Odvěké rivaly Slováckou Slávii Uherské Hradiště a Jiskru Staré Město spojil dnes již zesnulý podnikatel Miroslav Valenta. U zrodu byl ale i jeho syn, Ivo Valenta, který společně se současným ředitelen klubu Petrem Pojezným slavnostně pokřtil speciální pamětní šálu.

„Táta byl pro fotbal nesmírně zapálený a svým zápalem nakazil i mě s bratrem. Nejvíc jsem si na něm cenil, že dokázal zajít za kluky do kabiny a bavit se s nimi také o mimofotbalových věcech. Stále nám všem moc chybí,“ prohlásil na pódiu Ivo Valenta.

Svůj pozdrav na dálku přidal i současný majitel Slovácka Zdeněk Zemek, kterému účast nedovolily zdravotní problémy.

Při křtu šály jej zastoupil ředitel 1. FC Slovácko Petr Pojezný, který v moravském klubu před dvaceti let začínal manažerskou dráhu. „Tehdy to byla tvrdá škola, ale ona ta náročná práce trvá pořád. Určitě není jednoduché udržet ligu na Slovácku. Proto nám všem přeji, aby u nás nebyla liga dalších dvacet let, ale aby tady byla pořád,“ prohlásil Pojezný.

Bývalý obránce Synotu a Uherského Hradiště Libor Bužek s kamarády a bývalými spoluhráči zavzpomínal na slavné časy na Slovácku.
Dvakrát slavil na Slovácku postup do ligy. Dcera hraje ve Spartě, syn za Zlín

Slavnostní akce se zúčastnil také tehdejší trenér 1.FC SYNOT František Komňacký, pro kterého je Slovácko stále srdeční záležitostí.

„V trenérské kariéře jsem prošel řadou klubů a získal i nějaké úspěchy. Na tehdejší Staré Město, jak klubu stále říkám, však zapomenout nemohu. Byl jsem na začátku své trenérské dráhy a cítil jsem, že jsem u zrodu něčeho, co bude mít kvalitu i tradici,“ připomněl své začátky na Širůchu Komňacký.

Spolu s ním se jedním z prvním z majitelů šály stal také Libor Soldán, který v roce 2000 navlékal při postupu do ligy na rukáv dresu kapitánskou pásku.

„V kariéře jsem zažil čtyři postupy do ligy, ale ten se Synotem byl nejkrásnější. Byli jsme tehdy neskutečná parta a fungovalo všechno. Od vedení přes trenéry, kabinu až po jednotlivé hráče… Navíc jsem na Slovácku našel i životní partnerku a usadil se tady natrvalo,“ přidal svoje vyznání Slovácku současný trenér Jiskry Staré Město.

Na pódiu pod fanouškovským transparentem čestného prezidenta 1.FC Slovácko Miroslava Valenty seniora se pak vystřídala řada bývalých hráčů. Na historická vzájemná derby klubů z obou břehů Moravy zavzpomínali třeba Jiří Kraml nebo Jiří Flašar.

Ppzvání organizátorů ale také přijali Michal Meduna, Vladimír Malár, Jiří Vojtěšek, Miroslav Ondrůšek, Lubomír Blaha, Libor Bužek, Petr Drobisz, Jiří Kowalík, Veliče Šumulikoski, Pavel Němčický, Tomáš Vajda a spousta dalších.