Kde hrají či trénují bývalí ligoví fotbalisté?
MSFL:
Bronislav Červenka (Kroměříž, trenér), Václav Ondřejka, Petr Zapalač, Pavel Simr (Otrokovice)
DIVIZE: Lukáš Motal, Zdeněk Konečník (Skaštice), Petr Švach (Slavičín), Petr Slončík (Slavičín, trenér), David Čep (Holešov)
KRAJSKÝ PŘEBOR: Jan Jelínek, David Hubáček (FK Luhačovice), Lukáš Pazdera (Luhačovice, trenér), Lukáš Železník, Roman Dobeš (Slušovice), Petr Filipský (Boršice), Aleš Urbánek (Nevšová), Jaroslav Laciga (Napajedla), Martin Kolář (Brumov, trenér)
I. A TŘÍDA: Milan Baroš (Vigantice), Bronislav Červenka (Újezdec), Ondřej Čtvrtníček (Nedachlebice, trenér), Pavel Němčický (trenér), Veliče Šumulikoski, Petr Drobisz, Jiří Perůtka (všichni Osvětimany), Pavel Barcuch (Nivnice, trenér), Jiří Vojtěšek (Hluk, trenér)
I. B TŘÍDA: Tomáš Janíček, Tomáš Dujka (Veselá), Petr Novosad (Prlov), Jiří Kowalík (Ořechov), Václav Činčala (Vlčnov, trenér), Jan Zakopal (Polešovice), Miroslav Hlahůlek (Polešovice, trenér), Martin Bača (Velký Ořechov), Michal Gottwald (Louky)
OKRESNÍ SOUTĚŽE: Dušan Melichárek (Velehrad), Radim Palčík (Kněžpole, trenér), Milan Válek (Babice), Ľuboš Perniš (Poteč), Pavel Elšík (Štípa), Petr Chýla (Lubná), Roman Leitner (Horní Slavkov, trenér), Michal Ordoš (Počenice-Tečovice)

Dlouhé pětiměsíční čekání je u konce, zimní přestávka je minulostí, fotbalové jaro o víkendu startuje.

Zatímco třetiligové celky už mají za sebou tři kola, většinu mužstev od divize dolů čeká soutěžní premiéra.

Natěšení fanoušci se těší nejen na své oblíbené borce, ale především známé tváře, někdejší profesionály, kteří v minulosti bojovali v nejvyšší české lize o tituly, hráli evropské poháry či nosili reprezentační dres a prosadili se i v zahraniční.

Největší hvězdou v kraji dál zůstává Milan Baroš. Slavnější jméno v soutěžích na Zlínsku nenajdete.

Legendární útočník po návratu do Vigantic pořád baví spoluhráče i fanoušky, ve čtyřiceti letech trápí soupeře v I. A třídě skupiny A.

A byť skoro celý podzim bojoval se svalovými zraněními, v deseti zápasech zaznamenal slušných pět branek. „Milan v žádném utkání nikdy nebyl úplně zdravý. Když ale nastoupil, výkon ostatních hráčů a jejich sebevědomí šlo nahoru. Týmu dodává kvalitu a zkušenost,“ vyzdvihuje trenér a předseda klubu z Vigantic Pavel Šturala.

I když se zdravotní problémy kumulovaly a svalových problémů na Barošově těle přibývalo, vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem v roce 2005 a historicky druhý nejlepší střelec českého národního týmu se obětoval pro mančaft a častokrát nastoupil se zapřením.

„On by chtěl hrát pořád, ale prostě to nejde,“ ví dobře Šturala.

„Musel se hlídat i na předzápasovém tréninku, na což nebyl zvyklý. Když ale nastoupil, dokázal zápas svými góly či asistencemi rozhodnout,“ oceňuje.

Modrá hvězda i díky Barošovi září dál. Po podzimu je pátá s pětibodovou ztrátou na vedoucí Francovu Lhotu, takže na jaře může zaútočit ze zadních pozic na vítězství v soutěži i postup do krajského přeboru.

Ve druhé skupině B dominují Osvětimany. Tým, jemuž šéfuje hradní kancléř Vratislav Mynář, na podzim neztratil ani bod.

Při pohledu na soupisku je jasné, proč.

Osvětimany táhnou bývalý kapitán reprezentace Severní Makedonie Veliče Šumulikoski společně s dalším ex-ligovým záložníkem Jiřím Perůtkou.

