Na vedoucí týmy by ztráceli pouhopouhé tři body! Jenže na „kdyby" se fotbal nehraje. Čtyři tutovky na jihu Čech a téměř stejný počet doma s Východočechy, jenže gólový efekt veškerý žádný. Mizerná koncovka přidržela modrobílé „pouze" ve středu tabulky.

Slovácký deník oslovil fotbalové odborníky, co si o současných výkonech mužstva myslí. Ze všech stran je slyšet chvála.

„Že mužstvo nepromění šance, to se může stát. Nepovažoval bych to za žádnou tragédii. Důležitý je herní projev, který je v posledních zápasech hodně atraktivní," říká bývalý forvard druholigového Zlína a Slovácké Slavie Uherské Hradiště Ladislav Soviš, který nevynechá téměř žádný duel modrobílých.

Od příchodu nového trenéra parta kolem Doška a Trousila fotbalem diváky baví. Bojovnost, rychlé přenesení hry, zapojení obránců do ofenzivy a krásné kombinační akce to jsou fotbalové momenty, které bychom v úvodu sezony hledali u mužstva marně. Fanoušci si rozhodně nemohou stěžovat, že by se při ligových zápasech Slovácka nudili. Jako důkaz, že tomu tak skutečně je, slouží i jejich reakce po remízovém duelu s Hradcem i přes zklamání z nerozhodného výsledku hráče za jejich výkon odměnili potleskem.

„Přiznám se na rovinu, že když jsem chodil na Slovácko za pana Soukupa, tak za půl sezony odehráli snad jenom jeden zápas, na který se dalo jakž takž dívat. A to už bylo co říct. Pod Habancem se hraje daleko lepší fotbal. Nechybí nasazení, bojovnost, pěkné akce, prostě všechno, co si může fanoušek přát," oceňuje práci nového kouče Ladislav Soviš.

Prvoligové Slovácko se v letošním ročníku Poháru České pošty dvakrát střetlo s mužstvy z našeho regionu. Nejprve porazilo divizní Brumov, dalším kolem triumfovalo na půdě třetiligové Kroměříže. Trenéři obou poražených mančaftů pozorně sledují ligové zápasy svého přemožitele. Kroměřížský Jaroslav Baďura si nemyslí, že má Habanec nějaký kouzelný proutek.

„Nový trenér přinesl jiný přístup a jiné metody. Všichni hráči jsou na stejné startovní lajně. Naskočilo se na úspěšnou vlnu a už to jede. Všiml jsem si, že Habanec sází pořád na stejné koně, sestava se mění jenom minimálně. Daří se a kluci chytili svoji šanci za pačesy. Z mužstva je cítit herní pohoda, nový trenér přinesl klid," všiml si kroměřížský kouč, kterého také můžete občas zahlédnout na stadionu v Uherském Hradišti.

Lodivod Brumova Miroslav Mičega jeho slova v podstatě potvrzuje. „Za Soukupa se jenom nakopávaly dlouhé míče na Doška bez nějaké viditelné kombinace. Hráči se báli přijít s nějakou myšlenkou. Momentálně převládají kombinační prvky a Slovácko hraje běhavý, atraktivní fotbal. Je vidět, že si kluci v zápasech věří. Po poháru u nás v Brumově jsme se s trenérem Habancem sblížili, sleduji jeho práci. Myslím, že jde po správné cestě," chválí současné výkony Slovácka další fotbalový odborník.

Do konce podzimní části ligy zůstávají čtyři souboje. Fotbalisté z Uherského Hradiště jsou s šestnácti body přesně v polovině tabulky. Má se rozjeté Slovácko dívat spíš k pohárovým příčkám nebo se mají borci z nejmenšího města na ligové scéně ještě strachovat o přežití? „Letošní sezona je zatím strašně vyrovnaná. Můžou vyletět nahoru, ale stejně tak zapadnout do bojů o záchranu. Přál bych jim, aby pokračovali v cestě do horních pater," podotkl Miroslav Mičega, který během své hráčské kariéry oblékal dres několika prvoligových klubů.

Ladislav Soviš o pohárových ambicích Slovácka nechtěl příliš mluvit. Mužstvo vidí spíš uprostřed tabulky. „Buďme soudní, kádr je na sedmé osmé místo. Pokud se udrží stávající pozice, měla by být spokojenost," myslí si současný trenér Kněžpole.

V podobném duchu se vyjádřil i kroměřížský kouč Jaroslav Baďura. „Na spodní příčky tabulky se dívat nemusí. O sestup si to rozdají jiná mužstva. Fotbalově má Slovácko na klidný střed. Můžou ale dojít hodně daleko v poháru. Mají dobrý los a může se stát, že v pohárové Evropě nás bude reprezentovat i poražený finalista," upozorňuje na závěr Baďura.

Autor: Stanislav Dufka