Konec klopýtání na chodnících v Horní České. Ulice dostane po letech nový povrch. Kvalitnější budou chodníky, silnici pokryje žulová kostka obdobně jako Horní náměstí. Šatovská dlažba se nově objeví v Malé Michalské. Vedení Znojma po delší přípravě avizuje zahájení prací už na konec srpna. „Na minulé radě jsme schválili výsledek výběrového řízení. Nyní končí lhůta pro podávání námitek a případné odvolání. Po ní vyzveme firmu k podpisu smlouvy a následně předáme staveniště,“ uvedl místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Samotné práce začnou přibližně ve druhé polovině srpna. „Do konce roku bude hotovo. Počítáme i s tím, že v ulici je škola, do které dojíždějí i hendikepované děti. Spousta z nich je na vozíku a chceme jim zajistit přístup do školy,“ naznačil Malačka.

Ilustrační foto.
Opilci na chodníku i pod schody. Ve Znojmě jich v létě přibylo

S určitými obavami očekávají zahájení oprav podnikatelé, kteří mají v ulici své provozovny. „Já jen doufám, že se nebude vrtat do země tak, jak se dělo při rekonstrukci kanalizace. Staré domy v ulici praskaly a trpěly velkými otřesy. A věřím, že radnice na nás myslí a zajistí přístup našim dodavatelům a především zákazníkům,“ poukázala na možné problémy majitelka prodejny drogerie parfumerie Eva Černá.

Co se změní?
- Asfaltový povrch chodníků na obou stranách ulice Horní Česká nahradí žulová dlažba.
- Povrch silnice pokryje namísto stávající šatovské dlažby dlažba žulová, která naváže na Horní náměstí.
- Součástí oprav bude předláždění Malé Michalské.
- Cena: 17 milionů korun.

Jak dodala, kvalitní chodníky už byly potřeba dávno. „Na těch současných lidé klopýtali a vím i o paní, která na něm spadla,“ řekla Černá.

Vedení Znojma vzkazuje, že i na toto myslí. „Počítáme i se zajištěním zásobování, přesto s určitými omezeními musí lidé počítat. Do země nepůjdeme. Pouze několik domů si udělá přípojky na vodu a položíme chráničky pro optické kabely. Otřesů se místní nemusí bát,“ naznačil Malačka.

Food Fest. Ilustrační foto.
Food Fest ve Znojmě sklidil kritiku návštěvníků. Pořadatelé se chtějí vrátit

Opravy vítají i bydlící. „Jsme v historickém centru a chodníky tu jsou skutečně hrozné. Uvítali bychom, kdyby omezení kvůli opravám trvala co nejkratší dobu,“ reagoval na plánované opravy například jeden z místních David Holeček.