„Festival už nebude zastřešovat jedno shrnující téma, pod které se dá zařadit prakticky cokoliv, ale rozdělili jsme jej do přehledných cyklů,“ vysvětlil umělecký ředitel letní filmové školy Pavel Bednařík.

Mezi divácky neatraktivnější programy má podle odhadů organizátorů patřit cyklus Film a magie. „Své snímky představí Juraj Jakubisko i Jan Švankmajer. Ten navíc bude mít na filmovce i výstavu svých výtvarných děl, které vytvořil spolu se svou ženou Evou,“ podotkla mluvčí filmovky Lenka Zemánková.

Na letošní ročník Letní filmové školy přijede také méně návštěvníků. Alespoň to odhaduje předseda Asociace českých filmových klubů Petr Korč. „Naším cílem je totiž filmovou zkvalitnit. Takový počet návštěvníků, který v minulých letech zaplavoval Hradiště, už byl sociálně neúnosný. Pozveme zejména méně hostů,“ vysvětlil Korč s tím, že z loňských patnácti set hostů jich letos na Slovácko přijede jen pětistovka. „Zveme totiž jen ty, kteří s programem filmovou mají skutečně něco společného,“ zdůraznil Korč.

Mezi ty nejatraktivnější patří baskický režisér Julio Medem, či jeden z nejoceňovanějších tvůrců blízkého východu Amos Gitai. Přijede však také Pavel Kohout nebo Veit Helmer.

Letní filmová škola se uskuteční v termínu od 25. července do 3. srpna. K dnešnímu dni už je 2 500 akreditovaných zájemců. Na programu bude 180 celovečerních, 45 středometrážních a 160 krátkometráž­ních snímků. Promítat se bude na 9 místech, doprovodný program se uskuteční ještě v dalších osmi lokalitách.

Vše o LFŠ 2007 si můžete přečíst ZDE