„Fotbal mě pořád ještě baví. Nejsem frajer, který si bude něco vymýšlet. Pokud jsem zdravý, chci ještě hrávat,“ říká sportovní manažer prvoligového Slovácka.

Osvětimany vede další bývalá opora Synotu Pavel Němčický, který na poslední podzimní utkání zlákal i kamaráda, známého gólmana Petra Drobisze. „Občas se do brány podívám, ale o udržování bych nemluvil,“ říká někdejší ligový borec, jenž v nejvyšší soutěži strávil patnáct sezon a celkem odchytal 289 utkání.

„Jak člověk stárne, tělo si na ten každodenní rytmus odvyká. Sám to pociťuji, když se třeba jenom na dvacet mnut zapojím do nějakého jednoduchého cvičení. Tělo na zátěž není nachystané,“ vysvětluje.

Drobisz ale stejně jako třeba polešovický Jan Zakopal navléká dres už jenom výjimečně. „Být na mě, tak už bych ho vůbec nehrál. Vždyť mi letos bude pětačtyřicet let,“ upozorňuje bývalý obránce Sparty či Plzně.

„Ale není to o tom, že by člověk fotbal neměl rád, ale tělo už se ozývá, stárne. Navíc mám hodně práce, rodinu. Polešovice navíc leží od Zlína trošku dál, takže když tam jedu na zápas, strávím tím celý jeden ze dvou volných víkendových dnů,“ vysvětluje.

Takový Bronislav Červenka ale stále patří ke stěžejním hráčům Újezdce, přitom hlavně trénuje třetiligovou Kroměříž.

Podobné to má i David Hubáček. Ligový šampion s pražskou Slavií působí coby asistent trenéra Jana Jelínka v ligovém Zlíně, ale když má čas, vypomáhá Luhačovicím, které trénuje bývalý hráč Fastavu, Ostravy či Příbrami Lukáš Pazdera.

V krajském přeboru se ale fotbalových celebrit vyskytuje daleko víc.

Slušovicím pomáhají obnovit dřívější slávu Lukáš Železník s Romanem Dobešem, kapitánem Nevšové je zase Aleš Urbánek.

V Boršicích dohrává kariéru Petr Filipský, Napajedla drží Jaroslav Laciga. Brumov zase spoléhá na trenéra Martina Koláře.

Na divizi je potřeba více času, lepší fyzická kondice. Skaštice táhnou Lukáš Motal se Zdeňkem Konečníkem, ve Slavičíně stále září nestárnoucí Petr Švach, kterému šéfuje z pozice trenéra Petr Slončík.

„Kdybych ve 27 letech nemusel skončit kvůli chronickému zranění kotníku, asi se bavím fotbalem dodnes,“ přiznává s úsměvem bývalý úspěšný ligový fotbalista Slončík. „Popravdě jednodušší byla role hráče, soustředíte se jen na sebe. Nyní v pozici kouče je to hodně komplexnější práce,“ srovnává bývalou a současnou pozici Slončík.

„Z mé generace už tolik hráčů aktivně nehraje. Někteří se stejně jako já zaměřují na trénování. Fotbal pořád miluji,“ doplnil.

Holešovu má pomoct zachránit čtvrtou nejvyšší soutěž i David Čep.

Fotbalisté Brumova.
Fotbalový Brumov představil druhou zimní posilu

Spousta známých tváří působí v nejnižší krajské soutěži. První B třída vyhovuje Tomášům Janíčkovi a Dujkovi, Martinu Bačovi, Petru Novosadovi, Michalu Gottwaldovi či Jiřímu Kowalíkovi.

„Snažím se být čerstvý na zápas. Hlídám se víc než dřív. Kdybych trénoval častěji, asi by mi to spíš ublížilo,“ říká někdejší šutér Synotu, který se v sezoně 2002/2003 se šestnácti brankami stal králem ligových střelců.

Trojnásobného otce na trávníku drží i spolupráce se synem Jakubem. Tomu předává zkušenosti, životní moudra. „Mladí mají svoji hlavu, ale snažím se mu pomoct,“ líčí s úsměvem.

Už jen ze střídaček sledují počínání svých bývalých spoluhráčů či soupeřů Václav Činčala nebo Miroslav Hlahůlek.

S kamarády na žízeň a udržování se v kondici pak hrají v okresních soutěžích Dušan Melichárek, Milan Válek, Slovák Ľuboš Perniš, Pavel Elšík nebo Petr Chýla.