V hodonínském domě kultury je v současné době 150 až 200 palet nejrůznější pomoci. Od vod přes dezinfekce až po nářadí. Do Lobendavy se vydalo 33 palet, které zcela naplnily kamion. „Lidé nám ty věci věnovali, aby nám pomohli. My nyní cítíme určitě zadostiučinění, že ty věci pomohou jinde, když u nás už nenajdou uplatnění,“ říká ředitel hodonínského domu kultury Adam Procházka, který má v tomto regionu na starosti distribuci humanitární pomoci.

Báňští záchranáři z Mostu pomáhali po povodních v Dolním Žlebu.
Ve tmě pod zemí. Záchranáři čistili po povodních štolu v Dolním Žlebu

Hodonín tak nyní pomůže Lobendavě, malé vesnici na Šluknovsku s třemi stovkami obyvatel. Při bleskových povodních zde voda vyplavila okolo třiceti domů. „Sami si nás našli a pomoc nám nabídli. Jsme za to moc rádi,“ očekává příjezd kamionu s pomocí lobendavský starosta Stanislav Jirásek.

V jeho vesnici voda kromě domů zaplavila také řadu studní, které jsou pro místní jediným zdrojem vody. V Lobendavě totiž, i s ohledem na její rozlohu, která je jen o málo menší než například rozloha padesátitisícových Teplic, není rozveden vodovod. Z Rumburka sice přivezli nádrž na pitnou vodu, pro tu si ale musí lidé chodit. „S balenou vodou to bude pohodlnější a aspoň trochu lidem ulevíme. Navíc se nám nabídla firma, že zadarmo udělá rozbory vody z vyplavených studní,“ dodává Jirásek.

Povodeň poničila ve Hřensku jedno z velkých parkovišť, kde zůstala stát řada aut.
Povodně ve Hřensku: Parkoviště přestalo během několika minut existovat

Do Hodonína dorazilo po tornádu neuvěřitelné množství pomoci. Postupně dary z celé České republiky zaplnily nejen kulturní dům, ale i zimní stadion a bývalou tabačku. Do Hodonína jeli s pomocí na otočku hasiči z Krásné Lípy, další kamiony jely z Děčína, Ústí nad Labem nebo Rumburka.

Neuvěřitelná odezva 

„Odezva na tornádo byla neuvěřitelná, prakticky okamžitě k nám začala proudit pomoc. V jednu chvíli jsme třeba dostali informace, že k nám jedou dva kamiony, ale vůbec jsme nevěděli s čím,“ popisuje situaci mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Voda napáchala v sobotu na Děčínsku velké škody.Voda napáchala v červenci na Děčínsku velké škody.Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

Protože postupem času bylo zřejmé, že všechnu pomoc nevyužijí, začali přemýšlet, kde jinde by mohla být užitečná. V jednu chvíli se uvažovalo i pomoci povodněmi zasaženým oblastem v Německu. Tato možnost ale padla kvůli náročné dopravě. Tu bylo potřeba vyřešit i při cestě do přibližně 450 kilometrů vzdálené Lobendavy. „Sehnat dopravu byl problém, nakonec ji zaplatí Jihomoravský kraj,“ dodává Procházka.

Povodně zaměstnaly i dobrovolné hasiče v Zákupech.
Noc hrůzy a strachu. Máme všude vodu, popisují obyvatelé Českolipska

Bleskové povodně udeřily na Děčínsku v sobotu 17. července odpoledne. Nejvíce zasáhly Dolní Poustevnu a Lobendavu na Šluknovsku, voda napáchala velké škody také ve Hřensku a v Děčíně. Tam kromě Dolního Žlebu, kde poničila především cesty, vytopila několik desítek domů v okrajové části města Bělé, kterou v minulém týdnu navštívil i premiér Andrej Babiš.

Lidé v Bělé měli velmi často zatopené sklepy nebo přízemí domů. Pod vodou se ocitla například i historická fara, kde bylo ve sklepě po opadnutí vody asi deset kubíků jemného bahna. To přinesla voda do většiny sklepů, které v Bělé zatopila.