Střeň se šesti stovkami obyvatel sice leží uprostřed lužních lesů Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, kde by laik očekával vzduch jako na horách, jenže ten se zde právě kvůli vzrostlým listnáčům obklopujícím vesnici mnohdy nepohne.

Zejména v chladnější části roku, kdy se topí v kamnech, a ve dnech, kdy vládne inverzní charakter počasí.

„Někomu se může zdát, že zveličujeme problém, který tady snad ani nemáme, ale máme,“ poukázal starosta Střeně Jiří Nevima.

Ve Střeni není plyn a v domácnostech se topí tuhými palivy, většinou dřevem, v kombinaci s elektřinou.

„Večer, když lidé přijdou z práce domů a zatopí v kamnech, je to znát. Obec je obklopena lesy a mnohdy se tady vzduch nepohne,“ vysvětloval starosta.

Čištění studny v Olomouci - Černovíře.
Hrozí léto s cisternami? Voda v podzemí za 10 let klesla i přes metr

Žijí v CHKO a jezdí na ozdravné pobyty

Kvůli tomu, že ovzduší ve vsi obklopené lesy zejména v zimě, kdy stromy shodí listí a nepomohou filtrovat nečistoty, není bez škodlivin, dokonce jezdí místní děti se školou na ozdravné pobyty.

„Žijeme v CHKO, a jezdíme na ozdravné pobyty…,“ poznamenal Jiří Nevima.

Vrak nákladního automobilu na parkovišti v Jeremiášově ulici na olomouckém sídlišti Povel
Co s vraky v ulicích Olomouce? Odtahy může urychlit novela zákona

Pořídili meteostanici

Protože na obci jsou příznivci moderních technologií, které mohou pozitivně ovlivňovat životní prostředí, pořídila automatickou meteorologickou stanici, aby měla k dispozici přesná data o aktuálním stavu ovzduší.

Vygenerované údaje o množství prachových částic PM2,5 a PM10, které na sebe mohou vázat další škodlivé látky ohrožující lidské zdraví, také o teplotě, vlhkosti vzduchu a atmosferickém tlaku, mají lidé k dispozici prostřednictvím odkazu na webových stránkách obce.

Měřicí stanice je umístěna na fasádě budovy obecního úřadu uprostřed vesnice a každý kolemjdoucí na první pohled vidí, jestli vzduch, který právě vtahuje do plic, je v pořádku, nebo by mohl být čistější.

Pokud jsou škodliviny pod limitem, svítí na krabičce zelená dioda. V případě zhoršení situace oranžová a když hodnoty vyskočí vysoko nad limit, je zde červená.

„Chceme, aby občané měli povědomí o stavu ovzduší a o jeho čistotu se zajímali. Všichni nyní mohou vidět, i když v těchto dnech zrovna fouká, jak kolem 18. hodiny vyletí křivka nahoru a že by to mohlo být s čistotou ovzduší v obci lepší. Pořízení meteostanice může posunout debatu dále,“ popisoval starosta.

Ve Střeni jsou čmoudilové se starými kotly. Těm by měl monitoring ovzduší připomínat, že je tlačí čas. Kotle na tuhá paliva s emisní třídou 1 a 2 už nebude možné provozovat po 1. září 2022, jinak hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.

Vizualizace upravené podoby Šantovka Tower
Podnět ombudsmance podal kvůli Šantovka Tower spolek Za krásnou Olomouc