Slovanu ve druhé půli došel dech a prohrál 2:7. Oba góly hostů vstřelil šestačtyřicetiletý útočník Radek Kotyza, který se tak rozloučil se svou kariérou. „Jsem rád, že jsme se ještě jednou sešli,“ řekl. O výsledek šlo ale až na druhém místě. Hlavní byla záchrana klubu.

Nemají kde hrát

Situace Slovanu není záviděníhodná. Nejstarší oddíl na Karvinsku a Ostravsku, který letos slaví 110 let své existence, totiž nemá kde hrát domácí zápasy, a tak už dva roky neodehrál žádné soutěžní utkání. „Nemůžeme fungovat, protože naše hřiště není kvůli výskytu metanu provozuschopné. Je tam zákaz vstupu a řeší se to už deset let,“ vysvětlil tajemník oddílu Petr Bernatík.

Funkcionáři Slovanu by chtěli klub zachránit.Zdroj: Petr Sobol

Slovan hrál ještě před dvěma lety I.B třídu, domácí stánek ale neměl. A tak působil v Albrechticích, Petřvaldě či právě na Žofince. „Ale hráče už nebavilo, když se stěhovali z místa na místo. Proto jsme se potom už nikam nepřihlásili,“ objasnil Bernatík. „Kvůli tomu jsme neměli ani žáky, což přinášelo další problémy,“ dodal.

Změní se něco?

Na nedělní derby se Slovanu povedlo poskládat tým z hráčů, kteří v týmu působili dříve. Nejstaršímu Vlastislavu Puchelovi přitom bylo už 48 let. „Kluci jsou na dovolených, už netrénují a chybí jim kondička. Ale přišli z nostalgie,“ přiznal Bernatík, jenž věří, že kdyby Slovan obnovil svou pravidelnou činnost, tak by bylo s kým hrát. „Nějaký základ kluků by byl, přidali by se i mladší,“ uvedl.

Rozhodčí. Ilustrační fotografie.
Kluby čeká finanční úleva. Nebudou muset platit za rozhodčí

Ovšem zda a jak Slovan bude pokračovat, to teď nikdo neví. „Chtěli bychom, aby oddíl nezanikl. Ale musíme zprovoznit areál,“ vrací se tajemník oddílu k hlavním problému. Jenže už řadu let nedošlo k žádnému posunu.

Petr Sobol

Fotbalistky Slovanu Liberec.
Liberecká kanonáda. Hráčky Slovanu nastřílely soupeřkám patnáct gólů