„Duel v Liberci řadím na stejnou úroveň. Slovan se totiž po nevýrazném začátku dostal do mistrovské formy a například na Spartě mohl klidně vyhrát," říká před utkáním pod Ještědem trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

LIBEREC – 1. FC SLOVÁCKO

Pondělí 18.00

Bilance: 20 zápasů – 11 výher, 7 remíz, 2 porážky, skóre 31:18.

I přes nespornou kvalitu soupeře půjde Slovácko do boje s otevřeným hledím. „. Na zápas se těšíme, čeká nás atraktivní soupeř, úřadující šampión. Uvědomujeme si sílu Liberce, chceme ale navázat na naše výkony z předchozích venkovních zápasů a opět neprohrát," říká odhodlaně kouč Slovácka, který ovšem před dohrávkou 13. kola řeší problémy se sestavou. „Od mého příchodu do Uherského Hradiště jsem měl o složení základní jedenáctky vždycky jasno hned po předchozím zápase. Teď je to poprvé, kdy nás čeká poslední trénink a já základní sestavu neznám," naznačil Svatopluk Habanec, že při vykartování Valenty s Kunclem a zdravotních potížích dalších hráčů není složení ideální jedenáctky snadným úkolem.

Svému týmu každopádně naordinuje stejnou taktiku jako v předchozích zápasech. „Budeme hrát útočně. Změně v sestavě bude sice dost, ale hráči, kteří dostanou šanci, by měli své úkoly splnit. Je to jen na nich, jestli svou šanci uchopí za pačesy," dodal Habanec tradiční frázi.

Liberečtí jsou ovšem jedním z nejméně oblíbených soupeřů Slovácka. Tým z Uherského Hradiště ho ve dvaceti vzájemných duelech dokázal porazit jen v roce 2003, ale to hned dvakrát. Premiérová výhra se odehrála 16. února 2003 na Širůchu (3:1) a druhá výhra v poměru 2:1 byla dosažena 25. října 2003 již na novém stadionu v Uherském Hradišti. Bylo to tehdy teprve druhé ligové utkání na tomto slováckém stánku od jeho slavnostního otevření.

Na vítězství nad Slovanem tak Slovácko čeká už více než devět let.

Pokud by se modrobílým povedlo v pondělí v Liberci zvítězit, zlomí jednu ze svých nejčernějších sérií v lize. Na stadionu u Nisy totiž zisk tří bodů ještě nikdy neslavili. „Bylo by to příjemné, ale stojí proti nám velice silný protivník. Štajner, Rabušic, Bosančič, Šural a spol. představují obrovskou útočnou sílu," varuje Svatopluk Habanec.