„Naši příznivci byli celou sezonu super, jednoznačně si zaslouží něco jiného. Aniž bych chtěl používat fráze, tak na hřišti musí být vidět srdíčko," říká před dnešním utkáním s Mladou Boleslaví trenér Svatopluk Habanec.

1. FC SLOVÁCKO – MLADÁ BOLESLAV

Dnes v 17.15 hodin

Rozhodčí: Kovařík – Blažej, Hock

Bilance: 17 zápasů – 4 výhry, 4 remízy, 9 porážek, skóre 15:24

Po parádním podzimu a slušném začátku jarní části modrobílí tajně pošilhávali po pohárových příčkách, sen se ale postupně rozplynul. „Bohužel jsme sešli z nastoupené cesty. Hlavně kvůli špatné defenzivní hře celého mužstva jsme se dostali do problémů," přiznává kouč Habanec.

Na domácí rozlučku navíc přijede snad nejméně oblíbený soupeř. Mladá Boleslav. Při vyslovení názvu tohoto klubu se hráčům i fanouškům Slovácka ježí hrůzou vlasy na hlavě, těm, kteří hřívou neoplývají, alespoň naskočí husí kůže a přejede jim mráz po zádech.

Katastrofální bilanci moc dobře vnímá i Svatopluk Habanec. Jeho první bitva na lavičce Slovácka proti Boleslavi, která se odehrála 15. září 2012, sice byla vítězná (3:1), od té doby ale ani ťuk. Středočechy tým z Uherského Hradiště neporazil už v deseti zápasech (včetně pohárových) v řadě, z toho s nimi pouze jednou remizoval.

„Musím říct, že čekat tolik zápasů, to je opravdu moc. Máme obrovskou motivaci to napravit a Boleslav konečně porazit. Tři body jsou nutností, pokud nechceme skončit na nějakém škaredém místě," poznamenal lodivod Slovácka s tím, že za škaredé místo považuje každé horší než desáté.

V aktuální sezoně jeho soubor nejvíce trápil Jiří Skalák. Tentokrát se ho ale obrana Slovácka děsit nemusí. Reprezentant do 21 let totiž v týdnu podstoupil artroskopickou operaci kolene.

„Zranění mu v žádném případě nepřeji, jeho absence je ale pro nás samozřejmě dobrá zpráva. Na druhou stranu, Mladá Boleslav má hodně široky kádr a další kvalitní útočníky, takže vzadu stejně budeme muset být maximálně ostražití," varuje Svatopluk Habanec.

Sobotní duel podle něj bude hodně o psychice. Zatímco domácí nechtějí znovu zklamat své fanoušky, Boleslav bude usilovat o udržení čtvrtí příčky, která jim zajišťuje postup do evropských pohárů. „V poslední době se jí taky moc nedaří, na to se však nechceme vůbec dívat. My hlavně musíme bojovat od první do poslední minuty a nechat tři body doma. Fotbalově to třeba nemusí být ideální, tráva ale musí hořet," dodal kouč Slovácka, který bude postrádat jen zraněné zadáky Břečku a Šimka. Ten podstoupil operaci tříselných kanálků, při které mu byla do bolavých míst voperována speciální síťka, a čeká ho šestitýdenní rehabilitace.

Statistika vzájemných prvoligových utkání mezi Slováckem a Mladou Boleslaví

1. LIGA:

Celková bilance: 17 zápasů 4 – 4 – 9 15 : 24

Domácí statistika: 8 zápasů 3 – 2 – 3 8 : 9

Venkovní statistika: 9 zápasů 1 – 2 – 6 7 : 15

Nejčastější výsledky: 0:2 (5×), 1:0 (4×), 1:1 a 3:2 (2×)

Nejvíc branek za Slovácko: 4 – Ondřejka, 2 – Volešák

Nejvíc branek za Boleslav: 4 – Kysela, 2 – Kulič, Řezníček, Ščuk

Největší návštěva na Slovácku: 5.300 – 5. srpna 2006 (1. liga, 0:2)

Největší návštěva v Ml. Boleslavi: 4.035 – 26. listopadu 2006 (1. liga, 2:2)

POHÁR FAČR:

Celková bilance: 6 zápasů 0 – 1 – 5 6 : 14

Domácí statistika: 3 zápasy 0 – 1 – 2 2 : 5

Venkovní statistika: 3 zápasy 0 – 0 – 3 4 : 9

Nejvíc branek za Slovácko: 2 – Diviš a Košút

Nejvíc branek za Boleslav: 3 – Wágner

Největší návštěva na Slovácku: 1.248 – 10. dubna 2013 (čtvrtfinále)

Největší návštěva v Ml. Boleslavi: 477 – 14. dubna 2015 (čtvrtfinále)