LIBEREC – 1. FC SLOVÁCKO 0:0

Z Liberce šel před utkáním strach. Doma totiž sedmkrát za sebou vyhrál a z devíti zápasů ztratil body jen za remízu s pražskou Duklou. Jeho sebevědomí navíc ještě posílilo čtvrteční pohárové vítězství na Spartou.

„Chtěli jsme na tu sérii navázat. Bohužel to z naší strany nebyl úplně dobrý výkon, hráli jsme hrozně pomalu a měli jsme málo šancí," posteskl si po utkání domácí kouč Jindřich Trpišovský. „Výsledek je pro nás zklamáním, bod je málo," dodal šéf liberecké lavičky, kterého mrzelo, že jeho tým ztratil v dostizích o třetí místo s Mladou Boleslaví.

Domácím přitom hrálo všechno do karet. Akcie Slovácka totiž výrazně klesly neúčastí zraněného kanonýra Libora Doška, modrobílí se ovšem s nepřízni osudu vyrovnali parádně. Přestože si Slovan vytvořil optickou převahu, hosté dlouho drželi favorita na uzdě. A dokonce měli první velkou šanci.

Ve 23. minutě se těsně za vápnem nádherně opřel do míče Havlík, gólmana Koubek ale jeho pokus vyškrábl na břevno. Domácí odpověděli stejnou mincí. Z levé strany krásně zakroutil míč Jefremov, i Hečovi ale pomohla horní tyč.

Nic se nezměnilo ani po změně stran. Slovácko zahustilo prostor před svou šestnáctkou a přes tento val se Liberečtí vůbec nemohli prosadit. Hosté pak zkoušeli štěstí z rychlých brejků. „Měli jsme tam pár výpadů, ty jsme ale neproměnili," litoval Svatopluk Habanec.

Oběma celkům ztěžoval pohyb na hřišti těžký terén. „Zápas kvůli tomu nebyl vůbec fotbalový, nedosahoval ligové úrovně. Hrát na tomhle terénu je opravdu za trest a na ligu až nedůstojné," zlobil se Jindřich Trpišovský.

Jeho tým si očekávaný tlak vytvořil až v závěrečné čtvrthodině. To už Slovácko hrálo jen v deseti, neboť byl po zbytečné druhé žluté kartě vyloučen Šimko. Šanci Bakoše ale zlikvidoval gólman Heča, bod pak o chvíli později zachránil Matěj Biolek, který po střele Sýkory vyhlavičkoval míč z brankové čáry.

„Chtěli jsme to bojovností urvat, ale šance jsme bohužel neproměnili," pokrčil smutně rameny liberecký trenér.

To na druhé straně pochopitelně vládla spokojenost. „Po vyloučení už to byla hra na jednu branku a nám trochu ubývaly síly. Dařilo se nám ale bránit soupeři v kombinaci a posbírali jsme spoustu vysokých balonů. Nebudu se tentokrát bavit o štěstí, protože jsem to říkal už dvakrát," pousmál se Svatopluk Habanec.

Rozhodčí: Královec – Mokrusch, Pilný. ŽK: Bakoš – Daníček, Šimko, Biolek, Koné. ČK: 76. Šimko. Diváci: 3318. Liberec: Koubek – Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora – Karafiát (56. Luckassen), Breite – Jefremov, Shala (82. Rabušic), Vůch (69. Bartl) – Bakoš. Trenér: Trpišovský. Slovácko: Heča – Reinberk, Košút, Rada, Šimko – Daníček, Šumulikoski – Biolek (87. Hofmann), Havlík, Civič (72. Sadílek) – Kone (83. Kuncl). Trenér: Habanec.

Hlavní moment

Biolkova záchranná hlava

Modrobílí v závěrečné čtvrthodině bránili v Liberci bezbrankovou remízu bez vyloučeného Patrika Šimka. První velkou šanci Bakoše zlikvidoval Milan Heča, ochvíli později už však byl gólman Slovácka po střele Sýkory překonán. Na brankové čáře ho ale zasloupil Matěj Biolek, který hlavou odvrátil míč do bezpečí.

Smolař zápasu

Patrik Šimko

Na jaře se kvůli zranění objevil vůbec poprvé v sestavě Slovácka, a přestože přispěl k zisku bodu, na utkání nebude vzpomínat úplně v nejlepším. Čtvrt hodiny před koncem totiž hluboko na polovině soupeře zbytečně zatáhl za dres Bartla, a jelikož měl na kontě už jednu žlutou kartu, musel předčasně do sprch.

Číslo utkání

6

Fotbalisté Slovácka v Liberci ještě nikdy nezvítězili a tuto tradici nedokázali porušit ani v neděli. Rozhodně se však nedá říct, že by pro ně bylo město pod Ještědem zakleté, ze čtrnácti duelů, které na stadionu U Nisy sehráli, dokázali totiž už pošesté remizovat.