Jednatel klubu Antonín Miklíček má pro trenéra jenom slova chvály. „Je důležité, že se chytili mladí hráči. V jarní části, kdy jsme bojovali o záchranu, zařadil nový trenér do mužstva tři dorostence a ti rozhodně nezklamali. V posledních šesti mistrovských zápasech jsme neprohráli, a když k tomu připočtu dva přáteláky a předkolo poháru, tak je to šňůra devíti zápasů bez prohry. To hovoří za vše,“ smeká klobouk Miklíček.

Do nového ročníku soutěže jde mužstvo trenéra Zalubila oslabeno o dvě opory. „Po téměř šesti letech u nás skončil snad nejlepší gólman, kterého kdy Lhota měla – Jirka Soukeník ze sousední Ostrožské Nové Vsi –, jenž byl na operaci kolena, a jeho účast je proto na podzim vyloučená,“ posteskl si kouč.

Branku fotbalistů zpod Svatého Antonínka tak bude hájit Zbyněk Šicha, který v minulé sezoně působil v sousedním Hluku. „Zbyněk je sice Lhoťan, ale hráč Hluku. Šel k nám na hostování, výměnou za nadějného dorostence Hanáka. Zatím se nový gólman jeví velmi dobře. Já bych o nějakém oslabování na místě brankáře nerad mluvil. Uvidíme, jak se s postem jedničky Zbyněk popere, o jeho kvalitách se můžeme pobavit až za půl roku,“ vzhlíží k novému gólmanovi s nadějí trenér Zalubil.

Další přespolní hráč – univerzál Štěpán Jurásek, se po jarním hostování vrátil do rodného Hluku. „Tím, že hlucké béčko postoupilo do naší soutěže, Štěpán u nás už neměl zájem hrát a my jsme ho ani nechtěli nějak přemlouvat,“ říká Zalubil.

Letní příprava byla ve Lhotě poznamenaná velikou směnností mužstva a menší účastí hráčů na tréninku. Pro Lhotu je to problém, se kterým se musí dvaapadesátiletý kouč vyrovnat. „Máme moc mladých hráčů, kteří jsou přes léto na brigádách, a většina mančaftu dělá v třísměnném provozu. Někdy jsem měl na tréninku třeba jenom čtyři kluky. Já vlastně ani nevím, kdo mně přijde v neděli na zápas a kdo půjde do práce. V kádru je sice šestnáct fotbalistů, ale dostupnost hráčů je špatná,“ postěžoval si Zalubil a nezapomněl připomenout, že soutěž odehraje výhradně s vlastními hráči.

„Jestli jsem někde slyšel, že třeba Jalubí má v naší třídě jenom svoje odchovance, tak u nás je to naprosto to samé. Do Lhoty se nikdy nikdo moc nehrnul. Kluci hrají, jak se říká za klobásu a pivo. Proto budu spokojený, pokud nebudeme po podzimu figurovat na sestupových příčkách,“ říká otevřeně úspěšný trenér. „Tak to já určitě mířím výš. Toto mladé mužstvo má minimálně na klidný střed tabulky,“ reagoval na Zalubilova slova jednatel Lhoty Antonín Miklíček, který byl u rozhovoru přítomný.

Na koho se tedy bude trenér spoléhat? Kdo by měli být tahouni mužstva? „Věřím, že to bude náš nový gólman Zbyněk Šicha. V obraně se obrovsky zlepšil Staňa Zbořil a v záloze budu spoléhat na Martina Kusáka a Ondru Zalubila. Takovým tahounem by mohl být i Josef Štergenich, ale tomu chybí na hřišti disciplína. Škoda dlouhodobě zraněného Jirky Dominika, ten nám bude v záloze moc chybět. V útoku se budu spoléhat na góly svého druhého syna v mužstvu Martina,“ shrnul opory mužstva kouč Lhoty.

Přípravné zápasy: Ostr. Lhota – Mokré Háje (Slovensko) 4:1 (Hubík 2, M. Zalubil, O. Zalubil), Ostr. Lhota – Blatnice 3:2 (M. Zalubil, F. Zbořil, J. Štergenich), Ostr. Lhota – Březolupy (pohár) 2:1 (Hubík, O. Zalubil).

Stanislav Dufka