I když v srdci má oba týmy, jeden ligový mančaft má ještě radši. „Abych byl upřímný, nejblíže mám k Baníku, který mě vychoval,“ přiznává Činčala, který ve čtyřiačtyřiceti letech obléká v krajské I. B třídě dres Slovácka B a teoreticky může v pondělním derby nastoupit. „Čekám, až mě povolají,“ směje se.

Pamatujete dobu, kdy Slovácko a Zlín byly před vzájemným soubojem v tabulce takto nahoře?
To už je hodně dávno. (úsměv). Podle mě ale v tabulce tak vysoko nikdy žádný z týmů před derby nebyl. Když jsme hrávali proti sobě, byly oba celky v tabulce níž.

Co vůbec říkáte na povedený vstup krajských rivalů do sezony? Čekal jste to?
Asi ne. To čekal jen málokdo. Zlín i Slovácko hrají slušně, ale několikrát měli i štěstí. Ševci doma třikrát skórovali v poslední minutě, i Slovácko zdolalo Ostravu gólem v závěru. Teď si Dukla dala dvě vlastní branky.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Kabina vnímá derby intenzivněji, přiznává záložník Slovácka Sadílek



Kterému týmu před derby věříte víc?
Je to klišé, ale i v tomto případě derby favorita nemá. Oba týmy jsou na tom slušně, mají podobné kádry a mohou hrát v klidu. Očekávám celkem dobrý fotbal, ale jsem špatný tipér. Podle mě by ale mohl zápas skončit remízou.

Slovácko sází na odchovance, Zlín má v kádru i zahraniční hráče. Která cesta je vám bližší?
Je to tak půl na půl. Určitě je velmi dobře, když má klub v kádru vlastní odchovance. Moc ho to nestojí, navíc je pak může za dobré peníze prodat. Zlín je na tom trošku lépe. V minulém roce postoupil do Evropské ligy, vydělal miliony, takže si mohl dovolit pořídit nějaké hotové fotbalisty. Podle mě zase tolik nákupů ale dělat nemusel.

Jak jste coby hráč vnímal krajské derby?
Derby jsem nijak zvlášť neprožíval. Tyhle zápasy jsem bral jako každé jiné. Jsem Ostravák, přistěhoval jsem se sem, takže jsem rivalitu tolik nevnímal. Na druhé straně ze strany fanoušků jsem cítil, že derby berou velmi osobně. Mezi příznivci to pokaždé bylo vyhecované.

Fotbalistky Slovácka.
Hančík začal vítězně. Fotbalistky Slovácka zdolaly Liberec



Pořád udržujete kontakt s bývalými spoluhráči?
Ano. Chodím hrávat za starou gardu Slovácka. Pravidelně se vídám s kluky, jako jsou Tomáš Polách, Michal Meduna, Vladimír Malár a další. Do Zlína ale nejezdím.

Vy nastupujete v nejnižší krajské soutěži za Slovácko B. Teď o víkendu jste vstřelil i gól. Teoreticky tedy ještě můžete nastoupit z lize. Nečekáte telefon od trenéra Korduly?
Nejsme úplné béčko, spíš céčko, ale kluky fotbal baví. Pravidelně chodí také na ligu, takže občas měníme termíny domácích zápasů. O tom, že bych v mohl v derby nastoupit, jsme se ale nebavili. Teď jdu však na trénink, třeba se něco dozvím. (smích)

Fotbal vás i ve 44 letech baví, že?
Mám velkou motivaci, abych hrál. Vím, že pokud bych s fotbalem přestal, tak brzy ztloustnu a neunesu se. (úsměv) Proto se musím pořád hýbat. O konci kariéry ale uvažuji. Až se mi rozpadnou poslední kopačky, asi toho nechám.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Dva vlastní góly? Musí to být šílené, tuší Sadílek



Jakou má vůbec I. B třída úroveň?
Bez fyzické kondice se nedá odehrát žádný zápas. I když je to nižší krajská soutěž, jsou v ní mladí a běhaví kluci. Nikdo mě nešetří. Naopak, diváci i protihráči mi ligovou minulost dávají pěkně sežrat.

Letos si zahrajete i na Širůchu, kam se po patnácti letech vrátila Jiskra Staré Město. Těšíte se do známého prostředí?
O tom jsem ani nevěděl. Je to pro mě novinka. Hrával jsem tam dva roky. Pak jsme se přestěhovali na nový stadion. Prostředí tam vždycky bylo výborné. Širúch je malý, ale útulný stadion. Když přijela Sparta nebo Slavia, pokaždé bylo narváno. Diváci byli skvělí.

Vy jste hrával také za Boršice, které o víkendu schytaly pořádný výprask. Co na debakl s Morkovicemi 0:14 říkáte?
Kamarádi mě informovali. Byli z toho zděšení a v šoku. Naštěstí to bylo venku. (úsměv) Co mám informace, tak za ně nastoupilo pět kluků, co v létě vyšli z dorostu. Bohužel se Boršicím rozpadl mančaft, asi nemají kvalitní kádr. Já ale na klub vzpomínám moc rád. Bylo to tam parádní, perfektní parta. Někteří už před dvěma lety říkali, že se to tam rozpadne. Nyní to vypadá, že po sezoně opravdu přihlásí nějakou nižší soutěž.

Radost fotbalistů Slovácka. Ilustrační foto
Kuriózní duel. Slovácku k výhře nad Duklou pomohly dva vlastní góly