„Amatérský sport se musí konečně zase rozjet,“ burcuje šéf třetiligového fotbalového klubu ČSK Uherský Brod Josef Hamšík.

Podle známého funkcionáře je nyní nejlepší doba znovu restartovat všechny soutěže. Zaplnit nejen venkovní hřiště, ale i stadiony nebo haly. „Pokud vláda není schopna předložit protiargumenty a relevantní data, měla by nechat děti sportovat,“ je přesvědčený nejen Hamšík.

Trenére fotbalistek Slovácka Petr Bláha dohlíží na své svěřenkyně.
Ženská fotbalová liga startuje na konci února. Slovácko začíná doma s Plzní

Kvůli pandemii koronaviru vláda zakázala veškeré amatérské kolektivní sportování, hrát se mohou pouze profesionální soutěže. „Současná situace je téměř neúnosná. Amatérští sportovci mají v podstatě již roční nucenou pauzu v kvalitním tréninku a soutěžních příležitostech. Nemohou podporovat vlastní imunitu. Bude velmi dlouho trvat, než se do normálního režimu sportovci vrátí,“ míní.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení dosavadního nouzového stavu, který končí v neděli. Díky tomu Hamšík cítí velkou šanci, že by se život mohl přiblížit normálnímu stavu. Pomoct by mohla krajská hygiena nebo hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Situace v regionu je nyní ohledně koronaviru příznivá. Na Zlínsku je v porovnání s ostatními kraji epidemiologická situace velmi dobrá. Nakažených i hospitalizovaných už několik týdnů ubývá, což zaregistroval také šéf fotbalistů Uherského Brodu. „Chceme, aby na toto vzali krajští radní ohled. Aby umožnili našim dětem, aby se konečně zapojili do tréninku, mohli se scházet s ostatními spoluhráči, kamarády a normálně fungovat v kolektivu,“ přeje si.

Momentálně nevidí žádný důvod, proč by tomu tak nemělo být. „Jinde ve světě se normálně trénuje a hraje, nechápu, proč zrovna my musíme být zavření doma a nic nedělat,“ diví se.

Zkušenému funkcionáři by ani nevadilo, kdyby se zápasy v nižších soutěžích hráli za přísných bezpečnostních opatření, bez diváků, jako je tomu u profesionálních sportů.

Trenér Ořechova Jaroslav Hastík dříve působil jako generální manažer fotbalového Synotu.
Dozrál čas na zásadní změnu, míní Hastík. Velké naděje vkládá do voleb

Nedávno apeloval na vládu, aby se zamyslela a zrušila některá opatření proti šíření koronaviru, která považuje za nesmyslná a v rozporu se zdravým rozumem, také bývalý kouč Zlína a Slovácka Pavel Hoftych. Také Hamšíkovi vadí, že přísná omezení jsou namířena na všechny věkové skupiny bez rozdílu.

Minulý týden se protestní akce proti uzavření škol a sportovišť konala v Uherském Ostrohu a Uherském Hradišti. Na obou místech si lidé mohli zacvičit a podepsat petici.

Akce nesla název Pusťte děti do škol a na sportoviště a měla formu třicet minut dlouhé lekce. Během tří dnů proběhla v deseti městech po celé republice. Poslední z protestních cvičení se uskutečnilo ve čtvrtek 11. února v Praze a petiční archy organizátoři poté předali na úřadu vlády poslanci Marianu Jurečkovi.


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...