Pokuty nebudou, uklidnil Habanec

„Samozřejmě jsem zklamaný. Prohrát s divizním týmem s nulou není moc dobrá vizitka. Až na Doška jsme přitom nastoupili v nejsilnější možné sestavě. Ale pokuty za to rozdávat nebudu," mluvil tiše ale vyrovnaným hlasem kouč Slovácka Svatopluk Habanec. „Je to zázrak. Obrovský úspěch. Především, co se týká výkonu," zářil štěstím trenér Slavičína Vladislav Straka.

Ve stejný den třeba v anglické Premier League Chelsea padla doma s Crystal Palace (1:2), Liverpool zase s West Hamem (0:3), už ve čtvrtek Baník Ostrava v českém poháru nestačil na Rýmařov. Teď se ve stejném duchu bude mluvit o Slavičíně. „Nepodařilo se nám vyvarovat toho, na co jsme upozorňovali hráči i sami sebe. Tedy na podcenění. Měli jsme rychle dát gól a hrát celoplošný presink. A to se nám nedařilo. Domácí vůlím, nadšením se dokázali pohybovat v obraném bloku a podařilo se jim vyhrát. Pro nás je to varování," věděl Habanec.

Jeho tým měl prvních třicet minut drtivou převahu a spoustu šancí, které ale gólman Adamuška s obranou vyřešil. Na druhé straně až po půlhodině hry zahrozil Petr Švach. A po následném rohu to přišlo. Odražený míč se dostal ke Kalusovi, který otevřel skóre. „Prvních třicet minut to s námi nevypadalo moc dobře. Měli jsme z nich strašný respekt. Kdyby dali dva góly, bylo by asi po zápase. Ale přežili jsme to a od té doby jsme až do pauzy byli vyrovnaným soupeřem," pochvaloval si Straka. „O přestávce asi dostali kartáč od trenéra Habance, takže jsme počítali s tím, že nás přitlačí," podotkl Straka.

To se také stalo. Slovácko se neustále snažilo tlačit před Adamušku, v 52. minutě po zmatcích v obraně domácích a střele Reinberka orazítkovalo tyč. Jenže postupně se tlak měnil v křeč a zoufalství a Slavičín čím dál častěji podnikal nebezpečné kontry Švachem a Elšíkem. V závěru se pak mohl stát slavičínským hrdinou Bartoš, který neproměnil své sólo a zakončil jen do tyče. „To bylo od něj neskutečné," ocenil Straka. Za Bartoše pak z dalšího smrtícího brejku rozhodl Ešlík, který zakončil nádhernou akci Hlavy a Petra Švacha. „Klukům jsem před zápasem říkal, že výkonnostně na ně mít nebudeme, ale co se nedá natrénovat je bojovnost a nasazení. V tom, když se jim vyrovnáte, nebo je předčíte, je to jediná cesta k úspěchu. Dnes to potvrdili a smekám před nimi," vzkázal Straka.

„Soupeř nás zaskočil tím, že byl agresivní. My jsme tady s tím moc nepočítali. Jejich agresivita se projevila jako jejich vůle," vystihl Habanec, který přitom v zápase postrádal jen odpočívajícího Doš­ka.

„To ale nebylo o něm. I s ním bychom hráli do plných. Ale v útočné fázi jsme měli čtyři až pět hráčů, což bylo málo. Nedařila se nám kombinace. Malinko nám to drhlo, ale neřekl bych, že to bylo terénem. Málo jsme se dostávali jeden na jednoho. Nakopávali míče dopředu a tam se o to rvali. Měli na to víc klidu. To se nám nepovedlo," mrzelo Habance.

Kouč Slavičína měl ale jiný názor. Došek by podle něj byl rozdílový. „Když ho nechali doma, tím to podcenili. Kdyby hrál, byli by vpředu daleko nebezpečnější. Měli tam šance, tyč, ale že by nás herně přehráli, to si nemyslím," tvrdil slavičínský stratég, který už zažil i postup na penalty v roce 2010 přes Baník Ostrava.

„Už tehdy to byl pro mě úspěch. Ale tohle je ještě větší, protože jsme Slovácko porazili v základní hrací době. Navíc tenkrát byl Baník ve sračkách, Slovácko je nyní na vítězné vlně, o to je to cennější," ví Straka, který poté zamířil na oslavu narozenin čtyřicátníka Josefa Lukaštíka. „Ráno chci jet ale do Brumova na fotbal. Dáme si guláš a posedíme," plánoval v sobotu v podvečer Straka.

SLAVIČÍN – 1. FC SLOVÁCKO 2:0 (1:0)

Branky: 35. Kalus, 90. Elšík. Rozhodčí: Adámková.

Slavičín: Adamuška – Mezírka, Lukaštík, T. Švach, Kalus (66. Hlava) – Macek (72. Goňa), Plšek, Školník, Kocián (79. Bartoš) – Elšík Švach P. Trenér: Vladislav Straka.

1. FC Slovácko: Daněk – Chvátal, T. Rada, Košút, Reinberk – Diviš, Daníček (70. Sadílek), Valenta, Havlík, Hlúpik – Kovář. Trenér: Habanec.