Teď se tedy vrací do Uherského Hradiště, a to v roli trenéra juniorky Slovácka. „Jsem rád, že jsem tady,“ říká s úsměvem Palinek, pro kterého je to první trenérská štace.

Po roce jste zpátky ve Slovácku. Jak se to seběhlo?

Především si moc vážím toho, že jsem nabídku k návratu dostal, a doufám, že ji splatím. Oslovili mě lidé od nového majitele klubu, ovšem ještě před prodejem, takže jsem na tu změnu vyloženě čekal.


Jaká bude náplň vaší práce?

Měl bych být hlavním trenérem juniorky a takový druhý asistent v áčku.

Kopačky jste tedy pověsil na hřebík natrvalo? Na hřišti už se neobjevíte?

S aktivním hraním jsem definitivně skončil. Při mém působení v Rakousku jsem si v dubnu poranil koleno a musel jsem s křížovým vazem na operaci. Teď se těším na novou životní etapu.

V jaké soutěži jste u našich sousedů působil?

Byla to čtvrtá nejvyšší soutěž, erste Landesliga. Neměla valnou úroveň, ale dalo se to zvládnout, protože tam se mnou byli další dva Češi. Fotis Maniatis tady z Hradiště a Aleš Hošťálek, který dřív hrával v Brně a Jihlavě.

Juniorka Slovácka je vaší první trenérskou štací. Máte potřebnou kvalifikaci?

Ano, mám trenérské áčko.

Jaký budete trenér. Spíše hodný, nebo naopak, jak se říká, pes?

To se uvidí. Ještě nejsem rozhodnutý, jestli zvolím metodu cukru, nebo biče. Určitě se to musí dobře namixovat, aby to klapalo. Věřím také, že bude dobře fungovat spolupráce mezi juniorkou a A-týmem.

Je to podle vás ideální začátek trenérské kariéry?

Myslím, že určitě. Měl jsem ještě jiné nabídky, ale zvolil jsem tuto, protože prostředí ve Slovácku znám. Neváhal jsem ani minutu.

Než zahájíte přípravu s béčkem, pomáháte trenéru Malurovi u prvního týmu. Když se podíváte na hřiště (rozhovor probíhal v průběhu tréninku - poz. aut.), tak to ovšem skoro vypadá, jako by trénovala juniorka. Kolik hráčů poznáváte?

No, moc jich nebude. (Úsměv) Nastupoval jsem s Vencou Činčalou, Lysoňkem, Ivanou, Němčou (Pavel Němčický), Mahonym (Petr Filipský), s dalšíma klukama, jako se Spazierem, Rohovským, Čtvrtníčkem, jsem se potkal v béčku.

Už jsme vzpomínali změnu majitelů. Stačil jste za tu chvíli vypozorovat, jestli bude v klubu fungovat vše tak, jak má?

Nejdřív se musí udělat tlustá čára za minulým vedením, pak by mělo všechno fungovat bez problémů. Už teď je ale vidět, že je k tomu velice slušně našlápnuto. Co vím, tak závazky vůči hráčům by měly být splněny.

Pojďme k juniorce, co vlastně víte o mužstvu, které povedete?

U mužstva se mnou bude jako asistent působit Radek Smolčák, který bude zároveň fungovat jako masér. Jména hráčů zatím moc neznám, vesměs to budou mladí kluci, odchovanci týmu, spousta jich přijde z dorostu.

V posledním půlroce se béčko potýkalo s nedostatkem hráčů, to by však letos hrozit nemělo…

Trénovat bychom měli v dostatečném počtu. Do přípravy se zapojí minimálně dvacítka hráčů, pro soutěž pak počítáme se šestnáctkou fotbalistů. Další pak budou pendlovat mezi áčkem a béčkem.

Minulý ročník, hlavně jaro, byl ze strany juniorky parádní. Teď však budete mít k dispozici úplně jiné mužstvo, jaké budou vaše ambice?

Samozřejmě mě zajímá, kolikátí budeme a především kolik bodů získáme. Loňské páté místo, které tým nakonec uhrál, je velice slušné a je to hodně vysoko nastavená laťka. Prvořadým úkolem juniorky je sice výchova a příprava hráčů pro áčko, prohrávat ale určitě nechceme. Každé vítězství totiž hráčům dodá sebevědomí, proto jich budeme chtít získat co nejvíc.

Jaká bude vaše úloha u druholigového týmu?

O tom jsem se s hlavním trenérem ještě nebavil. Předpokládám ale, že při zápasech s mužstvem nebudu. Spíše to bude o tom, že když bude čas a potřeba, tak áčku samozřejmě moc rád vypomůžu.

S juniorkou začnete přípravu až za týden, vy však už pomáháte s tréninkem v áčku. Neštve vás, že máte zkrácenou dovolenou?

Tak to vůbec. Vždyť já měl teď dovolenou celý rok. (Smích) Takže jsem se těšil, až to zase začne.

Podmínky pro přípravu byste asi měli mít ideální…

Určitě. Když bude volno, budeme moci na stadionu využít bazénu, vířivky, sauny, takže kluci budou mít veškerý komfort. Jinak se budeme připravovat výhradně v domácích podmínkách, s žádným soustředěním nepočítáme. Naplánované jsou už i přípravné zápasy.

Co říkáte na rekonstruovaný stadion ve Starém Městě (Jan Palinek zde hrával ligu v dresu Synotu, áčko Slovácka zde absolvovalo úvodní trénink - pozn. aut)?

Je perfektní. Už jsem tady byl nedávno, trávník je naprosto vynikající, dal by se na něm hrát kulečník. Je škoda po něm šlapat v kopačkách. Na takovou trávu by se mělo chodit bosky.

Dá se už podle prvního tréninku odhadnout, jestli Slovácko bude mít sílu na návrat do ligy?

Tak to vůbec. Spousta hráčů je tady jen na zkoušku, někteří mají teprve přijít. Dva kluci jsou navíc na mistrovství světa dvacítek. Kádr se asi ještě změní, takže na nějaké odhady je ještě čas.