Mužstvo totiž před i v průběhu sezony opustila řada zkušených hráčů v čele s kanonýrem Doškem, další navíc měli zdravotní problémy. I přesto s mladíky v sestavě mužstvo předvádělo slušný fotbal a s předstihem uhájilo ligovou příslušnost, za což si zaslouží palec nahoru. „Sezona nebyla zklamáním. Podle čísel ano, ale jinak ne. Herně jsme se posunuli nahoru, zasloužili jsme si být v tabulce výš. Většinou jsme předváděli výkony na hranici našich možností," je přesvědčený kouč Slovácka.

Po podzimních šestnácti kolech figurovali modrobílí na devátém místě s pětibodovým náskokem na sestupové příčky. Tento odstup zůstal po druhé polovině sezony nezměněný. Jaro nezačalo Slovácko příliš dobře, čtyři remízy (z toho tři bezbrankové) moc klidu nedávaly. Pak ale přišly klíčové výhry nad Mladou Boleslaví a Příbramí a vzápětí vysněná jistota záchrany.

Jan Juroška
Slovácko má první posilu, z Dukly přichází Jan Juroška

„Byl malý zázrak, že jsme si účast v lize i pro příští ročník zajistili tak brzy. Našli jsme systém a napasovali ho na hráče, které jsme měli k dispozici. Mužstvo na sobě pracovalo, ukázalo obrovskou soudržnost, dvaatřicet bodů bylo poctivě vybojovaných, nikdo nám nic nedaroval," zdůraznil Stanislav Levý.

Největší radost mu dělal herní projev týmu. „O to víc mě mrzí, že jsme to nedokázali přetavit ve více bodů, v lepší umístění, které vůbec nekoresponduje s tím, co jsme předváděli na hřišti. Když si vezmete, kdo odešel, kdo byl dlouho zraněný, tak nemůžu být nespokojený," říká přesvědčivě devětapadesátiletý trenér.

Ne zrovna ideální výsledky měly podle něj tři příčiny individuální chyby, které kvalitní soupeři okamžitě trestali, chybějící rozhodnost a větší důraz ve vlastní šestnáctce a… Ano, nesčetněkrát proklínaná koncovka. „Při zakončení nám chyběla větší kreativita, lepší výběr místa, touha prosadit se," vypočítal Stanislav Levý.

Vypořádat se musel s velkými ztrátami, které jeho tým utrpěl. Před sezonou odešli Valenta a Kuncl, v zimě pak Diviš, Kerbr a Košút. Zdaleka nejcitelnější ztrátou ale bylo ukončení kariéry Libora Doška, který v předchozích pěti letech nasázel v modrobílém dresu 52 branek.

Eldar Civič už pózoval v dresu Sparty.
Civič opouští Slovácko, Spartě se upsal na čtyři roky

Nahradit ho z dostupných zdrojů nešlo, obrovskou chybou vedení ale bylo, že se o to ani nepokusilo. Veškerá tíha spadla na dvojici Koné, Zajíc. Prvního navíc limitovaly časté zdravotní problémy, druhý jmenovaný měl zase prakticky nulové zkušenostmi s nejvyšší soutěží.

„Francis kvůli zranění neabsolvoval přípravu a dlouho se pak dostával do formy. Mysleli jsme, že po výborné zimní přípravě bude tahounem, jenže znovu přišly nemoci, zranění a z jeho strany to nebylo ono. Všechno to pak záviselo na Zajícovi. Ten to měl těžké, ale odvedl maximum," poznamenal trenér Slovácka.

Podobnou personální krizi už nechce dopustit. A netýká se to jen útoku. „Byly zápasy, kdy jsme měli na lavičce jen tři, čtyři kluky z dorostu či juniorky. Nemůžeme si dovolit jít do nové sezony v podobném stavu, to bychom si zahrávali s ohněm. To není vytváření tlaku na vedení, taková je prostě situace. Postoupil Baník, Olomouc, musíme posílit a zvýšit konkurenci v týmu, protože sezona bude náročnější. Nesmíme nic podcenit," nabádá Stanislav Levý k intenzivní práci na přestupovém trhu.

