„To se určitě nestihne. Ale co jsem tak slyšel, tak k tomu, aby mohl být ročník uzavřený a týmy mohly postupovat či sestupovat stačí odehrát jenom tři kola. V tomto formátu by to mohlo klapnout, ale celý ročník se nedohraje,“ míní šestatřicetiletý kouč.

Na podzim plnil ve Strání funkci asistenta trenéra, když nejprve vypomáhal Slováku Eriku Samešovi, po jeho dobrovolném odchodu pak byl při ruce Janu Kameníkovi. Toho zlákala nabídka z první slovenské ligy, takže se Machala ujal mužstva z Uherskohradišťska nakonec sám.

„Mělo by to být definitivní,“ přikyvuje.

„Co mám zprávy, vedení klubu aktuálně nikoho nehledá. Asi ani není proč, když není vůbec jisté, zda se soutěže rozběhnou,“ přidává.

Pokud se situace uklidní, vládní opatření rozvolní a amatérský fotbal dostane zelenou, povede Strání do jarních odvet právě Machala. Rodák z Hluku na své svěřence dohlížel už na konci loňského roku.

„Klukům jsem pravidelně posílal individuální tréninkové plány. Po předčasně ukončeném podzimu normálně dál trénovali,“ říká.

Machala vše konzultoval s Robinem Holíkem. Krajní bek a starší bratr jabloneckého fotbalisty se dal právě na dráhu kondičního trenéra. Sleduje novinky, má přehled.

Ilustrační foto.
Do fotbalových voleb se hlásí rekordní počet zájemců!

„V tomto máme obrovskou výhodu. Hodně jsem jej využíval. Sestavoval silovou část tréninků, řešil jsem s ním i další věci,“ prozrazuje Machala.

Hráčům dal volno až na konci prosince. Zimní příprava měla začít 4. ledna. První trénink v Kunovicích byl samozřejmě zrušený. Nyní se fotbalisté Strání zase připravují individuálně.

„Kluci to poctivě plní. Výsledky mi posílají na mobil přes WhatsApp,“ hlásí spokojeně.

Počítá s tím, že až se celorepublikové skóre protiepidemického systému vrátí do čtvrtého stupně, začnou na moravsko-slovenském pomezí trénovat alespoň v menších skupinkách.

„Ať se soutěž rozběhne nebo ne, chceme mít hráče nachystané,“ pronesl.

I přes nejasnou budoucnost shání vedení klubu posily. S jedním třetiligovým hráčem už je domluvené, zbývá dohodnout se s jeho mateřským oddílem.

„Jelikož to nemusí dopadnout, jméno ještě neprozradím. Ale je to hráč z regionu,“ přiznává s úsměvem Machala.

Jinak kádr devátého týmu divize E zůstal pohromadě. Nikdo neskončil, všichni pokračují na Zelničkách v rozdělané práci.

Mladý kouč by rád zpevnil hlavně obranu. Na stoperu se vystřídali Gardian, Čtvrtníček a Leskovjan, v některých zápasech vzadu zaskakoval univerzál Horňák, což je spíš hráč do rozehrávky a kombinace. „Potřebujeme vyztužit defenzivu, posílit střed hřiště, takže sháníme jednoho stopera,“ dodává.