Jak hodnotí uplynulých dvanáct měsíců své zbrusu nové funkce bývalý kouč aktuálně devátého týmu tabulky?

„Mám radost, že se nám podařilo přivést v zimě posily. Krejčí patřil k absolutním oporám Jihlavy, Janoška už si vybrala Plzeň. Kuchta, Kadlec, Kalabiška, to jsou další tři kvalitní hráči, kteří přišli v letním termínu. Slovácko může bodovat i v těžkých zápasech, jsem o tom absolutně přesvědčený,“ tvrdí sportovní ředitel klubu Stanislav Levý.

V neděli přijede na Slovácko lídr tabulky pražská Slavia. Na hráče čeká největší možná výzva bodovat. Souhlasíte?
Samozřejmě. Slavia má spoustu reprezentantů, aktuálně má v lize nejkvalitnější formu. Od nás musí přijít výkon na hranici našich možností, nebo možná i nad hranicí. V naší hře musí být maximální disciplína a agresivita plus rychlé přepínání z defenzivy do ofenzivy a naopak. Pokud chceme proti Slavii uspět, tak to musí být naše hlavní atributy. To mužstvo, které máme aktuálně pohromadě, může bodovat i v takových těžkých zápasech. O tom jsem absolutně přesvědčený.

Po sedmi kolech má Slovácko devět bodů. Jaká je spokojenost po úvodním bloku soutěže?
Na první pohled to vypadá, řekl bych, slušně, ale není nejmenší důvod k uspokojení. Právě naopak. Ctižádost a ambice musí být vyšší – spokojenost je krok zpět. Osobně si myslím, že nás pořád čeká spousta práce. Poslední dvě kola se nám nepodařilo bodovat. To znamená, že se musíme stoprocentně připravit na následující zápasy a snažit se z nich vytěžit maximum. V naší hře je určitě prostor ke zlepšení. Především v přechodové fázi musíme být daleko rychlejší a přímočařejší, musíme lépe řešit situace ve finální fázi.

Zkušený dvaatřicetiletý stoper a vystudovaný inženýr Jiří Krejčí momentálně působí ve Slovácku.
Slavia? Tým s nejlepší formou, tvrdí stoper Slovácka Krejčí

Od začátku roku přišlo do klubu pět nových posil. Minulý týden skončil přestupní termín, už jste i z tohoto důvodu nebyli aktivní?
Ještě tam určitě byla některá jména, která se řešila, ale z různých důvodů to nakonec nevyšlo. Mám radost z toho, že se nám podařilo v zimě přivést nové posily. Jestli to byl Jirka Krejčí, který patřil k absolutním oporám Jihlavy, nebo mladý a talentovaný Janošek, který se dokázal tak prosadit, že si ho vybrala Plzeň. Myslím si, že můžeme kvitovat i letní přestupní termín. Podařilo se nám přivést Michala Kadlece, Honzu Kalabišku nebo do útoku na hostování Honzu Kuchtu. Troufám si říct, že dřív to nebyla taková samozřejmost.

Na druhé straně byl v létě zájem Baníku o Vlastimila Daníčka. Jak intenzivně se Ostrava o kapitána Slovácka zajímala?
Baník potřeboval a sháněl na tu pozici hráče, ale pro nás to nebylo v žádném případě téma. Nejen že je Vlasta kapitán, ale je i hodně důležitou součástí kádru. Znovu opakuji, že pro nás to nebyla žádná varianta.

V nové funkci sportovního ředitele působíte rok. Neláká vás to zpět na trenérskou lavičku? Neschází vám větší kontakt s týmem?
Co se týká mého návratu na lavičku, tak nikdy neříkám, že nikdy. Musím říct, že ten rok, co jsem v nové funkci, byl velmi intenzivní a na nějakou malou vytíženost si určitě nemůžu stěžovat. Možná ta práce není na veřejnosti tak vidět jako práce trenéra, který je víc na očích a dává víc rozhovorů. Je prostě víc vidět a slyšet. Práce sportovního ředitele je časově náročná. Chci se zúčastňovat co nejvíc tréninků, různých pozorování, a to nejenom z domácí soutěže.

Jak moc sledujete zápasy mládežnické akademie Slovácka?
Všichni víme, že Slovácko má koncept založený na domácích hráčích – na akademii. Těmto oblastem se hodně věnuji. Znovu říkám, že na nedostatek práce si nemůžu stěžovat. Je to jiná pozice, jiná funkce, která mě absolutně naplňuje. Jsem rád, že se nám v uplynulé sezoně podařilo zachovat pro Slovácko ligu.

Jaké má podle vás současný kádr ambice?
Mužstvo má svoji tvář. Jsem přesvědčený, že současný kádr má na umístění v té střední skupině, která je do desátého místa. O tom jsem absolutně přesvědčený. Jsem rád, že se nám mužstvo podařilo takhle poskládat.

První mužstvo Slovácka mělo v reprezentační pauze v různých mládežnických výběrech pět hráčů. Je to dobře, nebo byste byl raději, aby se připravovali na ligu?
Pokud máte v reprezentaci hráče, tak je to vizitka celého klubu. Slovácko má zastoupení ve většině mládežnických kategorií. Pro kluky je to svým způsobem odměna. Na druhou stranu trenér si vždycky přeje pracovat s kompletním kádrem.

Člen Sokola Veselá Viktor Nemesh tlumočil novinářům při zápase České republiky s Ukrajinou.
Slavný Ševčenko mi dal zabrat, ale byl to super zážitek, vypráví překladatel

Slovácko má některé hráče na hostování. Jak moc je sledujete?
To patří do naší práce, sledujeme celou druhou ligu a také juniorské soutěže. Osobně jsem byl v poslední době na hodně zápasech těchto nebo mládežnických kategorií. To nemůžeme podcenit.

S čím budete vy osobně po podzimu spokojený?
Pořád je co zlepšovat. Kádr, který máme pohromadě, už není mladé nezkušené mužstvo. Máme hráče jak zkušené, tak i středního věku, doplněné mladými, je to vyvážené mužstvo. Ptáte se na cíle? Ambice i ctižádost hráčů musí být o těch pozicích, o kterých jsem mluvil. To je střední část tabulky.