„Žádosti hráče o zmírnění zbytku trestu komise nevyhověla proto, že už při samotném vyměřování trestu přihlédla ke všem polehčujícím okolnostem. Švancarovi hrozil trest s dolní sazbou tři měsíce nepodmíněně, po zvážení všech okolností však dostal stop na šest utkání,“ informoval mluvčí disciplinární komise ČMFS Jaroslav Kolář, podle kterého byla tato skutečnost hráči i zástupci klubu důkladně vysvětlena už při zdůvodnění výše trestu.

„Případ nelze srovnávat s rozhodnutím ve věci Milana Matuly z Teplic, kterému za jeho počínání hrozil trest se spodní hranicí šest utkání nepodmíněně. Matula dostal osm zápasů. Po jeho žádosti mu byly dva zápasy převedeny do podmínky,“ doplnil Kolář.

Takové zdůvodnění se ovšem představitelům Slovácka vůbec nelíbí. „Z vyjádření disciplinární komise vyplývá, že jí Švancara musí být vděčný za to, že neobdržel trest od tří měsíců až dva roky,“ podivuje se tiskový mluvčí Slovácka Aleš Mazúrek v oficiálním vyjádření klubu. „Trest šesti týdnů s reprezentační přestávkou dosahuje prakticky dvou měsíců bez fotbalu. Nezbytně vyvstává otázka přiměřenosti. Je skutečně Petr Švancara zlosyn a nositel brutality v českém fotbale,“ ptá se Mazúrek.

Exemplární trest, který Švancara obdržel, je z pohledu klubu nesrozumitelný, vyplývá z neznalosti profesionálního fotbalu a v konečném důsledku prý fotbal poškozuje. „To je možné vyčíst z reakcí nejen příznivců Slovácka, ale obecně veřejného názoru, zvláště pak mezi aktivními i staršími profesionálními hráči. Mezi kluby vytváří ovzduší nedůvěry a konfrontace. V konečném důsledku může ovlivňovat regulérnost soutěže,“ píše se v prohlášení 1. FC Slovácko.