Svěřenci trenéra Martina Ondy v boji o záchranu třetí ligy zdolali poslední Mohelnici 2:0 a v tabulce MSFL se dostali před Otrokovice na třinácté místo. Triumf hostů v sobotu zařídili Žůrek s Mančíkem.

„Výhru jsme nutně potřebovali. Jsem moc rád, že to vyšlo. Utkání ale v žádném případě nebylo jednoduché. Mohelnice hrála v klidu, výborně. Bylo těžké s domácími hráči běhat. Jsou mladí a šikovní na balonu. Kluci ale bojovali, tři body vydřeli. Jenom škoda, že jsme výsledek nepojistili dřív,“ říká hostující trenér Martin Onda.

Broďané v Mohelnici vsadili na útok. Od první mnuty nastoupilo hned pět klasických útočníků.

„Dlouho jsme nevstřelili branku, chtěli jsme to konečně protrhnout,“ vysvětluje Onda.

Trenér Slovácka Michal Kordula
Kordula plánuje změny. Slovácko chce překazit Pernicovi rozlučku

Ještě před startem duelu bylo jasné, že Mohelnice přijde o příslušnost ve třetí nejvyšší lize. Naděje na její záchranu zmizela i z roviny teorie. Přesto mužstvo ve fialovém nic nezabalilo, i s vědomím pokažené sezony v zádech jelo nadoraz. Tým navíc řešil rozsáhlou marodku.

„Trápí nás zdravotní problémy, chyběli nám dneska tři kluci ze základní sestavy,“ upřesňoval mohelnický trenér Jaroslav Rolinek.

„I kvůli tomu jsme po střelecké stránce špatní. Ale na to se nechci vymlouvat. Mančaft opět bojoval a nechal na hřišti vše, avšak jako už několikrát jsme neproměňovali příležitosti,“ mrzelo ho.

Rozhodující úder domácím zasadil již ve 26. minutě Jakub Žůrek. Využil volného prostoru před brankou, se zakončením nezaváhal. Ani domácí nezůstali s aktivitou pozadu. Leč poslední výběr MSFL těžko procházel přes hranici velkého vápna.

„Po šestnáctku to zahrajeme dobře kombinačně, ale pak trefíme prvního obránce. Kvalita v útočné fázi není dobrá, soupeř nás potom rychle trestá. Na každý gól se hrozně nadřeme,“ hledal Rolinek důvody neúspěchu.

Podobně na tom byli v sobotu i hosté.

„Poločasové vedení mohlo být daleko lepší. Jenom v první půli jsme měli asi sedm vyložených šancí. Bylo až neskutečné, co jsme zahodili,“ kroutil hlavou Onda.

Výhru Uherského Brodu pojistil těsně před koncem hrací doby Marek Mančík, jenž proměnil přízemní střelou samostatný únik na gólmana.

„Ve druhé půli to ale bylo složitější. I když jsme měli další čtyři tutovky, nakonec jsme se strachovali o výsledek,“ přiznává Onda.

Pro celek ze Zlínského kraje jde o hodně důležité body, také on je delší dobu ohrožen sestupem. Teď může dýchat o něco volněji. Naopak Mohelnice už je bez šance na záchranu.

„Na našem kádru jde vidět, že už je s koncem v MSFL smířený,“ přiznal lodivod Mohelnice. „Trošku chybí motivace, ale i tak borce musím hráče pochválit, nic neodevzdali, to se cení.“

Tomáš Gajdorus
Je to paráda, každému podobný zápas přeji, hlásí po finále poháru Tomáš Gajdorus

Mohelnice opustí Moravskoslezskou fotbalovou ligu i bez ohledu na tabulkové umístění. V pátek 25. května o tom rozhodla mimořádná valná hromada.

„Podle toho, co se projednávalo, tak by měla Mohelnice v příštím ročníku hrát krajský přebor,“ prozradil Jaroslav Rolinek. „Nově zvolený výbor nám nastínil směr, jakým klub dále půjde,“ uzavřel.

Broďané by v MSFL rádi zůstali. Ve zbývajících třech kolech ale musejí bodovat. Už v pátek doma na Orelském hřišti hostí Vyškov.

„Na týden máme klid,“ dodal s úsměvem Onda.

FK Mohelnice – ČSK Uherský Brod 0:2 (0:1)

Branky: 26. Jakub Žůrek, 81. Marek Mančík. Rozhodčí: Nováček – Petr, Sedláček. Žluté karty: Knýř – Dolina, Hruboš. Diváci: 80.
Mohelnice: Vavruša – Hlavsa, Čank (71. Yimuran), Smrček (82. Zhang), Malý (85. Chen), Sedlo, Navrátil, Klimeš, Svoboda, Vokoun, Knýř. Trenér: Jaroslav Rolinek.
Uherský Brod: Nemrava – Žůrek (89. Pochylý), Marek David, Richard David, Šálek, Mančík (82. Nevařil), Dolina, Hruboš, Sklenář, Vrága, Michalec. Trenér: Martin Onda.