Třiatřicetiletý forvard ale ze Slovácka neutíká, byť jeho dosavadní bilance není vůbec dobrá. „Dal jsem jeden gól, což mluví za vše,“ neschovává se bývalý útočník Lazia Řím, Aston Villy nebo pražské Sparty.

Na Moravu přicházel s maďarského týmu Puskás Akadémia. Měl zvýšit konkurenci v útoku, pomoct hlavně v pohárových bojích. I když se v sezoně 2012/13 s deseti góly stal nejlepším střelcem Evropské ligy, ve Slovácku nijak nezářil, spíše se trápil.

„Hlavně moje očekávání bylo jiné,“ přiznává.

Opavský odchovanec se trefil jenom při obratu v Olomouci, kde dorážkou zařídil výhru hostů 2:1. Ve zbývajících deseti ligových duelech střelecky mlčel.

Fanoušky potěšil ještě šťastnou tečí Kohútovy střely v závěru bláznivého zápasu s Partizanem Bělehrad, se kterým Moravané při premiéře v základní skupině Konferenční ligy remizovali 3:3.

„Vím, že musím dávat góly. Šance jsem si vytvořil, dostal se do nich. Hra nebyla úplně špatná, ale prostor pro zlepšení tam samozřejmě je,“ uvědomuje si.

Fotbalisté ligového Slovácka zakončili podzimní část tradičním hokejem.
Podívejte se: fotbalisté Slovácka si před odletem do Dubaje znovu zahráli hokej

Přitom za sebou zkušený útočník zajímavá angažmá. V Itálii hrál za Lazio, Brescii nebo Livorno, působil také v anglické Aston Ville. V Česku nastupoval za Liberec a Spartu. Na svém kontě má také devět reprezentačních startů a dva góly.

V Uherském Hradišti ale dlouho bojoval s nedůvěrou pedantského kouče Svědíka. Když jej vzal na milost, nic zázračného neukázal a spíše se na hrotu soužil.

„Trenérův styl je jiný a pro útočníky náročnější tím, že musí presovat. Je to ale o zvyku. Osobně s tím problém Spíš na tom musíte být fyzicky dobře a odmakat to,“ říká.

Zda Kozák ještě dostane ve Slovácku šanci, se uvidí až po zimní pauze. Zájem o urostlého fotbalistu údajně projevil konkurenční Zlín, kterému se podobný typ útočníka v těžkých záchranářských bojích jistě hodil.

Rodák z Brumovic na Opavsku ale nyní budoucnost neřeší, nechává to na svém agentovi. Nyní si užívá volno. „Zápasů bylo hodně. Je fajn, že můžeme na chvíli oddechnout. Hlavní je, že jsme zvládli závěr podzimu, alespoň máme čistou hlavu do další části sezony,“ uvedl.

Také Kozák se společně s týmem zúčastnil hokejového dvojzápasu. Na bruslích a s hokejkou mu to celkem šlo, výstroj ale navlékl vůbec poprvé. „Pocházím z vesnice, takže celé mládí jsme hráli na rybníku. Nyní to byla trošku změna, ale bruslení se nezapomíná,“ říká s úsměvem.

Fotbalista Slovácka Daniel Holzer při hokeji s týmem.
Žádné nákupy. Holzer bude v Dubaji relaxovat, Vánoce stráví v Havířově

V pátek ale vezme přítelkyni do Dubaje. Pobyt ve Spojených arabských emirátech hráčům a členům realizačního týmu Slovácka hradí majitel klubu Zdeněk Zemek.

„Je od něj pěkné, že dodržel slib, který dříve dal. Je to super, krásná věc. Sice nemám rodinu, ale ostatní kluci si to se svými dětmi u moře jistě užijí,“ uvedl.

Kozák bude v Dubaji nejen relaxovat, ale návštěvu vyhlášené metropole využije také k nákupu vánočních dárků.

Svátky prožije s nejbližším ve Slezsku. „Sice jsem hodně let strávil v zahraničí, ale rodina za mnou vždycky přijela a Vánoce strávili spolu, což bylo hlavní,“ říká.

Zatímco coby dítě i později měl vždycky smaženého kapra s bramborovým salátem, v poslední době dává přednost jiné rybě. „Ale tradice se snažíme dodržovat,“ tvrdí.


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...