Naposledy se tak stalo 25. října 2003, kdy Slovácko díky brankám Václava Činčaly a Jana Nezmara zvítězilo 2:1. Bude se populární „Nezmič", aktuálně sportovní ředitel libereckého týmu, radovat i tentokrát, nebo domácí přepíší historii? Odpověď se dozvíme dnes v podvečer.

1. FC SLOVÁCKO – LIBEREC

Dnes v 17 hodin

Bilance v lize: 22 zápasů – 2 výhry, 7 remíz, 13 porážek, skóre 20:37

Jasným favoritem zápasu budou opět Liberečtí, což domácí nemají problém přiznat, na druhou stranu ale zbraně dopředu neskládají. „Slovan má lepší mužstvo, předvádí skvělý fotbal, ale to neznamená, že bychom měli prohrát. To v žádném případě! V obraně mají zkušené hráče, velmi dobře vystavěnou zálohu a Ramba (Rabušice) na hrotu. Pro nás to znamená dát do zápasu maximum, co půjde. Zapojit srdce a urvat to bojovností," hlásí útočník Slovácka Libor Došek, který po zranění naskočí do ligového kolotoče (když nepočítáme tříminutovou epizodu s Baníkem Ostrava) po třech měsících.

Právě jeho absence je jednou z příčin zpackaného startu do sezony. Nejen jeho góly, ale i nepříjemný styl hry a vůdčí schopnosti mužstvu chyběly jako sůl. Co s ostatními spoluhráči dělá jeho přítomnost na hřišti, to bylo dobře vidět v pohárovém duelu s Mladou Boleslaví, kdy modrobílí svého soupeře v prvním poločase jasně přehrávali.

Po sérii předchozích nezdarů udělal trenér Svatopluk Habanec průvan v sestavě a tento tah se vyplatil. „Jsem rád, že jsem ty změny udělal. Doufám, že se daly některé věci do pohybu. Náš téměř hodinový výkon doma s Boleslaví mě po dlouhé době uspokojil. Biolek, Šimko, Rada i uzdravení Petr s Doškem v těch zápasech nezklamali. Naopak ukázali, že pro zápas s Libercem budu mít z čeho vybírat," naznačuje Habanec, že si takřka nikdo nemůže být místem v sestavě jistý. „Zatím nemám definitivně jasno, kdo nastoupí. Co ale vím jistě a co prozradit mohu, je, že nastoupí hráči, kteří mají momentálně nejlepší formu a kteří se za Slovácko budou chtít bít."

Kouč Slovácka doufá, že na to pozitivní z posledního utkání naváží jeho svěřenci v sobotu v duelu s Libercem. „Pokud se to povede, tak určitě máme šanci. Body totiž potřebujeme," uvědomuje si Svatopluk Habanec.

Podle něj by mohla být malá výhoda jeho celku v tom, že Severočechy čeká ve čtvrtek utkání Evropské ligy se španělskou Sevillou. „Je to pro ně možná malý vrchol evropského podzimu. Liberec navíc nemá tak široký kádr jako třeba Plzeň, a tak zvládat současně Evropskou ligu a Gambrimus ligu je pro něj náročnější," přemítá Svatopluk Habanec, který si nepřipouští, že by mu případná porážka mohla zlomit vaz, i když nedávno ve Slovácku prodloužil smlouvu. „Co si budeme povídat, výsledky jsou spojené s jakoukoliv délkou kontraktů u všech trenérů. Jsem si vědom toho, abych tady mohl delší dobu pracovat na koncepci, kterou jsme tady nastartovali, jsou výsledky potřeba. Konec si ale nepřipouštím," uzavřel vládce slovácké lavičky.

Zajímavosti ze vzájemných zápasů:

Slovan Liberec je nejméně neoblíbeným soupeřem, protože ho Slovácko dokázalo v 22 zápasech porazit jen v roce 2003, ale to hned dvakrát. Premiérová výhra se odehrála 16. února 2003 na Širůchu (3:1) a druhá výhra v poměru 2:1 byla dosažena 25. října 2003 již na novém stadionu v Uherském Hradišti. Bylo to teprve druhé ligové utkání na tomto slováckém stánku od jeho otevření.

Období od poslední výhry v říjnu 2003 nad Libercem je v současné době nejdelší období ze vzájemných zápasů s tradičními ligovými soupeři. Tato neúspěšná série trvá již 15 ligových utkání. V tomto období bylo sehráno i semifinále poháru s výsledkem 2:2. Ovšem v tomto případě bylo Slovácko na půdě Liberce nakonec šťastnější, když vyhrálo na penalty a postoupilo do finále.

Liberecký stadion U Nisy je spolu s pražskou Letnou jediným stadionem, kde se Slovácku nikdy nepodařilo zvítězit. V této statistice jsou započítány duely s týmy, se kterými sehrálo Slovácko aspoň tři venkovní duely.

Všechny první čtyři ligové branky do sítě Slovanu Liberec padly z pokutových kopů, první dvě proměnil útočník Kowalík a další dvě obránce Kopačka. První tři byly nařízeny v sezoně 2000–01.

Nejvíc branek v jednom utkání padlo 26. dubna 2004, a to šest (3:3), v podzimním zápase se málem podařilo tento výsledek zopakovat, Slovácko ale nakonec prohrálo v Liberci 2:3.

Slovan vyšel střelecky naprázdno ve vzájemných zápasech jen dvakrát. Nejprve 3. dubna 2010 a pak 4. května 2012. Obě utkání skončila výsledkem 0:0.

Nejdelší střeleckou pauzu mělo Slovácko v období 7. dubna 2007 až 31. října 2011, kdy nedalo gól 399 minut. Tuto nelichotivou šňůru mohl přetrhnout v říjnu 2010 Švancara, ale v domácím zápase neproměnil v poslední minutě penaltu.

V posledních deseti ligových zápasech se Slovanem Liberec vstřelilo Slovácko pouhé čtyři branky.

Jan Nezmar vstřelil celkem pět branek, tři do sítě Slovácka a dvě do branky Liberce. Dalším střelcem do obou sítí je liberecký David Pavelka. Ten se nejprve trefil do sítě Liberce 31. října 2011, ale Slovácko stejně prohrálo 1:2. Další jeho střelecký úspěch byl 11. května 2013, kdy tentokráte pokořil Dušana Melichárka a Slovan opět vyhrál v Uherském Hradišti, tentokrát 3:0. V obou případech to byly úvodní branky zápasu.

Téměř 11 let trvalo Jiřímu Štajnerovi, než se opět v dresu Slovanu trefil do sítě Slovácka. Jeho třetí branka do sítě tehdejšího Synotu padla 2. prosince 2001, čtvrtá v pořadí až 5. listopadu 2012.

Liberec dokázal třikrát vstřelit vítěznou branku v poslední minutě nebo v nastaveném čase. Dvakrát takto vezl tři body ze Slovácka.