezbrankovou remízou, podruhé odehrálo Slovácko zápas bez branky po dlouhých jedenácti letech 22. září 2012. Jenže to už bylo bez bodu za prohru 0:1.

V domácím zápase sezony 2011/12 porazilo Slovácko Jablonec 1:0 brankou Daníčka. Zápas se hrál 3. října 2011 a byla to první výhra nad severočeským soupeřem po více než pěti a půl letech.

V posledních devíti vzájemných zápasech se Slovácko radovalo z výhry jen jednou, a to v Uherském Hradišti 3. 10. 2011. V ostatních osmi duelech 5× prohrálo a 3× remizovalo.

V posledním jarním zápase v Jablonci 6. dubna 2013 se střelecky prosadil Tomáš Košút. Nejprve před přestávkou skóroval do vlastní sítě, do té správné jablonecké se trefil až v 87. minutě, kdy už jen korigoval nejvyšší prohru s Jabloncem na konečných 4:1.

Obě mužstva se nedokázala ve 22 vzájemných duelech šestkrát střelecky prosadit. Přitom jenom 16. 9. 2001 se to podařilo oběma a byl z toho výsledek 0:0.