„Index bezpečnosti silnic vychází ze statistik Policie ČR a vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách v zastavěné oblasti těchto měst. Index je vztažený k počtu obyvatel,“ vysvětlila mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Olomouc obhájila prvenství z předloňského roku.

„Dopravní nehody se tu obešly bez obětí na lidských životech. V celkovém pořadí Indexu se na druhém a třetím místě v žebříčku krajských měst umístily Liberec a Praha,“ informovala mluvčí pojišťovny.

Recesistický prvomájový průvod v Dolanech 2018
Pionýrky, mávátka i pivo za 2,90. Připomeňte si recesistické 1. máje v Dolanech

Propad Jeseníku, Přerova a Šumperku

Naopak nejméně bezpečné v rámci Olomouckého kraje byly podle žebříčku okresních měst silnice v Jeseníku a Přerově. Jeseník se propadl z 32.místa v roce 2018 na 58. v minulém roce. Přerov si pohoršil z 25. na 55. příčku.

„V Přerově bylo zaznamenáno nejvíce vážných nehod, byl zde jeden usmrcený a čtrnáct zraněných,“ sdělila mluvčí. V tabulce klesl i Šumperk, a to z 15. na 43. místo. Prostějov si naopak v hodnocení okresních měst polepšil, když vystoupal z deváté příčky na čtvrtou.

Lanovka na Šerák
Rozjela se lanovka na Šerák, otevřely atrakce v Dolní Moravě

V krajských městech 48 obětí

Nehod, které měly za následek vážná zranění, v loňském roce na silnicích krajských a okresních měst ubylo o 16 procent. V roce 2019 zemřelo na silnicích krajských měst celkem 48 osob, těžce se zranilo 365 lidí.

Sedm lidských životů a 36 zraněných měly na svědomí nehody, které zavinila nepřiměřená rychlost. Na silnicích okresních měst přišlo o život 25 lidí. V 212 případech si dopravní nehody vyžádaly těžce zraněné.

Selské trhy na olomouckém výstavišti Flora
Na Floře měly premiéru Selské trhy, takto to vypadalo

Optimistický pokles

„Celková bilance loňského roku vyznívá mírně optimisticky. Na silnicích krajských a okresních měst se odehrálo 577 nehod, jejichž následkem byla těžká zranění. V roce 2018 to bylo 689 nehod. Jedná se tak o šestnácti procentní meziroční pokles.

Dopravní nehody na území krajských a okresních měst měly loni za následek 73 usmrcených osob, což je ve srovnání s rokem 2018, kdy bylo zaznamenáno 75 usmrcených, mírné zlepšení,“ uzavřela Buriánková.

Zoo Olomouc otevřela po koronavirové pauze. Čtvrtek 30. dubna 2020
Zoo Olomouc otevřela. Vstupenky lze ale koupit jen on-line