„Krajští kriminalisté ukončili prověřování případu odložením. Posudky znalců i vyšetřovací pokus hovořily jednoznačně,“ potvrdila Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Policie ČR.

Ženu bez známek života nalezl 6. července před jedenáctou večer na louce v blízkosti rybníka u Klokočné, místní části obce Vranov u Čerčan, její přítel, kynolog s licencí pro výcvik psů. Právě on také kontaktoval policisty. Ti hned zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zvlášť závažného zločinu vraždy, neboť nebylo pochyb o tom, že zranění, která měla žena na svém těle, si nemohla způsobit sama.

Petra N. přivedla do plzeňské soudní síně eskorta z vazby.
Pistole u hlavy, výhrůžky smrtí. Žena kvůli bývalému příteli prožila peklo

Právě to se také rozkřiklo v okolí a to vyvolalo velké pozdvižení a vzhledem k tomu, že veřejnost neměla dostatek relevantních informací, „rozjela“ začaly velké spekulace. Některé ženy se dokonce bály chodit samy ven, protože se šeptandou nesly zvěsti, že ženu zavraždil neznámý muž.

Nic z toho se při vyšetřování, v rámci kterého prováděli kriminalisté nespočet úkonů trestního řízení důležitých k objasnění případu, tedy dopadení osoby, která tímto způsobem ženě ublížila a zjištění i mechanismu zranění, nepotvrdilo.

„Kromě výzev směrem k veřejnosti ohledně možného pohybu osob v lokalitě, kde se žena nacházela, probíhaly i další úkony. Byla nařízena soudní pitva, přizváni soudní znalci z několika vědních oborů a v rámci prověřování prováděli kriminalisté i vyšetřovací pokus, jak ke zraněním mohlo dojít,“ popsala práci na případu mluvčí.

Zdněk Macek míří za doprovodu vězeňské stráže do soudní síně v Brně.
Kauza lichváře Macka z Jihlavy pokračuje. Vrchní soud mu trest za podvody zrušil

Od počátku také kriminalisté prověřovali, jak ke zraněním, kterých měla žena zejména na rukách a nohách skutečně velké množství, mohlo dojít. Z výpovědí svědků věděli, že se žena pohybovala ve společnosti většího psa – německého ovčáka. Jejich hypotéza tak směřovala právě k němu, tedy že ženu mohl napadnout a takto fatálně zranit právě pes.

Škrábance a kousance 

Policisté také prověřovali, zda ženu se psem nedoprovázela ještě další osoba. Takovou skutečnost však nezjistili. Svědci viděli jen ženu a velkého německého ovčáckého psa.

„Z tohoto důvodu přibrali kriminalisté k vyšetřování soudního znalce z oboru zemědělství – odvětví kynologie. Provedli také vyšetřovací pokus, při němž v uměle vytvořených a obměňovaných podmínkách prověřovali nebo upřesňovali skutečnosti zjištěné při vyšetřování. Díky tomu také zajistili srovnávací materiál, který vznikl po zakousnutí psa do vepřové kůže,“ sdělila Vlasta Suchánková s tím, že tento materiál byl následně předložen i znalcům, kteří prováděli pitvu ženy.

Způsobená škoda na majetku firmy
Na výplatu čekal marně. Muž proto podpálil auto svého bývalého šéfa

Srovnání totiž jednoznačně potvrdila, že škrábance na těle ženy způsobil pes drápy na předních nohou a nespočet zranění na jejím těle vznikla pokousáním. „V ušních boltcích zvířete byla při stěrech zajištěna krev, u níž bylo po stanovení profilu DNA zjištěno, že se jedná o totožné DNA se zemřelou ženou,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté zjistili, že žena si k rybníku, kde se chtěla vykoupat, vzala s sebou i psa svého přítele, kterému po cestě házela aport. Proč ale zvíře nakonec ženu napadlo a způsobilo jí velké množství zranění, která pro ni byla smrtelná, se zjistit nepodařilo.

Vzhledem k tomuto, že u rybníka v Kolokočné nevraždil člověk, ale pes, tento výjimečný případ kriminalisté odložili s tím, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu.