Od 19. hodiny vyjížděli v Jihočeském kraji jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k zásahům, které jsou spojené se silným deštěm a bouřkami.

Podle meteorologů nejintenzivněji pršelo na jihozápadě Čech: na Boubíně (vrchol 43 mm/30 min), ve Strakonicích (38,6 mm/30 min), ve Strážném (36,8 mm/30 min), v Černé v Pošumaví (35,7 mm/30 min), v Kašperských horách (34,0 mm/30 min) nebo ve Vyšším Brodě (32,5 mm/30 min).

Kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek.Kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek.Zdroj: ČHMÚ

Strakonice pod vodou

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička po 4. hodině ranní hlásil: "Teď jsem se vrátil z města. Cestu do naší miniosady zase pěkně rozboural příval. Je po bouři, ale příroda nám opět ukázala, kdo je tady pánem. Bouře tentokrát nepolámala příliš stromů, ale o to více bylo vody. Viadukt byl uzavřený necelé dvě hodiny, byla zaplavena spousta domů a bytů, jak přes kanalizaci, tak přes střechy."

Následky krupobití ve Višňové na Znojemsku.
OBRAZEM: Rozbitá auta a potlučená úroda. Znojemsko se vzpamatovává z krupobití

Hasiči a policie měli ve městě opět hodně práce. "Zaplaveno bylo tentokrát i Palackého náměstí, Tržní, Na ohradě, Písecká a další a další plochy," vyjmenoval starosta.

"Osvědčila se nám odsávací technika, kterou jsou naši hasiči nově vybaveni, potvrdit to může i pan ředitel nemocnice, který byl osobně přítomen vysoušení prostor pod internou. Chci tímto poděkovat členům dobrovolných hasičů i městské policii, kteří jsou v těchto momentech mnohdy naší jedinou záchranou. Můj další dík patří také ostatním záchranným složkám i krizovému vedení městského úřadu."

Přívalový déšť ve Strakonicích večer 24. června - ulice Písecká.Přívalový déšť ve Strakonicích večer 24. června - ulice Písecká.Zdroj: Petra Sochorová

O víkendu budou Strakoničtí sčítat škody, které podle starostových informací nejsou na životech, ale na majetku. "Odpoledne je pivovarská pouť, a snad tam přijdeme na jiné myšlenky. V takovýchto momentech, které jsme dnes v noci zažili, se ukazuje, co je důležité."

K 22.30 hodin podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů se jednalo o zatím téměř 70 výjezdů.

Druhy zásahů:
23 popadaných stromů - nejvíce na Prachaticku (9), Českokrumlovsku (8) a Strakonicku (6)
28 čerpání vody ze zatopených sklepů, ucpaných kanalizací nebo z budov, kam voda přitékala kanálem uvnitř domů - nejvíce na Strakonicku (15), Českobudějovicku (6), Českokrumlovsku (5).
monitoring mostu v rekonstrukci v Blansku - zda voda protéká rourami, jak má - vše v pořádku (Blansko, ulice Bělidlo),
zajištění několika uvolněných kovových dvoumetrových zábran spadlých na zem a ohrožujících zaparkovaná auta (České Budějovice, Sokolská ulice),
pročišťování propustků na střechách panelových domů, kdy voda protéká nejčastěji výtahovými šachtami (České Budějovice, ulice Průběžná, K. Šafáře, V. Volfa, Krčínova a Zvonková, ve Strakonicích pak Čelakovského),
pročištění kanálů (Mutěnice),
voda se valí do domu Kaplice, ulice Linecká a Šumavská a je nutné pytlování,
pročištění vpustí pod silnicí, jinak hrozí přetečení rybníka (Rožmitál na Šumavě, Jenín),
úklid naplaveného kamení ze silnice (Hrdějovice), monitoring rybníka (Rybník).

"Vůbec žádné bouřkové a dešťové zásahy zatím nemáme na Písecku a Táborsku," doplnila před 23. hodinou Vendula Matějů.

V Hluboké nad Vltavou se zaplavila Pražská ulice a byla nějakou dobu uzavřená, u U Dolního Dvořiště nedaleko Tábořiště U indiána byly na silnici hlína a kamení. Komplikace byly i na železnici. V úseku: Rybník – Lipno nad Vltavou jezdila od večera náhradní autobusová doprava. 

Bouřky byly hlavně v jižních a středních Čechách 

Na Blatensku na stanici Sedlice napršelo podle měření Českého hydrometeorologického ústavu v bouřce přes 35 mm za 30 minut. Pásmo velmi silných bouřek doprovázených intenzivním přívalovým deštěm se rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu.

Akademický sochař Michal Blažek navrhl vzhled památníku k ročnímu výročí řádění tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku. Tvořený je trámy ze zničených či poškozených domů. Aktuálně jej dokončuje na deset dobrovolníků.
OBRAZEM: Trámy ze zničených střech jako větrný vír. Tornádo připomíná památník

Bouřky během pátečního večera postupovaly směrem k severovýchodu a ve druhé polovině noci většinou přecházely do trvalejších srážek. Nejvíc se projevovaly v jižních a středních Čechách, kde do sobotní 5. hodiny ranní v kombinaci nočních bouřek a ranního trvalého deště napršelo ojediněle kolem 70 mm, v Praze-Komořanech i kolem 100 mm srážek za 24 hodin. Další srážky budou přibývat ještě v průběhu rána.

Za uplynulých 24 h (k 4:50 SELČ) napršelo nejvíce na stanicích:
• Praha, Komořany 100,8 mm
• Sedlice 80,3 mm
• Strakonice, Nové Strakonice 77,7 mm
• Vráž 75 mm
• Praha, Libuš 71,6 mm

Nejintenzivněji pršelo na stanicích:
• Boubín, vrchol 43 mm/30 min
• Strakonice 38,6 mm/30 min
• Strážný 36,8 mm/30 min• Sedlice 36,6 mm/30 min
• Černá v Pošumaví 35,7 mm/30 min
• Kašperské hory 34,0 mm/30 min
• Vyšší Brod 32,5 mm/30 min