„Celý váš život je poznamenán tím, jakou máte osobnost a intelekt. Musí se o vás někdo starat, a to vám vyhovuje,“ řekla při rozsudku soudkyně Anna Sobotková. „Miminko se hlásilo o svůj život na tomto světě. A jen díky zachráncům přežilo. Proto jsme nešli pod spodní hranici trestní sazby,“ upozornila Sobotková s tím, že ve výkonu trestu by se žena mohla naučit řádu.

Veronika M. stála před soudem za pokus o vraždu děťátka, které v lednu potají porodila ve sklepě domu, zatímco partner a další dvě děti spali v bytě. Po porodu novorozeně vyhodila do kontejneru. V tu noc se venkovní teplota pohybovala kolem 0 stupňů.

Psali jsme včera z líčení:

Soud s matkou, jež odložila novorozence do popelnice, pokračuje v úterý druhým dnem
Skočila pro novorozence do popelnice. Jsem přece máma, řekla si bezdomovkyně

„Poškozená nezletilá byla ohrožena na životě tím, že ji obžalovaná vhodila do kontejneru. Smrt byla odvrácena jen včasným nálezem a poskytnutím pomoci,“ sdělila státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžalovaná u soudu opakovaně tvrdila, že o svém těhotenství nevěděla, přestože již dvakrát rodila a s partnerem vychovávala dva syny. „Vypnula se mi hlava. Žiji v jiném světě,“ vypověděla.

Jak Deník již dříve informoval, holčička je zdravá a neskončila v kojeneckém ústavu:

Policisté vedou k soudu ženu, která podle všeho vyhodila své novorozeně do kontejneru. Soud rozhodoval o jejím vzetí do vazby.
Novorozená holčička vyhozená do kontejneru je zdravá, bez následků a v péči otce

Že by žena o těhotenství nevěděla, se podle soudního lékaře Jiřího Štěpána stává zcela výjimečně. „Musela cítit pohyby. U ženy, která již dvakrát porodila, si neumím představit, že to nepoznala,“ dodal.

Zmocněnec nezletilé poškozené se k soudu připojil s žádostí o náhradu nemajetkové újmy 1,5 milionu korun za duševní útrapy. Soud poškozené přiřkl náhradu škody ve výši 750 tisíc korun.

Podle důkazů byl porod bezproblémový a ženě nezpůsobil žádné trauma. „V souvislosti s porodem nenastala situace, jež by vedla k rozrušení v takové míře, která by omezovala schopnost rozlišit důsledky jejího chování,“ dodal Štěpán.

Soudní znalci Veroniku M. ohodnotili jako osobu s podprůměrnou inteligencí, nízkou vzdělaností a neochotou se rozvíjet a rozšiřovat si obzory. Její osobnost je podle odborníků emočně nestabilní a nezodpovědná. „Nároky dospělého života nezvládá,“ sdělila psycholožka Libuše Čermáková.

Vyhlášení rozsudku:

Zdroj: Nikola Remešová

Dodala, že žena byla při hospitalizaci na psychiatrii i ve vazební věznici spokojená. „Obžalovaná není schopna se postarat o sebe ani o druhé. Je plně závislá na podpoře druhých, a to jí vyhovuje,“ dodala Čermáková. Soudní lékaři s jistotou vyloučili duševní poruchu i mentální retardaci.

Podle znalců obžalovaná nebyla dlouhodobě vystavena extrémní zátěži sociálních podmínek, které by vedly k jejímu selhání, jednala s jasným záměrem zbavit se tělíčka dítěte. Soudní lékaři u obžalované nevnímali pocit viny. K novorozené holčičce si prý žádný vztah nevytvořila. „Obžalovaná nám uvedla, že je ráda, že dcera přežila. Možná by ji chtěla vidět, ale není si tím jistá,“ vypověděla Čermáková. Trojnásobná matka v době vazby prý neprojevila ani zájem o své syny.

Policisté vedou k soudu ženu, která podle všeho vyhodila své novorozeně do kontejneru. Soud rozhodoval o jejím vzetí do vazby.
VIDEO: O pohlaví se nezajímala, novorozence vyhodila do kontejneru a šla spát

Holčička přežila díky náhodě, žena z Přelouče s dalším mužem ji našli, když v sobotu 8. ledna krátce před čtvrtou hodinou ranní při procházce krajským městem náhodně prohlíželi kontejnery v lokalitě Labský palouk. „Řekla jsem si, že jsem přece máma. Svlékla jsem si bundu a čepici a skočila jsem pro ni,“ vypověděla žena, která dítě objevila a zachránila. Holčičku si přivinula k sobě a snažila se ji zahřát.

Obžalovaná žena byla i dnes u soudu přítomna, na svůj trest ale nereagovala.

Zmocněnec nezletilé poškozené se k soudu připojil s žádostí o náhradu nemajetkové újmy 1,5 milionu korun za duševní útrapy. Soud poškozené přiřkl náhradu škody ve výši 750 tisíc korun.