Řekli jsme si, že se podíváme na kinematografii z jiné stránky, než je obvykle zvykem, řekla dnes ČTK ředitelka sekce audiovizuálních sbírek NFA Anna Batistová.

V popředí zájmu sekce tak není autor či estetický celek, ale technika a kinematografický materiál. „Na rozdíl od barevných širokoúhlých filmů ty černobílé kreativně pracují s prostorem, se širokým plátnem. Máme najednou téměř dvojnásobnou šířku plátna proti tradičnímu formátu a tento prostor je nějakým způsobem potřeba využít," uvedla Batistová. NFA pro LFŠ vybíral snímky, které tento širokoúhlý formát využívají specifickým způsobem.

„Jsou tam filmy jako Údolí včel, který využívá velké detaily a někdy naprosto vyprázdněné plátno. Podobně je na tom třeba snímek Dita Saxová, který je velmi statický a přitom vytváří téměř neuvěřitelné kompozice. Film Noc nevěsty byl zase kritizován pro širokoúhlou kameru a až nefilmové ztvárnění prostoru, statických obrazů, které působí jako umělecké fotografie, které prý byly silnější než samotný příběh," doplnila Batistová.

V počátcích byl podle ní širokoúhlý formát využíván pro natáčení populárních filmů, prvním byl československo-francouzský snímek V proudech na konci 50. let. V 60. letech začal být ale formát používán i pro jiné typy snímků, například film Ztracená tvář, který byl ve své době označován jako horror. Širokoúhlý formát ale používali i tvůrci intimních, niterných filmů, které předávaly vzkaz autora. Asi nejžánrovějším je vědecko-fantastický film Ikarie XB1, který bude promítán ve čtvrtek v letním kině ve Smetanových sadech.

V pátek mohou lidé vidět snímek Štěpána Skalského Cesta hlubokým lesem a večer ve stejný den v letním kině na Masarykově náměstí i slavný film Františka Vláčila Údolí včel. „Lidé je znají jen z televize v oříznuté podobě. Ale přece jenom, vidět širokoúhlý film je třeba vidět na velkém plátně, jinak snímek nevyzní a není vidět vše, co tvůrci chtěli ukázat," řekla Batistová.

Filmový archiv by podle ní rád ve spolupráci s LFŠ pokračoval i v příštím roce. „Stála bych o to, aby dramaturgie byla podobně jako letos netradiční. Bylo by vtipné udělat třeba barevná padesátá," dodala.