Trenér Slovácka se chystá sledovat přehlídku světového fotbalu a čeká vyrovnané boje

Jedním z nich bude i Svatopluk Habanec.

„Osobně jsem byl na šampionátu před osmi lety v Německu, viděl jsem pár zápasŮ naživo. Jsem v očekávání, kam se fotbal v Brazílii zase posune. Bude to strašná směsice herních stylů, kvantum nových informací a porovnávání jednotlivých kontinentů," říká kouč ligového 1. FC Slovácko.

Už v základní skupině se chce zaměřit na konkrétní zápas ve zbrusu nové aréně Corinthians v Sao Paolu.

„V první fázi mistrovství se těším hlavně na utkání Uruguay – Anglie. Jihoameričané proti Evropanům. Uruguay, to je ohromná síla. Produkuje velkou kvalitu, jsem hodně zvědavý," říká na adresu čtvrtého celku z uplynulého šampionátu.

Dávno jsou pryč doby, kdy favorité lehce válcovali mančafty z třetího světa. Trenér Slovácka nečeká na šampionátu žádné divoké výsledky jako před dvaceti lety, kdy Rusko rozdrtilo Kamerun 6:1, nebo o čtyři později Holandsko Jižní Koreu 5:0.

„Globalizace světa ukazuje, že vyrovnanost je v hokeji i ve fotbale. V hokeji jsme se o tom přesvědčili na nedávném šampionátu v Bělorusku. Je to o tom, že si jednotlivé svazy najímají kvalitní trenéry, aby se výkonnost národních mančaftů posunula. Všechno je samozřejmě podřízené penězi. Nejde říct, že třeba Kamerun nebo Peru budou výkonnostně úplně někde jinde," myslí si úspěšný lodivod.

Favority šampionátu přesto hledá v osvědčené kvalitě. „Španělsko a Německo, těm mužstvům věřím nejvíc. O Brazílii nemám až tak velký přehled, hodně fotbalistů hraje různě po světě, těžko říct, jak budou ve společném týmu fungovat."

Své favority na mistrovství světa mají i dcery trenéra Slovácka Andrea a Simona Habancovy, které jsou velkými fanynkami. „Moje holky jsou jako kluci, jsou do fotbalu opravdu zblázněné," potvrzuje jejich otec obrovskou zálibu svých dcer.

Ty si na fandění dokonce koupily oblečení v brazilských barvách. „Budu fandit Španělsku a domácí Brazílii," prozrazuje 21letá Andrea. „Můj favorit je Anglie," doplňuje o pět let mladší Simona.

Na galapřehlídce světového fotbalu se představí spousta hráčů z třetího světa. Fotbalové Slovácko zatím nejde cestou Teplic nebo třeba Příbrami a fanoušek modrobílých na exotickou posilu zatím čeká marně. Jaký je názor kouče šestého mužstva tabulky na angažování hráčů z Afriky?

„Jako trenér jsem takovou cestu nikdy nerazil. Na druhou stranu si myslím, že dva hráči tmavé pleti můžou mužstvu něco přinést, není to na škodu. Naše třetí liga nedosahuje požadované kvality, druhá je z půlky vybrakovaná a přivést hotového hráče stojí balík peněz.

Jedna z možností je ulovit kvalitního borce z třetího světa, možná se už v létě na Slovácku dočkáme nějaké nové tváře, která bude zajímat fanoušky," nesměle slibuje Svatopluk Habanec.

Dobře však ví, že tak jednoduché to rozhodně nebude. „Je třeba oslovit agenty, kteří mají zkušenosti. Takové to přijď k nám, dostaneš bydlení a najíst, takto to už dávno nefunguje."

První část mistrovství zastihne hráče Slovácka na zasloužené dovolené. Doporučil jim trenér sledování šampionátu?

„Každý, kdo fotbal dělá, nějakým způsobem šampionát sleduje. Na druhou stranu kolikrát přijedeme den před ligovým zápasem na hotel, a když je v televizi nějaký zápas, tak je zarážející kolik hráčů se dívá. Možná to není ani padesát procent," přiznává na závěr.