„První přišel na trénink Stan. Jmenuje se Stanislav, my mu říkáme Stan. Přivedl ho otec, to jsme ještě trénovali v hale. Je to tak tři týdny. Zhruba před čtrnácti dny přišli další dva kluci, to už jsme trénovali na hřišti. Za žáky trénují tři kluci a jeden je v přípravce. Mají snahu se učit. Schází jim kopací techniky, ale důležité je, že je fotbal baví,“ hodnotil nové svěřence trenér Richard Dominik a ještě dodal důležitou věc.

„U dětí rychle roste noha, tak je naši kluci vybavili kopačkami, z kterých už vyrostli. Vím, že je přinesli třeba Maty Havlík, Matyáš Dřinka a další kluci. Domlouváme se všelijak, ti starší umí trochu anglicky.“

Trénink lhotské přípravky pozorně sledovala maminka dvanáctiletého Vadima, Táňa Moroko. Do Ostrožské Lhoty se dostala s dětmi po pětidenní cestě ze severovýchodního ukrajinského města Sumy, které leží asi devadesát kilometrů od ruských hranic.

Fotbalisté Prakšic (modré dresy) porazili Babice i podruhé v sezoně.
OP: Bílovice po hattricku Lukašíka vyškolily Havřice, Prakšice odskočily Strání

„Do Lhoty jsme přijeli šestnáctého března, další týden už byli kluci na tréninku. U nás hráli jenom ve škole, žádnou soutěž,“ prozradila Táňa Moroko.

To potvrdila i nová posila lhotských žáků Stan Popadinec. „U nás jsme hráli něco jako pouliční turnaj, nikde jsem žádnou soutěž nehrál. O prázdninách jsem hrával za pouliční klub, který se jmenuje Barsa,“povídá fanoušek Manchesteru City a Dynama Kyjev.

Ukrajinští fotbalisté se ovšem budou muset ve svém novém klubu zaregistrovat přímo u mezinárodní fotbalové federace FIFA. Ta požaduje doklad totožnosti hráče, doklad o místě pobytu a další dokumenty, které jsou potřeba zaslat v anglickém jazyce. „Víme o tom. Počítáte s tím, že kluky u nás zaregistrujeme,“ povídá na závěr trenér lhotských žáků Richard Dominik.