„Na vápně jsem nalitý balon. To byla jasná tutovka. Chtěl jsem to dávat nahoru, protože jsem nechtěl nikoho trefit, ale pokazil jsem to,“ kál se devětadvacetiletý fotbalista. „Kdybych dal góly, asi by to vypadalo jinak, takto jsem to pohřbil,“ ví Navrátil.

Neproměněná příležitost olomouckého odchovance pouze demonstrovala sobotní rozpoložení borců z Uherského Hradiště, kteří v domácím duelu s nováčkem z Českých Budějovic nedokázali navázat na předcházející senzační triumf na Spartě, když ve velkém vedru ztratili po porážce 0:2 všechny body.

„Je to hodně špatné, ostuda. Nezvládnout doma takový zápas…,“ kroutil hlavou Navrátil. „Musíme si všichni sáhnout do svědomí, zda jsme pro to udělali maximum,“ přidává zklamaně.

Moravané byli po historické výhře na Spartě v euforii, po blamáži s Jihočechy se ale vrátili drsně do prvoligové reality. Podcenění podle hráčů v bílých dresech nehrálo žádnou roli.

„Těžko říct. To si musí každý vyhodnotit sám,“ říká Navrátil, který našel spoustu jiných nedostatků. „Přišlo mi, že nám nešly nohy. Neměly jsme odražené míče, což je klíč k tomu, abychom uspěli. Pak se to na nás valilo,“ prohlásil.

Slovácko zaskočila gólová hlavička Provoda. Domácí po premiérové trefě mladého záložníka znejistěli a zbytkem první půle se v úmorném počasí spíše protrápili. Po přestávce byli Moravané aktivnější, šancí na vyrovnání však měli málo. „Ve druhém poločase jsme z tlaku nedokázali nic vytěžit,“ štve Navrátila.

Jan Juroška
Jan Juroška: Nedokážu to vysvětlit. Nešlo nám vůbec nic

Celku z Uherského Hradiště ve finální fázi i koncovce chyběla hlavně kvalita. Ani výkon ale nebyl optimální. Slovácku to nešlo, dlouhé nákopy dopředu nic neřešily. Jihočeši všechny situace bravurně vyřešili.

„Chtěli jsme dávat balony za obranu, ale moc nám to nevycházelo. Pokud to vyšlo, dělalo to soupeři problémy. Jinak ale dlouhé míče na mě nevedou k úspěchu,“ říká Navrátil.

Zatímco na Spartě hýřil aktivitou a byl nebezpečný, tentokrát nebyl pořádně vidět. Stejně na tom byl i Kalabiška nebo Petržela. Slovácku proti organizovanému nováčkovi citelně scházel zraněný útočník Zajíc. „Není mi vlastní, abych vyhrával souboje s takto velkými hráči,“ přiznává Navrátil.

Na náročné podmínky, které v době utkání panovaly, se aktéři nevymlouvali. „Není to moc příjemné, ale síly ubývaly oběma týmům. My jsme však teprve na začátku sezony, takže by nám to nemělo tak vadit,“ míní Navrátil.

Slovácku více štvala druhá branka střídajícího mazáka Táborského, který krátce po svém příchodu na trávník definitivně zhasl naděje Moravanů na obrat. Celek z Uherského Hradiště v nejvyšší soutěži prohrál s Českým Budějovicemi po deseti utkáních a poprvé od roku 2007. „Hráli jsme špatně a nezvládli to,“ povzdechl si Navrátil.

Reparát mohou složit v neděli v Jablonci.

Fotbalisté Slovácka (v bílých dresech) proti Českým Budějovicím
Procitnutí ze Sparty. Slovácko doma padlo s nováčkem