„Snažil jsem se natrénovat střely a trestňáky. Pokaždé to nedělám, záleží, jak se cítím. Když jsem v pohodě, tak si jdu přidat. Po Brnu jsme v klidu všichni," usmíval se po rekordní výhře Slovácka Marek Havlík, který je exekutorem standardních situací hlavně v zápasech třetiligového béčka a juniorky. „Na trestňáky chodím, ale na penalty ne. Naposled jsem ji kopal snad někdy za žáky. Co si pamatuji, tak jsem občas i nějakou nedal," přiznal osmnáctiletý fotbalista.

Na svém kontě má v letošním ligovém ročníku sedm startů v řadě. Proti Slavii a Jablonci byl tento levonohý záložník v základní sestavě, v ostatních duelech naskočil jako střídající hráč. V uplynulém kole se dostal na hřiště patnáct minut před koncem, Slovácko vedlo na Brnem už čtyřbrankovým rozdílem a mladý středopolař si mohl zápas v klidu užívat.

„Jsem víc uvolněný, člověk si daleko víc dovolí, než za nerozhodného stavu. Když ještě potřebujete vyhrát, tak je větší tlak, to raději moc neriskuji. Do konce ligy je ještě devět kol, máme devětadvacet bodů a v mančaftu je pohoda, to se hraje daleko lépe," svěřil se fotbalista, který přišel na Slovácko před rokem z Hanácké Slavie Kroměříž.

Marek Havlík zatím v nejvyšší soutěži nasbíral čtrnáct startů. Na gólovou premiéru však stále čeká, i když proti Jablonci měl k první ligové trefě hodně blízko. „Dostal jsem nádhernou přihrávku od lajny do vápna. Mohl jsem vystřelit, ale zbytečně jsem si balon zpracovával, škoda," připomněl svoji tutovku.

Zítra čeká na Slovácko další z týmů, které hrají o záchranu. Svěřenci trenéra Habance cestují do Příbrami, ani od Litavky se nebudou chtít vracet s prázdnou. „Nečeká nás nic jednoduchého. Mají kvalitní tým, potřebují vyhrát a budou jezdit. Ale my máme formu a chceme bodovat. Zatím jsem proti Příbrami ještě nehrál, jen jednou za juniorku, ale liga je něco jiného. Je daleko rychlejší a fotbalovější, na všechno máte méně času. V juniorce a béčku je o hodně víc osobních soubojů," srovnává Havlík, který má velkou šanci být v základní sestavě. „Jestli v Příbrami nastoupím? Někteří kluci jsou vykartovaní, budu se snažit dostat do základu, ale ani z tréninku jsem ještě nevyčetl, jestli budu v základu. Spíš se zeptejte trenéra, " pousmál se odchovanec fotbalu z Lubné.

Právě z vesničky kousek od Kroměříže jezdí na zápasy Slovácka malý fanklub Marka Havlíka. „Výprava z Lubné jezdí na každý domácí zápas. Rodiče, brácha a pár kamarádů. Někdy jezdí i ven, ale jenom když hrajeme někde blízko. Byli třeba v Olomouci nebo v Brně. Já se zase chystám na některý zápas podpořit bráchu, který hraje za Morkovice," říká na závěr talentovaný fotbalista, který je také v širším kádru reprezentační devatenáctky.