V nejvyšší soutěži má zaknihované dva zápasy. V srpnu 2012, vedl Slovácko na pražské Dukle, o rok později koučoval mužstvo za potrestaného trenéra Habance v Brně. „Proti Zbrojovce vedl celou přípravu Svaťa. Všechno si chystal sám, to byl jenom záskok, tak jsem to i bral," říká rodák z Ratíškovic, který jako asistent působil u ligového týmu už pod trenéry Mazurou a Soukupem.

V nejvyšší soutěži se pohybujete už šestým rokem. Překvapilo vás něco v dosavadním průběhu podzimu?

Ani ne. Řekl bych, že o první příčky se perou mužstva, která byla na titul favorizována.

Čekal jste, že bude třeba Liberec ve spodní polovině tabulky?

Odešli jim nějací hráči, vyměnili se trenéři. Nechci se pouštět do takové debaty, jestli mě to překvapuje nebo nepřekvapuje. Čelo tabulky je jasné, tam se to trhá. Na spodních příčkách se mančafty prostřídaly. Dlouho tam byla Jihlava, ale dvakrát vyhraješ a všechno je jinak. Jediný Hradec ztrácí o něco víc.

Dva největší favority máte za sebou. Kdo na vás udělal lepší dojem, Plzeň, nebo Sparta?

Když jsem sledoval jejich vzájemný zápas, tak rozhodně Plzeň. Pokud mám mluvit o jejich výkonech na Slovácku, tak ani jedno mužstvo nás vyloženě nepřehrálo a nevytvořilo si žádné velké šance. Plzeň dala branku z jediné vážnější příležitosti. Spartě jsme na první gól přihráli, druhá branka se také dala odvrátit. Větší příležitosti jsem neviděl, nehráli jsme v nejsilnějším složení, přesto nás ani jedno mužstvo nijak netlačilo a nepřehrávalo.

Slovácko má 18 bodů, před rokem to bylo po podzimu o jeden víc. Dá se mluvit o tom, že mužstvo zatím nezklamalo?

To je složitá otázka. Ještě máme před sebou dva těžké zápasy. Hrajeme v Boleslavi a na Bohemce. Je jasné, že potřebujeme urvat nějaké body, abychom na tom byli lépe jako loni. Po našem slibném rozjezdu jsme měli těžké rozlosování. Zápasy Plzně a Sparty šly těsně za sebou. Jednoznačně jsme měli zvládnout utkání hlavně v Hradci, který má jedinou výhru, bohužel s námi. Ztratili jsme i v Liberci, tam jsme vedli v poločase o dvě branky, nakonec z toho byla remíza.

Říká se, že dvacet bodů po podzimu dává klid do jarních odvet. Vidíte to podobně?

Řeknu to asi takto. Jestli hraje mužstvo o záchranu a uhraje na podzim dvacet bodů, tak mu to samozřejmě klid dává. My jsme o záchranu hrát nechtěli a nechceme. Chceme minimálně uhájit loňské šesté místo, případně skončit ještě výš.

Na podzim se objevilo v ligové sestavě deset odchovanců akademie. Vy jste dlouho trénoval dorost, to musí potěšit, ne?

Je to pravda. Odchovanců je v kádru hodně, když ještě vezmeme ty, kteří odešli, jako jsou Kubáň a Ondřejka, tak naše akademie vyprodukovala už hezkou řádku hráčů. Ale pořád tvrdím, že ještě nevyletěl žádný top fotbalista. Tím myslím, že by o takového kluka měl okamžitě zájem top klub. Měli bychom nějakého takového hráče ještě vychovat

Vidíte v současném dorostu podobného fotbalistu?

Určitě se vždycky někdo najde, ale přechod k mužům je složitý. Někteří hráči vypadají v dorostu výborně a přechod nezvládnou. Někteří už jsou v kádru, přechod zvládli a ještě můžou růst, jako jsou například Trávník, Sadílek nebo třeba Galuška. Když se podívám střízlivýma očima, tak žádnou superhvězdu zatím v dorostu nevidím.

V posledních zápasech trenér Habanec hodně chválí mladého stopera Břečku…

Toho jsem v dorostu netrénoval, ale musím říct, že Tomáš mě překvapil. Už loni byl s áčkem v letní i zimní přípravě. Byl i na herním soustředění v Turecku. Přes juniorku se vypracoval, tak by měli makat všichni. Někteří hráči s námi absolvují měsíční kemp, vleze jim to do makovice a přestanou na sobě pracovat. Tomáš makal a vždycky patřil i v béčku k nejlepším.

Kdysi jste hrával závodně kuželky, ještě vám zůstává čas?

Dávno ne, už jsem nebyl v kuželně, ani nepamatuji. Chodím na hřiby, letos byla pěkná úroda. Byl jsem dokonce i v Jablonci, kde jsme hráli ve třetím kole. Většinou jedu sobota, neděle na nějaký zápas. Nedávno jsem se byl podívat na Vlastu Daníčka ve Znojmě, hrála tam Karviná a Vlasta je tam na hostování. Když chci relaxovat, tak zajdu na fotbal u nás v Ratíškovicích. Sice sestoupily do I. A třídy, ale zase se perou o postup.