Sázka na mladíky mu sice v uplynulé sezoně vyšla, spoléhat jen na ně by však podle něj byla sebevražda. „Ukázali se ve výborném světle, musí na sobě dál pracovat, zlepšovat se. Jen mladíci z dorostu a juniorky nás ale dál neposunou. Máme snahu přivést do každé řady jednoho hráče se zkušenostmi s dospělým fotbalem, posily do základu," naznačil nesnadný úkol.

30. kolo ePojisteni.cz ligy: 1. FC Slovácko - AC Sparta Praha
Sparta na Slovácku vedla, bod zachránil kapitán

První vlaštovkou je Jan Juroška, kterého pozorovatelé z Uherského Hradiště sledovali už na soustředění v Turecku a pak v průběhu celého jara.

„Víme, že toho moc neodehrál, na jeho pozicích tam ale byla velká konkurence. Jeho výhodou je univerzálnost, hrál na pravém kraji obrany i zálohy, vyzkoušel si i levou stranu. Je to mladý kluk, může se posunout," věří kouč Slovácka svému instinktu. Juroškovou výhodou je podle něj i fakt, že pochází z nedalekého Valašského Meziříčí, a má tudíž vztah k regionu.

Z kádru už naopak zmizel Civič, zájem je podle všeho i o další hráče. Skauty majetnějších klubů zaujal zejména Machalík. O další opory, včetně gólmanské dvojice Daněk, Heča, už by však zkušený lodivod přišel jen nerad. Skončit v kádru ale mohou hráči, kteří nepřesvědčili. „Sezonu si důkladně zanalyzuju, podíváme se, kdo jaký měl přínos. Jaké budou změny, to je otázka dalších dnů," dodal Stanislav Levý.

Moment sezony

Francis Koné neprožil zrovna povedenou sezonu, na jeden okamžik ale může být až do konce života pyšný. Běžela 29. minuta utkání mezi Bohemians a Slováckem, když se gólman Berkovec srazil se spoluhráčem. Když Koné viděl, že strážce domácí svatyně zůstal bezvládně ležet na zemi, ani vteřinu nezaváhal a pohotově mu vytáhl zapadlý jazyk.

V obřadní síni hradišťské radnice přijal starosta Stanislav Blaha hrdinu zápasu s Bohemians Francise Koného.Zdroj: Deník / Malušová Blanka

Nejlepší střelec

5 - Tomáš Zajíc zaznamenal pět branek, co na nejlepšího střelce týmu není mnoho. Před sezonou ale nikdo, ani on sám, nepočítal, že by se mohl prosadit do základní sestavy. Nechabí mu dravost, obětavost, usilovně pracuje a technice. Pokud zlepší i to hlavní koncovku, může se na dlouhá léta stát ofenzivní stálicí klubu.

Tomáš ZajícZdroj: Stanislav Dufka

Nejlepší nahrávač

4 - Marek Havlík. Ke čtyřem gólovým asistencím přidal i stejný počet branek, takže vvhrál „kanadské bodování" mužstva. Přesto se na něj velkou část sezony valila kritika fanoušků, jelikož nepodával výkony, na které byli od reprezentanta do 21 let zvyklí. V letní pauze ale oslaví teprve dvaadvacáté narozeniny, velký talent má stále šanci rozvinout.

Marek Havlík. Zdroj: DENÍK/Stanislav Dufka

Králové statistik

Hráči Slovácka ovládli tři ligové statistiky, pyšní na to ale příliš nebudou. Nejvíce žlutých karet nasbíral Eldar Civič, kterému se zažlutilo před očima desetkrát. A jelikož nastoupil jen ke dvaceti utkáním, měl průměr půl ŽK na zápas. Druhým premiantem je Vlastimil Daníček, který byl jako jediný hráč z celé ligy vyloučen dvakrát.

Eldar Civič.Zdroj: DENÍK/Stanislav Dufka Záložník Slovácka Vlastimil Daníček.Zdroj: DENÍK/Stanislav Dufka

Návštěvnost

4 196 - Tolik fanoušků si průměrně našlo cestu na hradišťský stadion Miroslava Valenty, což klub řadí na devátou příčku v lize. Nelze si však nevšimnout, že fanoušků ubývá, smutný pohled je zejména na stále řídnoucí „kotel". Liga lidem v regionu zevšedněla, klub se musí snažit, aby je znovu nalákal do ochozů.

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Stanislav Dufka