„Ta nepříznivá bilance nám leží v hlavě. Paradoxní je, že pokaždé jsme odehráli proti Zlínu dobrý zápas. Troufnu si říct, že jsme byli vždycky lepším týmem, ale zradila nás koncovka. Už v kabině všichni cítíme, že je čas Zlín porazit,“ říká odhodlaně kapitán týmu Vlastimil Daníček.

Se Zlínem máte jednu z nejhorších bilancí. Nesedí vám jejich styl hry?

Těžko říct. Hodně dlouho tam působil trenér Páník, který měl všechno dokonale propracované. Je to vidět i teď v Baníku. Aktuálně je tam trenér Bílek, jestli bude větší herní změna pod novým trenérem, to se teprve ukáže.

Jak byste charakterizoval vašeho krajského rivala?

Mají vysoké hráče, hru mají postavenou na Beauguelovi a Poznarovi. Abych řekl pravdu, tak jsem je ve hře moc neviděl. Spíš sestřihy, ale nějaká změna pod trenérem Bílkem tam určitě bude.

Hrajete na domácím trávníku. Kdo je podle vás favorit zápasu?

Tak já doufám, že my. Podle toho, co jsem se zatím díval na výšku kurzů, tak jsme favorit nebyli ani v jednom zápase. Těžko soudit, v lize s nimi nemáme dobrou bilanci. To je naše největší motivace, chceme konečně Zlín doma porazit.

Fotbalista Václav Činčala v minulosti hrával za Zlín, Slovácko nebo Boršice.
Zlín nebo Slovácko? Nejblíže mám k Baníku, přiznává Činčala

Ta bilance proti Zlínu není dobrá, ale herně to vždycky nebylo špatné. Souhlasíte?

Pokaždé jsme odehráli proti Zlínu dobrý zápas, ale ve většině utkání nás zradila koncovka. Troufám si říct a musím to zaklepat, že herně jsme byli pokaždé lepším týmem, ale to nic neznamená, hraje se na to, kdo dá víc gólů. Doufám, že budeme herně lepší i tentokrát a vstřelíme k tomu i nějaké branky.

Berete krajské derby jako mimořádný zápas?

Jasně, lidé z okolí už nás na derby dlouho dopředu hecují. Trošku nám leží v hlavě ta statistika. Už před sezonou jsme si říkali, že je letos musíme porazit. Teď už všichni v kabině cítíme, že je opravdu čas to zlomit. Věřím, že to zvládneme.

Mužstvo povedete v derby jako kapitán. Budete pod větším tlakem?

To bych ani neřekl. Spíš je tam odhodlání vést mužstvo, jak se říká, jako správný kapitán. Chci nechat na hřišti všechno. Chci, aby se na mě nabalili i ostatní kluci. Byl jsem zvolen kabinou kapitánem, ta zodpovědnost tady je, ale jsem za to hrozně rád. V duchu si to užívám, je to něco jiného, od prvního kola cítím, že je to trochu něco víc.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Kabina vnímá derby intenzivněji, přiznává záložník Slovácka Sadílek

Na Dukle jste hráli v předehrávce v pátek. Derby se hraje až v pondělí. Jak neobvykle dlouhou pauzu snášíte?

Uplynulý víkend jsme měli volný, ale to nebylo v plánu. Dostali jsme volno za dvě výhry, ale je pravda, že je to hrozně na dlouho. Mezi zápasy je deset dnů, to je hodně, takhle mně to nevyhovuje. Od pondělí jsme najeli na předzápasový tréninkový rytmus. Ke konci týdne už to budeme ladit na zápas.

Po pěti kolech máte devět bodů. Jaká je spokojenost s úvodem do sezony?

Když se podíváme na los, tak vidíme, že nebyl nějak extrémně těžký. Na druhou stranu jsme jako jediní porazili Baník. Většinou se říká, že příprava se hodnotí až po nějakém odehraném kole. Asi byla příprava kvalitní. Některé ligové zápasy jsme rozhodli v úplném závěru, stejně jako Zlín.

Devět bodů tedy z vašeho pohledu berete?

Je to slušný počin. Není to úplná topovka, ale ani žádná panika. Prostě slušný start do ligy.

Během slavnostního zahájení šampionátu družstev bude atletický stánek v Uherském Hradišti přejmenován na Městský stadion Dany Zátopkové.
Na atletický šampionát přijedou do Uherského Hradiště velká jména

Překvapilo vás něco nebo někdo v úvodu sezony?

Řekl bych, že se asi víc čekalo od Opavy. Předpokládal jsem, že do sezony vstoupí daleko lépe. Ještě mě fascinuje Plzeň, která zase vyhrává kolo za kolem. Nehrají žádný krásný fotbal, ale body sbírají to se počítá.

Co Karviná, která je bez bodu a kde jste nějakou dobu působil?

Od té doby se tam hodně změnilo, přišlo spoustu nových hráčů. Nechci to hodnotit.

Ještě na závěr, prozraďte, jako rodák z Napajedel máte Zlín coby vaše okresní město, máte to tam blíž. Proč jste si vybral právě Slovácko?

Ono je to vzdálenostně zhruba stejné, tam i tam to mám tak patnáct minut. V páté třídě jsem byl o prázdninách na kempu v Hluku, tam si mě Slovácko vyhlédlo, takže ani jiný výběr nebyl. Neměl jsem prostě z čeho vybírat.