Celek z Uherského Hradiště chce stejně jako loni trápit favority a útočit na co nejvyšší příčky.

„Hlavně se nechceme dostat do spodních vod. Když budeme hrát v první polovině tabulky, tak to bude hezké,“ ví trenér Martin Svědík.

Šestačtyřicetiletý odborník správně tuší, že nadcházející sezona bude nejen kvůli novému hernímu modelu a rekordnímu počtu osmnácti účastníků hodně specifická a zajímavá.

„Bude to o tom, jak se kdo nachystá, kdo jak bude mít široký kádr. Uvidíme po startu a během sezony, jak na tok jednotlivé týmy jsou,“ říká.

Podle Svědíka bude ale jaro ještě náročnější než podzimní část, která startuje již tento víkend.

„Ve druhé polovině sezony nás čeká víc zápasů v rychlém sledu za sebou,“ připomíná.

Cicilia: postava a schopnost dávat góly

Tak dopředu se ale kouč Slovácka nedívá. Nyní ho zajímá hlavně start ve Zlíně. Pro derby na Letné nemůže počítat s Jurečkou, který se po operaci kurýruje v lázních, mimo hru dál zůstává také Tomič.

Nová slovenská akvizice po příchodu do Uherského Hradiště zatím jenom trénuje. Do utkání slovenský mládežnický reprezentant stále nezasáhl.

„Je zatím k nepoužití,“ přiznává Svědík a věří, že se situace u bývalého beka Žiliny zlepší. „Doufám, že se co nejdřív uschopní a bude moc hrát alespoň za béčko, aby se dostal do zátěže,“ přeje si.

K týmu se zatím nepřipojil ani Rus Melekestsev. Trenéři a fanoušci Slovácka tak budou na začátku sezony spoléhat hlavně na Rigina Ciciliu. Urostlý forvard z Curacaa v přípravě zaznamenal čtyři branky a byl nejlepším střelcem mužstva.

„Díky postavě a schopnosti dávat góly se může vyprofilovat jako posila. Podobného útočníka jsme tady neměli, což se projevilo i v zápasech,“ pochvaluje si Svědík.

Kapitán fotbalového Slovácka Vlastimil Daníček
Kapitán Daníček: Bylo by pěkné předčit loňský výsledek

Konkurenci v ofenzivě zvýšili také navrátilec z hostování Kubala a křídelník Rezek, který naposledy působil v Jihlavě.

„Filip toho v Karviné moc nenahrál, takže potřebuje získat herní praxi, Rezek zase v přípravě výkony střídal, takže uvidíme, jak zapadne do kádru,“ říká.

Jedničku Trmala, jenž zamířil do Portugalska, v brance nejspíše nahradí Slovák Bajza. Trojici gólmanů pak doplní šikovný dorostenec Borek.

Zásahy do kádru i podle výsledků 

Mužstvo se musí vypořádat s odchody útočníka Zajíce a krajního beka Jurošky do Baníku, ve Slovácku skončili také Zahustel s Dvořákem. Vasiljev přestoupil do Blanska, v týmu nováčka druhé ligy bude hostovat i Machalík. Tischler pak zůstává v Pardubicích, kde byl již v minulé sezoně.

„Někteří hráči odešli na hostování a jiní byli zařazeni do rezervního týmu, včetně mladých odchovanců, kteří začali přípravu s A-mužstvem, aby nakoukli do ligové kabiny. V podzimní části soutěže však budou primárně sbírat zkušenosti v zápasech třetí nejvyšší soutěže,“ přiblížil sportovní ředitel klubu Veliče Šumulikoski.

Podle Svědíka by tým potřeboval ještě doplnit o jednoho krajního beka, klub hledá také borce na pozici klasické desítky.

„Právě tyto posty nás nyní nejvíce pálí. Určitě na tom pracujeme. Přestupové okno ale končí zadlouho, čas budeme mít třeba v reprezentační pauze, nebo i potom. Do kádru můžeme zasahovat i podle výsledků,“ ví ambiciózní trenér.

Marek Havlík
Cicilia? Super kluk. V lize ukáže, co v něm je, věří záložník Havlík

S kvalitními týmy děláme chyby

Letní přípravu hodnotí pozitivně. Spokojený byl jak s přístupem hráčů, tak i prací na trénincích a v zápasech.

„Mužstvo toho odpracovalo opravdu hodně. Intenzita byla dobrá. Důležité bylo, že většina z nich byla zdravá,“ těší Svědíka.

Zklamaný byl pouze z posledních dvou zápasů. „Když k tomu připočtu i utkání se Slovanem Bratislava, tak jsme dohromady dostali osm branek, což je hodně. Ukázalo se, že s kvalitními týmy děláme individuální chyby,“ štve kouče Slovácka.

„Se Slovanem jsme na to ještě dokázali reagovat, proti Mariboru a Admiře bohužel ne. Hlavně poslední utkání přineslo rozčarování. Soupeř v prvním poločase potrestal každou naši chybu. Z toho jsem byl trošku zklamaný. Na druhé straně je lepší facku dostat teď než než v mistráku,“ uvědomuje si.

S Pánikem má Zlín zase tvář

Nyní už výsledky neřeší. V hlavě má jenom sobotní souboj ve Zlíně.

„Derby je pro hráče i fanoušky vždycky specifické. Většinou nemá favorita,“ připomíná Svědík.

I toho mrzí, že se na Letnou nedostanou žádní hostující příznivci a tribuny budou obsazené jen z jedné čtvrtiny.

„Je škoda, že nemůžeme hrát před plným stadionem. Bouřlivá kulisa by zápasu dodala úplně jiný ráz,“ je přesvědčený. „I tak to bude velice zajímavé utkání, na které se musíme jak v hlavě, tak i po fotbalové stránce dobře připravit,“ přidává.

Celek z Uherského Hradiště dobře ví, že ševci pod vedením trenéra Páníka budou nepříjemným protivníkem.

„Po tom, co se tam vrátil, získal tým zase svoji tvář,“ všiml si Svědík. „Kolega Páník je zkušený kouč. Prošel hodně kluby a vždycky je za ním vidět kvalitní práce. I proto nás čeká těžký soupeř, který se okysličil a dobře posílil o Procházku či Dramého,“dodal.

Michal Kadlec
Utkání ve Zlíně bude jiné než generálka, slibuje stoper Slovácka Kadlec

Letní změny v kádru Slovácka

Přišli: Rigino Cicilia (přestup, FC Eindhoven), Michal Tomič (přestup, MŠK Žilina), Filip Kubala (návrat z hostování, MFK Karviná), Jakub Rezek (návrat z hostování, FC Vysočina Jihlava), Pavol Bajza (přestu, Olympiakos Nicosia), Jiří Borek (z dorostu), Timur Melekestsev (přestup, Dynamo Moskva).

Odešli: Matouš Trmal (přestup, Vitória SC), Tomáš Zajíc (přestup, FC Baník Ostrava), Jan Juroška (přestup, FC Baník Ostrava), Tomáš Vasiljev (přestup, FK Blansko), David Machalík (hostování, FK Blansko), Emil Tischler (hostování, FK Pardubice), Pavel Dvořák (návrat z hostování, SK Sigma Olomouc), Ondřej Zahustel (návrat z hostování, AC Sparta Praha), Radek Porcal (konec kariéry)