Od dnešního dne až do pátku pomocí generátorů horkého dezinfekčního aerosolu postupně dekontaminují koupelny, šatny, chodby i kanceláře provozu.

„Budovy se musí vyklidit a utěsnit, až poté hasiči mohou realizovat samotný zásah. Následně se prostory odvětrají a zpřístupní,“ řekl ředitel provozu David Hájek s tím, že dezinfekce bude probíhat v odpoledních až večerních hodinách.

Jeden nový případ

Aktuálně hygienici do dnešního dne (středa 24. června) evidují v clusteru dolu Darkov 506 pozitivních osob.

"Situace v ohnisku je v posledních dnech stabilizovaná, za posledních 24 hodin není hlášen žádný nový případ. V clusteru zařízení O.P.S. Důstojnost v Nýdku na okrese Frýdek-Místek hlásíme celkem 43 pozitivních osob. Od včerejšího hlášení přibyl 1 nový případ onemocnění," stojí ve zprávě Krajské hygienické stanice Ostrava s tím, že provedenými odběry u 33 hráčů a členů realizačního týmu fotbalistů z Třince nebyl zjištěn nikdo další pozitivní.

Ilustrační foto.
Muž v Českém Těšíně se vydával za policistu, zbil a okradl cizince

Celková epidemiologické situace v Moravskoslezském kraji tak zůstává nezměněná, problémový je především okres Karviná a potom okres Frýdek-Místek. Celkem je v kraji hlášeno k 2078 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 31 nových případů, z toho 25 nových případů je z okresu Karviná a 4 případy nově hlásí okres Frýdek-Místek. Jeden případ jsme dnes zaznamenali v Ostravě a 1 v Opavě. V okresech Bruntál a Nový Jičín dnes není hlášen žádný nový případ onemocnění.

Jako vuvuzela

Hasiči i jejich doprovod z OKD se budou pohybovat v určených sektorech v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, s rukavicemi a speciálními maskami.

"Dvě desítky profesionálních hasičů se šesti osvědčenými generátory teplého desinfekčního aerosolu (,vuvuzelami´) se zapojily ve středu odpoledne v areálu Dolu ČSA na Karvinsku do první fáze třídenní dezinfekce tří dolů OKD – ČSA, ČSM-sever a ČSM-jih, a to kvůli zvýšené nákaze koronavirem Covid-19," uvedl mluvčí moravskoslezského hasičského sboru Petr Kůdela a připomenul, že už na začátku června hasiči úspěšně dekontaminovali prostory Dolu Darkov.

Následky středeční ranní bouřky na Karvinsku.
Středeční bouřka: V Prstné na Karvinsku voda úplně zalila silnici

"Prázdné prostory obvykle čistí pomocí osvědčených generátorů teplého desinfekčního aerosolu, když půlhodinovém působení desinfekčního prostředku lze tyto prostory opět běžně používat. Celkem 15 těchto přístrojů a k tomu 250 kg práškové desinfekce (ke 4% rozředění s vodou) nedávno zakoupil a hasičům daroval Moravskoslezský kraj za bezmála 1,9 milionu korun," popsal Kůdela.

Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry (a se sluchátky či špunty do uší) se střídají v používání až 18 kg těžkého generátoru (hmotnost po jeho naplnění).

Charakteristický zvuk

"Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem (Virkon S) a benzínem. Pro charakteristický zvuk generátoru jej hasiči překřtili na „vuvuzely“, které zněly na mnoha stadionech MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. I tak ušetří mnoho cenného času a zvládne velké prostory," dodal mluvčí hasičů.

Stejnou dekontaminaci provedli hasiči na počátku června v prostorách Dolu Darkov:

Dekontaminace Dolu Darkov

I tentokrát se jedná o nadstandardní opatření, které společnost OKD sama realizuje a mělo by podpořit už stávající opatření doporučená hygieniky.

"Hasiči z HZS MSK v květnu dekontaminovali obdobným způsobem například části Nemocnice v Chebu a Městské nemocnice Ostrava – jednak kvůli kvalitnímu vybavení (celkem 15 generátorům), ale také kvůli bohatým zkušenostem. V uplynulých třech měsících příslušníci HZS MSK mj. dekontaminovali také ostravský Domov pro seniory IRIS, ostravské Alzheimer centrum, základní školy, rovněž několik hasičských stanic a služeben ostatních složek IZS na různých místech kraje," shrnul závěrem mluvčí Kůdela.