Jan Bořil, Vladimír Coufal, Josef Hušbauer, Jan Sýkora, Tomáš Souček, Jaromír Zmrhal a Stanislav Tecl. Ti všichni se jako hráči národního týmu představili v úvodním duelu Ligy národů proti Ukrajině. Nyní se na Slovácko po deseti dnech znovu vracejí.

„Slavia momentálně hraje asi nejlepší fotbal. Typický, jaký chce Jindřich Trpišovský hrát. Funguje jim to. Smetli Plzeň a jejich síla je opravdu velká,“ chválí silného protivníka trenér Slovácka Michal Kordula.

„Čeká nás tým, který chce hrát nátlakový fotbal s vysoce postavenými obránci, dobrým držením míče. Konstruktivní rozehrávka už od brankáře, který má dobrou kopací techniku a proto nepanikaří. Hrají sice na velké riziko, ale vysoká kvalita hráčů jim to umožňuje. Do soupeřovy šestnáctky dostávají hodně hráčů. Prostě hrají fotbal tak, jak by měl vypadat,“ přidává.

Kordulův asistent Tomáš Stýskal připravil svěřencům rozbor soupeře a hledal slabiny ve hře Slavie.

„Vždycky něco najde,“ usmívá se čtyřicetiletý kouč.

„Další věcí pak je, jestli se nám jeho recept podaří realizovat. My se ale snažíme hrát svoji hru a nepřizpůsobovat se soupeřům, i když Slavie je v tomto ohledu trochu specifická,“ říká Kordula.

Hostujícímu trenérovi Jindřichu Trpišovskému kvůli plnění reprezentačních povinností v scházelo na trénincích hned deset hráčů. Služeb osmi borců využil odvolaný trenér národního mužstva Karel Jarolím, který kromě brankáře Koláře poslal ve dvojzápase s Ukrajinou a v Rusku všechny Slávisty.

Posila z Příbrami Matoušek nastoupil za českou jedenadvacítku a stoper Ngadeu dělal kapitána Kamerunu při kvalifikačním zápase na Komorských ostrovech.

„Po každé reprezentační pauze jsou na tom týmy rozdílně, je to jiná soutěž. Chvíli trvá, než se mužstva dostanou do téma, provozní teploty. My jsme měli hodně hráčů pryč,“ připomíná Trpišovský.

Ani Moravané netrénovali kompletní.

„V repre pauzách je to pro nás specifické, protože máme hodně kluků v národních týmech a do kádru zasáhly i zranění, takže nás trénovalo jen čtrnáct, patnáct. Komfortní to tedy nebylo,“ vysvětluje Kordula.

Stanislav Levý
Ctižádost a ambice musí být vyšší, tvrdí sportovní ředitel Slovácka Levý

Slovácko využilo dva týdny k tréninku. Hlavně o posledním víkendu poctivě trénovalo. Náročný dril si zpestřilo pouze propagačním zápasem v Polešovicích, kde ligoví fotbalisté slavnostně otvírali nové hřiště.

„Kluci se tam měli fotbalem jen bavit,“ říká Kordula.

Podle Trpišovského rozhodne nedělní bitvu první gól.

„Chceme výsledkově i herně navázat ne předcházející výkony a na dobrou defenzivu, která nás zdobila v předcházejících duelech. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby nám zůstala také produktivita,“ usmívá se kouč Slavie.

Poslední vzájemný souboj ale skončil bezbrankovou remízou.

„Ztratili jsme body, které nám potom chyběli. Nechceme dopustit něco podobného,“ říká Trpišovský.

Slovácko by remízu 0:0 bralo i tentokrát. Poslední dva duely totiž celku z Uherského Hradiště herně ani výsledkově nevyšlo. Kordulův tým má po porážkách se Zlínem a v Karviné co napracovat. Proto Daníček a spol. v přestávce běhali a pracovali na odstranění nedostatků.

„Věřím, že jsme na těžký zápas dobře připravení,“ doufá Kordula.

Pražany ovšem zdobí skvělá bilance na hřištích soupeřů. Slávisti venku pětkrát v řadě zvítězili. Góly naposledy inkasovali v jarním derby na Spartě.

„Musíme k tomu přistoupit stejně jako k předcházejícím zápasům. Domácím tým bude hrát více ofenzivě, než když přijede k nám. Toho chceme využít. Být kvalitní na míči a hrát dobře dozadu. Z toho vychází i naše ofenziva. Je totiž pravděpodobné, že při naší kvalitě vždycky nějaký gól dáme,“ věří Trpišovský.

Slovácko má naopak se střílením branek velké potíže. Útočník Zajíc se zasekl, na podzim ještě branku nedal. Zbytek týmu se vystřílel nedávno proti Olomouci.

„Věřím, že se prosadíme a že nějaký bod získáme,“ doufá Kordula.

FORTUNA:LIGA, 8. kolo -

1. FC Slovácko – SK Slavia Praha

Výkop: v neděli 16. září v 18.00, Městský stadion Miroslava Valenty v Uherském Hradišti Rozhodčí: Zelinka – Paták, Caletka (Marek)

Ligová bilance: 9-9-14, poslední zápas: 0:0, 29. dubna 2017
Předpokládané sestavy: Slovácko: Daněk – Juroška, Krejčí, Hofmann, Reinberk – Kalabiška, Daníček, Havlík, Sadílek, Petr – Zajíc.

Slavia: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – Stoch, Hušbauer, Souček, Sýkora, Zmrhal – Škoda.
Tip Deníku: 0:2.