Moravané porazili po výtečném výkonu Bohemians Praha a odstup od střížkovských klokanů snížili čtyři kola před koncem jara na šest bodů. Hosté nevyhráli venku ani na třináctý pokus.

TESCOMA ZLÍN – BOHEMIANS PRAHA 2:0 (1:0)

Je v tom kus symboliky. Fotbalisté Tescomy naposledy naplno zabodovali v nejvyšší soutěži třikrát v řadě na konci podzimu 2007, kdy vítěznou sérii završili v Ďolíčku s vršovickými Bohemians 1905. O rok a půl později vyhráli třetí utkání po sobě opět nad Bohemians, tentokrát ale s „falešnými“ ze Střížkova.

„Zápas se divákům musel líbit, viděli hodně šancí,“ podotkl zlínský trenér Ladislav Minář.

Jeho svěřenci si vytvořili tolik možností, že kdyby byl rozdíl ve skóre dvouciferný, nikdo by se nedivil. Střelec první branky Čelůstka mohl přidat ještě dvě branky, autor druhého gólu Kroupa dokonce tři. Žůrek trefil tyč a dvakrát upaloval sám na brankáře, Kroča pálil z pěti metrů vysoko nad a dvěma utěšenými ranami z dálky se prezentoval Vyskočil a jednou Šmahaj.

„Vyšel nám úvod a prvních třicet jsme hráli jednoduše. Měli jsme ale vést více než 1:0. Pak jsme bojovali do přestávky sami se sebou,“ věděl Minář. Okamžitě po příchodu z kabin ale jeho družina znovu zapnula na plné obrátky a ze tří tutovek proměnil Kroupa poslední a stanovil konečný výsledek.

Přestože Bohemians gólman Belaň mnohokrát podržel, za inkasovanou branku v šesté minutě ho hostující kouč Luboš Urban zkritizoval. „Musím se ještě podívat na video, ale z lavičky vypadlo, že při Čelůstkově střele zaspal,“ mínil Urban. „Rychlý gól s námi otřásl,“ přidal se kapitán klokanů Marek Kincl.

Urostlý útočník mohl duel ve druhé půlce zdramatizovat, jenže za stavu 2:0 mu Baránek chytil vyloženou příležitost. „Na podzim jsem dával góly ze všeho, teď mi to tam nepadá,“ posteskl si Kincl.

Hosté se přesto snažili korigovat, seč jim síly. Až do závěrečného hvizdu sudího Adama se tak hrál otevřený fotbal. „Remíza by pro nás znamenala hodně a za určitých okolností i porážka 1:2. Pak bychom měli lepší vzájemné zápasy,“ připomněl Urban, že na podzim jeho družstvo zvítězilo 1:0.

Kdyby se tak Zlín na konci jara bodově dotáhl na svého soupeře, bez ohledu na skóre jej přeskočí. „Jsem přesvědčený, že vítěznou sérii natáhneme a zachráníme se. Kluci zažili vítězný pocit a přidalo se k nám teď narozdíl od začátku jara i štěstí,“ pravil Minář. „My se musíme soustředit na domácí zápasy. Tam leží naše záchrana,“ ví Urban, jehož tým je se dvěma body absolutně nejhorší v lize na cizích hřištích.

Branky: 6. Čelůstka, 55. Kroupa. Rozhodčí: Adam – Lhoták, Adámková. ŽK: Lancevič, Dobeš. Diváci: 2750.

Zlín: Baránek 2 – Čelůstka 1, Kroča 2, Zbožínek 2, Trubila 2 – Šmahaj 2, Rýdel 1, Dostálek 2, Vyskočil 2 (78. Musil) – Žůrek 2 (86. Lukaštík), Kroupa 1. Trenér: Ladislav Minář. Bohemians: Belaň 2 – Turtenwald 4, Lencevič 4, Horáček 4, Grznár 4 – Fenyk 3 (77. Galbavý), Andronic 4 (59. Zoubek 3), Dobeš 3, Vošahlík 4 (59. Eismann 3) – Ibe 3, Kincl 3. Trenér: Luboš Urban.