A to zcela zdarma. Všechny koncerty v rámci Letní filmové školy se totiž budou konat poprvé v její historii na pódiu na Masarykově náměstí, a tudíž budou volně přístupné.

„Prvním koncertem je jazzové vystoupení, na kterém se představí PETER LIPA BAND, Dan Bárta a Trio Roberta Balzara a Michal Motýľ TENTET," uvedl Jan Dudek, který je vedoucím produkce Jazz Weekendu, jehož začátek bude propojen právě s Letní filmovou školou. Dále v průběhu festivalu na Masarykově náměstí vystoupí osobnosti hudebního světa, jako je například Jana Kirschner, Bratři Orffové, Ivan Hlas, Yvonne Sanchez či kapely DVA, Priessnitz, Zrní a mnoho dalších. „Jsem rád, že se můžu jít volně podívat na různé kapely a zpěváky. Na filmovou chodím každý rok a toto je příjemné ozvláštnění," pochválil tah organizátorů Marek Klučka.

Zda budou koncerty zdarma i v následujících letech, není jasné. „Vždy přizpůsobujeme program jednotlivých ročníků podle toho, kolik máme finančních prostředků," vysvětlila marketingová ředitelka festivalu Eva Blažková. „Protože letos Letní filmová škola slaví čtyřicáté narozeniny, rozhodli jsme se všechny koncerty uspořádat na náměstí, aby je měli možnost poslechnout všichni, kdo chtějí," dodala.

Uherskohradišťští budou mít levnější vstupenky

Dominantou „filmovky" jsou samozřejmě projekce několika desítek filmů. Veřejnosti jsou již tradičně volně přístupná promítání na Masarykově náměstí a ve Smetanových sadech, na ta zbylá je potřeba si koupit vstupenku. Obyvatelé Uherského Hradiště však mají výhodu, do 24. července si budou moci pořídit jednodenní akreditaci za zvýhodněnou cenu. „Vstupenka platná na všechna festivalová filmová představení v daný den bude pro uherskohradišťské levnější o sto korun," řekla Blažková.

Filmoví nadšenci se mohou těšit na mnoho atraktivních snímků, mezi ně patří třeba kultovní snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí, britské sci-fi 2001:Vesmírná odysea, klasika Carmen či naopak nejnovější film Petra Greenawaye Goltzius. Letní filmová škola se také stane dějištěm jedné z projekcí koncepce Cinema Royal, která uvádí oblíbené kultovní filmy ve stylovém prostředí. Přesné místo tohoto ojedinělého způsobu promítání zatím organizátoři nechtějí prozradit. „Objevili jsme v Uherském Hradišti lokalitu, na kterou zatím žádná noha návštěvníka Letní filmové školy nevstoupila. O povolení jsme museli žádat na nejvyšších místech," řekl pouze Jiří Šebesta za Cinema Royal.

Z dalšího přehršle zajímavostí se návštěvníci mohou těšit třeba na projekci němých filmů doplněných o dobový program. „Němé filmy bude provázet jak živá hudba, tak vypravěč s ukazovátkem, který bude vysvětlovat a komentovat děj. Chybět nebudou ani zvukové efekty a umělecká vystoupení pro zpestření programu," popsala exkurzi do historie kinematografie mluvčí filmové školy Eva Blažková.

Letošní „filmovka" chystá velkou porci zážitků

Doprovodný program nabídne i divadelní představení ve Smetanových sadech v divadelním stanu, hosté Letní filmové školy poprvé budou moci zhlédnout také vystoupení a promítání jednoho z nejlepších tuzemských divadel. Dejvické divadlo během tří dnů nabídne projekci dvěma Českými lvy oceněné hry Karamazovi, představení Ucpanej systém, maratón seriálu Čtvrtá hvězda, tragikomedii Acid House, Díry u Hanušovic, Dům a Muž z Londýna.

Nedají se nezmínit výstavy, kterými si návštěvníci budou moci festival zpestřit. „Veřejnosti bude představena dosud neznámá tvorba zakladatele české moderní fotografie a filmu Alexandra Hackenschmieda, která zaplní spodní patro galerie Slováckého muzea," uvedla Eva Blažková. K příležitosti jubilejního ročníku budou dvě výstavy věnované samotné filmové škole, jejímu vzniku a fotografiím zobrazující příznačnou atmosféru „filmovky". Obrácení k současné situaci přinese expozice Tak to začalo – Fotografie z Ukrajiny očima tří fotografů umístěná v Redutě.

Třešničkou na dortu k letošnímu bohatému programu jsou významní hosté, kteří centrum Slovácka přijedou navštívit. Mezi nejvýznačnější persóny patří velikán světového filmu Peter Greenaway. „K vidění bude výběr z jeho dosavadní tvorby, výstava kreseb k připravovanému filmu a také multimediální přednáška o smrti filmu a nových možnostech kinematografie," uvedla činnosti britského režiséra na filmové škole Blažková. Mezi další hosty mimo jiné patří osobnost amerického nezávislého filmu Todd Solondz, mladý britský režisér Sean Ellis a syn Hackenschmieda Tino Hammid, který představí otcovu tvorbu. 

Autor: Andrea Gabrielová