Střeleckou mizérii moravský celek neutnul ani proti Karviné. Se sousedem v tabulce v rámci 9. kola pouze remizoval 0:0. Nerozhodný výsledek byl pro domácí tým ztrátou.

„Před reprezentační pauzou jsme se chtěli odpíchnout do středu tabulky, ale nezvládli jsme to. Situace není úplně kritická, ale bodů máme málo,“ ví stoper Slovácka Tomáš Břečka.

Třiadvacetiletý zadák společně s kolegy z obranné čtveřice tentokrát neměl tolik práce jako v pondělním televizním duelu v Liberci. Celek z Uherského Hradiště oslabenou Karvinou pustil do dvou příležitostí, jinak hosté ze severu Moravy vůbec nebezpeční nebyli.

„Byli jsme připravení, že Karviná zaleze před šestnáctku, kde zaparkuje autobus, který budeme obléhat jako házenkáři,“ říká Břečka.

Záložník 1.FC Slovácko. Jan Navrátil
Neomlouvá nás, že Karviná zaparkovala autobus, říká záložník Navrátil

Nejen jeho naštvala hra soupeře. Karvinští fotbalisté se na stadionu Miroslava Valenty soustředili téměř výhradně na defenzivu a do útoku se moc často nehrnuli.

„Je k zamyšlení, že tým, který má stejně bodů jako my, hraje takovýmto způsobem,“ kroutí hlavou morkovický odchovanec.

Mladý zadák si musel společně s parťákem Hofmannem a krajními beky Reinberkem a Divíškem dát pozor hlavně na náběhy a kontry hostujících hráčů.

„Karviná většinou hraje na vysokého útočníka Wágnera nebo Ramireze. Ti jí ale chyběli, takže vpředu měla menšího a rychlejšího hráče Štepanovského, jenž byl ale také dobrý,“ říká Břečka.

I když mělo Slovácko více ze hry a častěji se tlačilo před šestnáctku soupeře, zahrozilo jen výjimečně.

„Chyběla nám přesná přihrávka do vápna. Pokaždé jsme trefili buď prvního hráče soupeře, nebo jsme balon poslali na tribunu,“ říká Břečka.

„Rozhodující bylo, že nepřišel žádný kvalitní centr,“ přidává.
Domácí borci se alespoň v závěru dostali do pořádného tlaku, Karvinští ale všechny situace zvládli. Někdy i díky zákrokům na hranici pravidel.

„Po zákroku na Zaju (Tomáš Zajíc –pozn. red.) jsme měli kopat penaltu,“ myslí si Břečka.

„Soupeř ho chytil kolem ramen a stáhl,“ tvrdí třiadvacetiletý stoper. Další sporný zákrok pořádně neviděl.

Jsme rádi za remízu, přiznává Moravec

Severomoravané na venkovním hřišti získali premiérový bod. Bezbrankovou remízu i vzhledem k předvedené hře nakonec brali. „Jsme rádi za remízu,“ přiznává karvinský záložník Jan Moravec.

Bývalý hráč Boheminas 1905 byl u první šance zápasu, když přihrávkou vybídl ke skórování Bojana Letiće. Tísněný Bosňan ve výhodné pozici zakončoval vedle.

„V týdnu jsme to trénovali. Škoda, že to netrefil,“ lituje promarněné příležitosti Moravec.

„Kdybychom vedli, třeba by to vypadalo jinak,“ míní.

Fotbalisté Slovácka (v bílých dresech) už šest zápasů čekají v HET lize na vítězství. V 9. kole doma pouze remizovali s Karvinou 0:0. Foto: Michal Chadim
Žádný gól, pouze bod. Slovácko doma remizovalo s Karvinou

Byl to právě rodák ze Svitav, jenž společně se Slovákem Peterem Stepanovským točil na hrotu útoku a místo marodů Wágnera a Ramireze nejvíce zaměstnával domácí defenzivu. Jeden hrál chvíli na pravé straně zálohy, druhý se pohyboval na hrotu a obráceně.

„Ani jeden z nás není klasický útočník, ale jelikož nemáme Wágnera ani Ramireze, kteří mají jiné postavy než my, zbylo to na nás. Točili jsme se podle toho, kdo byl blíž pravé straně. Vždycky jsme na sebe houkli a fungovalo to,“ říká Moravec, kterému se lépe hrálo na kraji zálohy.

„Útočník ze mě asi nebude,“ usmívá se třicetiletý středopolař.

Karviná se snažila po zisku balonu o rychlé protiútoky, ale kromě rány střídajícího Kalabišky brankáře Heču pořádně neohrozila.

„Stáhli jsme se a soustředili jsme se hlavně na obranu. Slovácko bylo lepší na míči a zatlačilo nás. Ve druhé půli jsme byli pod tlakem. Naštěstí jsme to ubránili. Vyšlo nám to,“ oddechl si Moravec.