Do jarních odvet tak půjdou svěřenci nejmladšího trenéra v krajských soutěžích, sedmadvacetiletého Bronislav Šálka, s jediným cílem zastavit druhý sestup klubu v řadě.

Po zimní přípravě má mladý kouč důvod k mírnému optimismu. „Překvapil mě zájem a přístup hráčů. Trénujeme třikrát týdně plus o víkendu přípravný zápas. Na každém tréninku mám čtrnáct patnáct kluků. Když se bavím s ostatními trenéry, tak často slyším, že mají hlavně přes týden obrovské problémy dát mančaft dohromady. Jsem rád, že u nás takovou situaci řešit nemusím,“ pochvaluje si Bronislav Šálek tréninkovou morálku.

Příprava mužstva se odehrála výhradně v domácích podmínkách bez nějakého vícedenního soustředění. Novovešťané se zúčastnili zimního turnaje ve Veselí nad Moravou, ve kterém obsadili páté místo. O víkendu odehráli přátelský zápas proti Blatnici a v neděli je čeká generálka proti Kněždubu. Jako nejvydařenější hodnotí Šálek duely proti Bzenci (6:3) a Velké nad Veličkou (2:2).

„S Bzencem nám vyšel parádně hlavně druhý poločas, ve kterém jsme nastříleli tři branky. Svoji kvalitu mělo i utkání proti Velké, naopak totálně jsme vyhořeli proti domácímu Veselí nad Moravou. Na zápase jsem sice nebyl, ale stačilo, co jsem slyšel od kluků,“ brblá mladý kouč nespokojeně při vzpomínce na sedmibrankový debakl.

Žádné velké hráčské zemětřesení se před jarními boji v kádru mužstva od štěrkopískových jezer neudálo. Do Uherského Brodu odchází na hostování nadějný dorostenec Michal Píštěk. Ze sousedního Uherského Ostrohu měli Novovešťané políčeno na Pavla Vlka, který nastoupil i v několika přípravných zápasech, ale k přestupu nakonec nedošlo. „Ostrožané si jeho odchod rozmysleli, nakonec se rozhodli, že ho nepustí. Na druhou stranu se do přípravy znovu zapojili bývalí hráči, kteří odešli do béčka, Tibor Kadaš a Lukáš Pokorný. Počítám, že by nám měli pomoci vyztužit obranu. Z dorostu by mohli kádr oživit Martin Zálešák a Denis Petratůr. Ještě nutně potřebujeme druhého gólmana. Něco se sice rýsuje, ale jeho příchod je zatím na vážkách,“ hlásí trenér jen kosmetické změny v kádru.

Jarní odvety začínají Novovešťané na horké půdě Kvasic, které jsou v tabulce o příčku výš. Hned úvodní duel soutěže tak může hodně napovědět o záchranářských ambicích dvanáctého celku tabulky. „Určitě to bude jeden z hodně důležitých zápasů, za zápas jara ale utkání v Kvasicích nepovažuji. Do konce soutěže bude ve hře ještě hodně bodů. My se chceme hlavně dostat co nejrychleji ze sestupových vod a zapojit do mančaftu mladé kluky. Cíl pro jaro máme jasný. Musíme zachránit soutěž, sestup bych si bral hodně osobně,“ přiznal Bronislav Šálek.

Šestatřicetiletý Radek Zálešák starší a o dva roky mladší Marek Máčala. Oba hráči patří k nejzkušenějším fotbalistům Ostrožské Nové Vsi a z lavičky je koučuje teprve osmadvacetiletý Bronislav Šálek. I přesto mladý kouč v komunikaci se staršími fotbalisty žádný problém nevidí. „Je to moje první trenérská štace. Hrával jsem tady, všechny kluky dobře znám a vím, co od nich můžu očekávat,“ říká na závěr Šálek, který hraje regionální soutěž v Rakousku a trénování by se chtěl věnovat také v budoucnu.

Autor: Stanislav Dufka