Mladá žena, která na olomoucké Univerzitě Palackého vystudovala filmovou vědu a nyní působí jako redaktorka měsíčníku Svět filmu, se na slovácký svátek kinematografie vždy těší. „Tentokrát jsem zvědavá na klasickou Hollywoodskou produkci, snímky s živou hudbou a blok Polský historický film, který připravoval můj kamarád," dodává.

Promítačky jsou nachystány, plátna natáhnuta. Více než týdenní filmový maraton – Letní filmová škola (LFŠ) – může dnes v Uherském Hradišti začít. Devětatřicátý ročník kinematografického festivalu ozdobí účast portugalského režiséra Pedra Costy, jeho českého kolegy Jana Kačera, herců Josefa Abrháma, Pavla Landovského a dalších osobností. Jednou z nejočekávanějších událostí má být uvedení legendárního snímku Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného v digitálně restaurované podobě za autorovy přítomnosti.

Loni filmovku navštívilo něco málo přes pět tisíc akreditovaných účastníků. Velmi podobné číslo její organizátoři očekávají i tentokrát. „Aktuální číslo činí 2740 akredito­vaných. To je téměř na člověka stejně jako v tuto dobu loni," informovala mluvčí LFŠ Eva Blažková.

V zákulisí festivalu vrcholí přípravy na večerní slavnostní zahájení. Včera se v Hradišti sešel celý široký štáb a po celý den se scházel na organizačních schůzkách. V pohotovosti jsou také provozovatelé restaurací a kaváren, pro něž je filmovka dobrou příležitostí k výdělku. „Očekáváme zvýšenou návštěvnost. Určitě budeme mívat otevřenou do půlnoci, pak podle obsazenosti," podotkla servírka v hradišťské kavárně Kovak Gabriela Farouk.

Na rušnější život ve městě dohlídne posílený sbor strážníků. „Navýšíme počet hlídek vždy minimálně o jednu. Zaměříme se především na veškerý veřejný pořádek a nenalévání alkoholu mladistvým," konstatoval náčelník uherskohradišťské městské policie Vlastimil Pauřík.

Vzhledem ke zkušenostem z minulých let je podle něj nejčastějším přestupkem v době trvání filmovky rušení nočního klidu. „Město nedávno přijalo vyhlášku o pořádání kulturních akcí, která pamatuje i na čas ukončení produkce. Ta je v případě letních kin při LFŠ stanovena na dvě hodiny ráno. Budeme se snažit o to, aby ji organizátoři striktně dodržovali," doplnil Vlastimil Pauřík.

Volnější režim však bude platit v otázce pití alkoholu. Na Letní filmovou školu se vztahuje výjimka ve vyhlášce o zákazu konzumace alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích. Lidé tedy ode dneška mohou ve městě popíjet, kde se jim zlíbí.