Na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek vyšla domácímu klubu kampaň zaměřená na účastníky této masové akce, kteří si vedle celodenního vychutnávání vína a burčáku našli cestu i na stadion. Na jižní tribuně se sešly asi čtyři stovky krojovaných, takže vedle tradičních chorálů domácího kotle se slováckým peklem nesly i lidové písničky.

Diváci se ale sami zabavit museli, půl hodiny toho totiž na hřišti příliš k vidění nebylo. Utkání se dlouho hrálo bez gólových šancí. Oba týmy se sice snažily útočit, do zakončení se však příliš nedostávaly.

„Musíme si dát velký pozor na ztráty ve středu hřiště, ty by pro nás mohly být smrtící," varoval před utkáním domácí kouč Svatopluk Habanec. Jenže marně. Radovy lajdácké přihrávky se zmocnil Šural, bleskově vysunul Bakoše a slovenský snajpr ve službách Liberece vstřelil svůj jubilejní 50. gól v české lize – 0:1. „Břečka se šel hned rozcvičovat, kdybychom nevyrovnali, tak bych na Radovu chybu reagoval střídáním," potvrdil lodivod Slovácka, že ho zkušený stoper svou hrubkou pořádně naštval.

Na hřišti ho zachránila paráda Marka Havlíka, který z trestňáku vymetl levou šibenici – 1:1.

„Měli jsme dobrý vstup do zápasu, drželi jsme míč a dostávali jsme se ze stran před bránu. Po naší vedoucí brance nás ale přibrzdil nádherný gól domácích," připustil trenér Liberce Jindřich Trpišovský, že v těchto momentech mohli modrobílí zlomit utkání na svou stranu.

Z převahy na začátku druhé půle ale domácí nic nevytěžili a soupeř je za to nemilosrdně potrestal. Shala sice v nadějné pozici ještě pálil do Heči, o chvíli později ale obrana Slovácka nedokázala odkopnout balon do bezpečí a Josef Šural napálil míč přesně k tyči – 1:2.

„V kabině jsem mu říkal, že má bodování jako Jágr. Hraje ve velké pohodě, nechci to zakřiknout, ale podle mě má životní formu," chválil reprezentačního záložníka Jindřich Trpišovský.

Jeho protějšek pro chyby svých svěřenců jen těžko hledal slova. „Bohužel, obě branky jsme soupeři darovali. Na první gól jsme jim sami nahráli, podruhé nedokážeme natřikrát odkopnout balon od brány," kroutil hlavou Svatopluk Habanec.

Vzápětí mu sice mohl vylepšit náladu Eldar Civič, jeho dělovka z jedné ale prosvištěla těsně nad břevnem. Do šestnáctky Slovanu postupně začaly létat centrované balony, hosté ovšem i s trochou štěstí odolávali. Blízko k vyrovnání měl v 84. minutě Libor Došek, gólman Koubek ale jeho skákavý pokus z těžké pozice dokázal nadvakrát zkrotit.

Dvě minuty před koncem měl na kopačce pojistku na výhru Severočechů Bartl, tváří v tvář Hečovi ale neuspěl. Hostům to ovšem nemuselo vadit, domácí už vyrovnat nedokázali a jen tak potvrdili, že Liberec je jejich nejméně oblíbeným soupeřem.

„Dnes jsme mohli remizovat, naše obranná hra ale byla špatná. Na soupeře jsme se připravovali, na hřišti byl ale z naší strany cítit respekt," povzdechl si trenér Slovácka, který ale uznal, že hosté byli lepší. „Liberec je v konkurenci někde jinde. Jeho střídající hráči by v jiných klubech hráli v základní sestavě. Určitě bych si tam čtyři kusy vybral," dodal Svatopluk Habanec.

„Naštěstí jsme v závěru uskákali Doška. Troufnu si ale říct, že jsme vyhráli zaslouženě. Nebyl to top výkon, ale hráli jsme v bouřlivé atmosféře u druhého týmu tabulky, takže jsem spokojený," usmíval se po utkání kouč vítězného týmu Jindřich Trpišovský.

1. FC SLOVÁCKO – LIBEREC 1:2 (1:1)

Branky: 42. Havlík – 34. Bakoš, 59. Šural. Rozhodčí: Příhoda – Vlasjuk, Hrabovský. ŽK: Rada, Chvátal, Hlúpik, Civič, Diviš – Bartošák, Hovorka, Šural, Shala, Rabušic. Diváci: 5884.

1. FC Slovácko: Heča – Chvátal, Rada, Košút, Reinberk (88. Břečka) – Daníček – Diviš, Valenta (71. Kovář), Havlík, Hlúpik (58. Civič) – Došek. Trenér: Habanec.

Liberec: Koubek – Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák – Šural (74. Delarge), Pavelka, Shala (86. Švejdík), Soungole, Bartl – Bakoš (80. Rabušic). Trenér: Trpišovský.

Klíčový moment

V úvodu druhé půle domácí přitlačili Liberec před jeho šestnáctku. Ve chvíli, kdy se stadion dostával do varu, ho ale zmrazila druhá branka v síti Slovácka. Nemohoucnost domácí obrany odkopnout míč z šestnáctky přihrála Severočechům všechny body.

Smolař zápasu

Tomáš Rada

Je až neskutečné, co zkušený stoper a podle všeho jeden z nejlépe placených hráčů týmu ve 34. minutě předvedl. Jeho přihrávka na kopačky Josefa Šurala se nedá nazvat jinak, než založením gólové akce soupeře. Při lepší orientaci možná ještě mohl inkasované brance zabránit, při návratu ale dopřál Marku Bakošovi prostoru jako na Václaváku."

Číslo utkání

3

Pouze tolik ze sedmadvaceti pokusů dokázali fotbalisté Slovácka proměnit proti Liberci ve vítězství. Tak mizernou bilanci nemají s žádným jiným celkem Synot ligy, i Spartu dokázali porazit aspoň čtyřikrát.