Sám přiznává, že reprezentační atmosféra mu viditelně pomohla k parádním výkonům v posledních zápasech Slovácka. „Asi mě to do určité míry nakoplo. Přijde mně, že poslední dobu jedu na úspěšné vlně. Celý měsíc jsem cítil herní pohodu, která je hodně ovlivněná atmosférou v kabině. Všichni táhneme za jeden provaz a je to vidět i na mých výkonech," zbytečně skromně hodnotí svá poslední vystoupení Daníček.

V posledních dvou zápasech proti mužstvům ze samé špičky Gambrinus ligy si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat. Na místě stopera v duelu s Jabloncem téměř nechyboval.

„Zavzpomínal jsem na doby v dorostu a béčku, tehdy jsem hrál celou dobu na pozici stopera. Jenom jsem oprášil svoje zkušenosti, měl jsem také velkou podporu od trenéra Dekaře. Věřil mně a já jsem to cítil. Abych řekl pravdu, tak je mně celkem jedno, na kterém postu nastoupím. Myslím, že celému týmu vyhovuje, pokud nastupujeme proti silnějším mančaftům, které hrají kombinačně. Můžeme hrát otevřenější fotbal, i když nevím, jestli jsme zrovna v posledním zápase proti Plzni hráli otevřeně," položil si sám sobě otázku odchovanec napajedelského fotbalu.

Právě proti plzeňské Viktorce výkon jednadvacetiletého odchovance slovácké akademie vygradoval. Precizní práce v defenzivě a jako bonus gólová přihrávka Liboru Doškovi, která byla jako z nejnovější počítačové hry. „Otevřel se tam prostor a přímo volal po tom, abych tudy balon prostrčil," okomentoval svoji asistenci na vedoucím gólu Slovácka Daníček a připojil pár slov k více než desetitisícové návštěvě.

„Atmosféra byla úžasná, hlavně když plzeňský kotel začal řvát svoje chorály ještě před zápasem, to mně běhal mráz po zádech. Akustika na jejich stadionu je úžasná, to snad ani nebylo možné, jak se to ozývalo. Ten zápas mě vyloženě bavil, užil jsem si ho."

Další těžké utkání proti mužstvu, které je v poslední době v laufu, si užije Daníček už v pátek večer. Do Uherského Hradiště přijede pražská Slavia, která se může pyšnit čerstvým skalpem svého rivala z Letné. Obrana červenobílých je v posledních zápasech v neskutečné formě, pětkrát v řadě nemusel jejich gólman Kamil Čontofalský lovit míč ze své sítě. Vlastimil Daníček o aktuální formě a síle příštího soupeře dobře ví.

„Zápas Slavie a Sparty jsem viděl v televizi na hotelovém pokoji v Plzni. Bude to hodně těžké utkání, ale hrát se dá s každým. Bude to o momentální formě. Doufám, že nám zápas sedne stejně jako v Plzni," přeje si záložník modrobílých, který má se Slavií vyrovnanou bilanci.

„V Praze jsme vyhráli 1:0, ale v posledním zápase jsme doma za třicet minut dostali tři branky a nakonec prohráli 1:3. To byla jednoznačná záležitost Slavie," vzpomíná.

Duel proti pražské Slavii bude jeden z nejdůležitějších zápasů Slovácka v podzimní části Gambrinus ligy. „Díval jsem se na los kola. Skoro všechna mužstva z horní poloviny tabulky hrají proti těm papírově slabším. Pokud získáme tři body, tak se můžeme odtrhnout od dolní poloviny tabulky. Budeme chtít potvrdit získaný bod z Plzně," plánuje Daníček, který v úvodu týdne zvolil na Slavii netradiční přípravu.

„Po zápase v Plzni jsme měli den volno, od osmi ráno až do večera jsem boural vjezd do naší garáže, takže jsem cvičil s betonem," říká mladý muž, který v podzimní části ligy chyběl jen poločas proti brněnské Zbrojovce.

STANISLAV DUFKA