Slovenka podle obžaloby 23. července 2017 v koupelně bytu v Plzni porodila života plně schopného chlapečka. „Následně přesně nezjištěným způsobem působila vysloveně hrubým zevním násilím proti hlavičce novorozence v úmyslu jej usmrtit, poté jej zabalila do povlečení a dala do připraveného igelitového pytle v úmyslu pytel s novorozencem posléze vyhodit do kontejneru poblíž domu, kde bydlela, avšak v koupelně ji vyrušila její matka,“ popsala v obžalobě státní zástupkyně Věra Brázdová.

Jana F. matku požádala, aby novorozence, který ještě jevil známky života, převezla do babyboxu. Žena, která soudu řekla, že její dcera se chovala chladně a dítě ji vůbec nezajímalo, tam miminko skutečně odvezla. Chlapeček ale druhý den v nemocnici na následky vážných zranění zemřel.

Jana F. opakovaně popřela, že by chtěla syna usmrtit. Přiznala, že tajila těhotenství i že si dítě nepřála, neboť již jedno měla, ale zabít ho prý nechtěla. Měla údajně v úmyslu se ho zbavit tím, že ho předá jiné ženě, dá ho k adopci či do babyboxu.

Slovenka Jana F. (25).
Za vraždu miminka půjde žena zřejmě opět za mříže, podle znalců dítě zabila

Krajský soud v Plzni ji v dubnu 2018 odsoudil k sedmnácti letům vězení a Vrchní soud v Praze následně verdikt potvrdil. Žena si však podala dovolání k Nejvyššímu soudu a ten vrátil případ zpět do Plzně.

Žena byla zároveň v lednu 2019 propuštěna z vězení. Na svobodě strávila přes tři roky, než se dočkala nového rozsudku. Dlouho se totiž čekalo na klíčový ústavní revizní posudek z oboru zdravotnictví. Ten obžalované ale nenahrál. Odborníci došli k závěru, že nešlo o překotný porod, ale o porod pouze předčasný, při němž se žena chovala racionálně, nebyla nijak rozrušená. Pupečník přerušila až s odstupem několika minut. „Komise jednoznačně vyloučila, že by poranění dítěte bylo způsobeno při porodu,“ řekl soudu profesor Zdeněk Hájek. Odmítl i tvrzení, že dítě spadlo na podlahu z výšky cca 70 cm. Podle znalců Slovenka musela rodit v podřepu a při tom by dítě spadlo z výšky cca 35 cm a nemohlo by utrpět tak fatální zranění. Mělo totiž poraněnou i spodinu lebeční, což je nejtvrdší místo na lebce. Hájek také připomněl, že si Jana F. dítě nepřála, mimo jiné proto, že ho nečekala s přítelem, ale jiným mužem.

Z místa tragické dopravní nehody u Manětína.
Kdo uhořel v autě u Manětína, ukáže až soudní pitva

Státní zástupkyně požadovala pro Janu F. stejný trest jako v dubnu 2018. Obžalovaná se podle ní chtěla dítěte zbavit, přičemž použila hrubé násilí v úmyslu jej usmrtit, ale byla vyrušena matkou. Naopak obhajoba žádala zproštění obžaloby. Senát v čele se soudcem Tomášem Boučkem vynesl stejný verdikt jako v roce 2018 – sedmnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Obžalovaná byla jediná, která měla motivaci se nechtěného dítěte zbavit,“ vysvětlil Bouček s tím, že bylo jednoznačně vyloučeno, že by dítěti ublížil někdo jiný než Jana F., např. nemocniční personál. Nemohlo jít ani o špatnou manipulaci s miminkem či nešťastnou náhodu. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu, obžalovaná podala odvolání. Případ se tak vrátí k Vrchnímu soudu v Praze.