Jaký máte letos rozpočet na LFŠ a jaké zdroje k jeho pokrytí? Máte krizový plán v případě, že by naplánované zisky byly menší? A kolik lidí sedí v tom nejužším štábu a jaké mají kvalifikace pro tu práci a jaké pravomoce? Konkrétně, prosím (filmová divačka)

Letošní rozpočet se pohybuje okolo 12 mil. Kč. Mezi partnery jsou jak společnosti RWE a Synot Tip, dále filmovku tradičně podporují Státní fond pro podporu a rozvoj České kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, Médiadesk a Visegrad fund. A samozřejmě město Uherské Hradiště a Zlínský kraj. Neměli bychom ale zapomínat také na mediální partnery a partnery, kteří se na filmovce nepodílejí finančně, ale materiálně. Krizový plán aktualizujeme několkrát do měsíce, ale samozřejmě počítáme s tím, že musíme udělat maximum proto, aby k němu nemuselo dojít. V nejužším štábu sedí zhruba 20 lidí. Příprava filmovky je složitý proces, lidé jsou vybíraní na základě zkušeností nebo doporučení a pravomoce jsou uspořádány jako v každé větší organizaci. Ekonomický chod má na starosti zkušená ekonomka, na některé pozice ovšem neexistuje adekvátní vzdělání (dramaturg, vedoucí štábu, guestservice).


Myslíte si že Hradiště má na to aby takovou akci ukočírovalo organizačně i finančně? Ne všichni občané jsou vstřícně nakloněni pořádání LFŠ, protože vidí hlavně ty zápory - kravál do ranních hodin, zaneřáděné město, krádeže… Takové promítání na náměstí nemůže nikoho uspokojit, člověk nejen že špatně vidí, nic z filmu neslyší, zato dobře slyší halekání popíjecích part okolo. (pamětník

Jestli má Hradiště na to, aby filmovku ukočírovalo, si musí odpovědět jak obyvatelé města, zástupci města tak podnikatelé, kteří provozují služby (nejen) pro účastníky LFŠ. Negativní jevy spojené s tak velkou akcí se nikdy nepodaří odstranit úplně, ale měli bychom mít na vědomí, že LFŠ přináší městu renomé v rámci celé České republiky. Je potom potřeba zvážit, jestli se tato reputace vyrovná problémům o kterých píšete. Obyvatelé Uherského Hradiště, kteří se na LFŠ akreditují, chodí do kina a na doprovodný program většinou vnímají celou akci z jiné perspektivy a dokazují, že filmovka není pouze přehlídkou pro diváky odjinud.

Dobrý den. Zajímalo by mě kolik dní a nocí usilovné práce příprava festivalu zabere? Kolik se na přípravě podílí lidí? Jaké všechny funkce jsou potřeba?
(Mirek S.)

Dny a noci lze za celý rok těžko spočítat, ale intenzivní každodenní práce probíhá v průběhu celého roku. Plán programu se připravuje ještě před zahájením předchozího ročníku, konkrétní návrhy hostů, cyklů a témat se rozpracováváji po skončení LFŠ na další ročník. Přípravu má celoročně na starosti zhruba 10 lidí, od března k nim přibývají další lidé (guestservice, koordinátoři programů techniky a členové štábu) ve výsledku se na průběhu LFŠ podílí až 150 lidí. Mezi práce které nejsou vidět na první pohled patří například koordinátor úvodů, editor webových stránek nebo správce informačního systému (databáze filmů, hostů, účastníků a akreditace).

Dobrý den. Jaký je váš sen o tom, jak by měla vypadat ideální letní filmová škola budoucnosti? (jarda)

Ideálem LFŠ budoucnosti je dostatečný počet kvalitně vybavených kinosálů, vstřícní hosté kteří do Uh. Hradiště přijedou bez nároku na honorář a hvězdných manýrů a také dlouhodobý zájem diváků. Byl bych také rád kdyby se na spolupráci na programu intenzivněji podíleli odborníci z Čech i zahraničí a také instituce především filmové archívy. A vedle toho určitě i trvalý zájem a podpora partnerů a sponzorů.

Pro přechod na celý ON-LINE rozhovor klikněte ZDE